Επεξεργασία & οργάνωση των φωτογραφιών σας από τις διακοπές

Επεξεργασία & οργάνωση των φωτογραφιών σας από τις διακοπές

10+1 βήματα για να διατηρήσετε ολοζώντανες τις φωτογραφικές αναμνήσεις του καλοκαιριού.

Ένα μικρός και χρηστικός οδηγός οργάνωσης και επεξεργασίας των λήψεων που θέλετε να διατηρήσετε, όπως και τις αναμνήσεις σας.

Βήμα 1ο: Επιλέξτε υπεύθυνα

Αν επιστρέψατε από τις διακοπές με τις κάρτες μνήμης φορτωμένες με φωτογραφίες και βίντεο, το πρώτο βήμα είναι να κάνετε ένα ξεκαθάρισμα, ώστε να απαλλαγείτε από όσες δεν έχετε λόγο να κρατήσετε. Ήτοι, τις κουνημένες, τις φλουταρισμένες, τις λανθασμένα καδραρισμένες, τις διπλές, τριπλές και ούτω καθεξής.

Θυμηθείτε να είστε αυστηροί στην επιλογή, ειδικά αν σκοπεύετε να τις δείξετε σε φίλους και συγγενείς. Ουδείς ενδιαφέρεται να δει 1.000 λήψεις από τις διακοπές σας, ακόμη κι αν πήγατε στις Μαλδίβες ή στη Γαλλική Πολυνησία. Τα άλμπουμ με λίγες και καλές φωτογραφίες, είναι πάντα προτιμότερα από αυτά με τις αναρίθμητες μέτριες (μέσα στις οποίες αναπόφευκτα θα χαθούν και οι λίγες καλές). Φροντίστε επίσης να τις αποθηκεύσετε τόσο τοπικά σε σκληρό δίσκο, όσο και σε κάποια cloud υπηρεσία.

Βήμα 2ο: Οργανώστε και σώστε

Ταξινομήστε τις φωτογραφίες σας –είτε ανά ημερομηνία που τραβήχτηκαν, είτε ανά τοποθεσία (όλα τα κινητά και αρκετές φωτογραφικές μηχανές επιτρέπουν την αποθήκευση του γεωγραφικού στίγματος που τραβήχτηκε η φωτογραφία). Στη συνέχεια, και αφού έχει προηγηθεί η αυστηρή επιλογή του πρώτου βήματος, μετονομάστε τις φωτογραφίες σε ευμνημόνευτο όνομα (π.χ. «Summer2018», «2018Syros» κ.λπ.).

Μια άλλη επιλογή είναι να ακολουθείτε ένα κοινό χρονολογικό σύστημα ταξινόμησης, θα μπορούσατε να μετονομάζετε τα αρχεία με ένα συγκεκριμένο μοτίβο (έτος, μήνας, ημέρα και προαιρετικά τοποθεσία – ενδεικτικά: 2018_08_14_Syros). Έτσι, θα είναι ευκολότερη η μαζική διαχείριση, αλλά και ο εντοπισμός τους στο μέλλον.

Photography-Tips-01-min

Photo credit: [CC0 LICENCE] VIA PEXELS.COM

Βήμα 3ο: Βιαστείτε!

Η οργάνωση και η επεξεργασία φωτογραφιών είναι από τις περιπτώσεις που η ταχύτητα δράσης είναι προαπαιτούμενη. Είναι καίριο να ξεκινήσετε την επεξεργασία των εικόνων σας, όσο ακόμη είναι «ζεστές» οι αναμνήσεις των διακοπών.

Είναι σχεδόν βέβαιο ότι αν καταπιαστείτε με το editing των καλοκαιρινών φωτογραφιών στις διακοπές των Χριστουγέννων, θα βαρεθείτε και θα εγκαταλείψετε τη διαδικασία. Δεν το λέμε εμείς, το υποδεικνύει η εμπειρία: θυμηθείτε τι απέγιναν οι φωτογραφίες από τις διακοπές του 2015, τις οποίες δεν επεξεργαστήκατε εγκαίρως. Σωστά! Έμειναν στον σκληρό δίσκο, χωρίς να τις ξαναδείτε ποτέ.

Βήμα 4ο: Περικόψτε άφοβα

Ένα από τα βασικότερα βήματα για την ορθή επεξεργασία των εικόνων, είναι να επικεντρωθείτε στα θέματα που πραγματικά έχουν ενδιαφέρον. Οι περισσότεροι ερασιτέχνες φωτογράφοι και δη όσοι χρησιμοποιούν ένα smartphone για τις λήψεις τους, συνήθως τραβούν γενικά, μακρινά πλάνα, στα οποία δεν δίνεται έμφαση στη λεπτομέρεια.

Το πρώτο βήμα, λοιπόν, είναι να περικόψετε τις λήψεις ώστε να αναδείξετε το θέμα σας που συνήθως χάνεται σε φορτωμένα φόντα με πολλή οπτική πληροφορία και πρόσωπα. Ακόμη και στις λήψεις τοπίων, η περικοπή προσδίδει διαφορετική δυναμική στις εικόνες. Φροντίστε, βέβαια, σε όλες τις περιπτώσεις να αφήνετε λίγο «αέρα» ώστε να μην είναι τα κάδρα σας πολύ σφιχτά.

Βήμα 5ο: Ισιώστε

Όσο περίεργο κι αν ακούγεται, το συνηθέστερο λάθος των φωτογράφων του smartphone είναι η ισορροπία. Δεν αναφερόμαστε στη χρωματική ισορροπία, αλλά στην ευθυγράμμιση. Ένα γρήγορο scrolling στο Instagram αρκεί για να καταλάβουμε πόσες λήψεις δεν είναι σωστά ευθυγραμμισμένες.

Ο κανόνας της ευθείας γραμμής του ορίζοντα είναι απαράβατος, εκτός αν πειραματίζεστε με την καλλιτεχνική φωτογραφία. Ακόμη κι αν ο γιαλός απεικονίστηκε στραβά κατά τη λήψη, μπορείτε να τον ισιώσετε εκ των υστέρων. Μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα, το εργαλείο ‘Περιστροφή’ σε όλα τα προγράμματα επεξεργασίας θα διορθώσει το σφάλμα της λήψης και θα βελτιώσει τη φωτογραφία άμεσα.

Summer-photos-tilt-min

Βήμα 6ο: Παίξτε με τα χρώματα και τη θερμοκρασία

Ο καλοκαιρινός ήλιος είναι μεν ζεστός, αλλά στη φωτογραφία έχει συχνά αντίθετα αποτελέσματα. Αν θέλετε να απαλύνετε τη «σκληρή» αίσθηση που αφήνει το καλοκαιρινό φως, μπορείτε να πειραματιστείτε με τις θερμοκρασίες των χρωμάτων και τη φωτεινότητα. Μικρές αλλαγές στις τιμές, μπορούν να κάνουν θαύματα σε μια μέτρια φωτογραφία.

Προσοχή όμως γιατί το πολύ «παιχνίδι» δεν είναι πάντα καλό. Αν νιώθετε εμπιστοσύνη στις δυνατότητές σας, μπορείτε να «ψαχτείτε» περαιτέρω και να φωτίσετε ή να συσκοτίσετε συγκεκριμένα τμήματα ή αντικείμενα της εικόνας.

Βήμα 7ο: Σκιές

Μια παράπλευρη «απώλεια» κατά τη διάρκεια της λήψης είναι η σωστή φωτοσκίαση. Αν κι εδώ, τα περιθώρια δεν είναι εξίσου μεγάλα, μπορείτε να διορθώσετε εκ των υστέρων τις αβλεψίες: να τονίσετε, δηλαδή, τις φωτεινές ή τις σκοτεινές περιοχές της φωτογραφίας. Το εργαλείο που στα περισσότερα προγράμματα απαντάται ως Shadow ή Highlight λειτουργεί καλύτερα σε αρχεία RAW (αυτά διατηρούν περισσότερες πληροφορίες), παρά με τα συμπιεσμένα JPΕG. Σε κάθε περίπτωση, οι διορθώσεις των σκιάσεων μπορούν να αναδείξουν μια κατά τα λοιπά άχρηστη φωτογραφία.

Βήμα 8ο: Εκτιμήστε το φλου

Η δυνατότητα της θόλωσης του φόντου (το λεγόμενο bokeh) που μέχρι πρότινος μπορούσαν να δώσουν μόνο οι αυτόνομες φωτογραφικές μηχανές, πλέον απαντάται και σε πολλά κινητά. Ακόμη όμως κι αν η κάμερά σας δεν προσφέρει τη δυνατότητα (ή δεν γνωρίζετε πώς να την αξιοποιήσετε), μπορείτε σχετικά εύκολα να θολώσετε το φόντο γύρω από το θέμα σας σε ένα πρόγραμμα επεξεργασίας.

Έχετε επίσης τη δυνατότητα να θολώσετε τα πρόσωπα των τρίτων που μπήκαν στο κάδρο σας (οι ενοχλητικοί photobombers), όπως και αντικείμενα ή λεπτομέρειες που δεν είναι απαραίτητες για τη φωτογραφική σας σύνθεση. Όπως σε όλες τις λειτουργίες editing, βέβαια, χρειάζεται προσοχή για να μην το παρακάνετε και έχετε τα αντίθετα αποτελέσματα. Αντίστοιχες βελτιώσεις μπορείτε να επιτύχετε με το λεγόμενο βινιετάρισμα, που πολλά λογισμικά προσφέρουν ως αυτοματοποιημένη λειτουργία. Εξάλλου, μπορείτε να επιλέξετε άλλα σχήματα για τις φωτογραφίες σας, π.χ. τετράγωνες αντί για τις παραδοσιακές ορθογώνιες.

H απεστίαση (γνωστή και ως φλουτάρισμα ή bokeh) είναι ένα από τα πιο δημιουργικά εργαλεία στα χέρια επαγγελματιών και ερασιτεχνών φωτογράφων.

Summer-photos-bokeh-min

Βήμα 9ο: Ρετουσάρετε τα πρόσωπα

Το ρετουσάρισμα των προσώπων είναι ίσως η πιο παρεξηγημένη και ταυτόχρονα η πιο δημοφιλής λειτουργία των προγραμμάτων επεξεργασίας. Το ρετούς των προσώπων και του δέρματος είναι μια προσφιλής τεχνική για τους επαγγελματίες της εικόνας. Οι ερασιτέχνες, όμως, που ρετουσάρουν κατά βούληση, έχουν συχνά τα αντίθετα αποτελέσματα.

Αν λοιπόν δεν διαθέτετε ειδικές γνώσεις επεξεργασίας, περιοριστείτε στις βασικές διορθώσεις: στους τόνος του δέρματος, σε ένα μικρό σημάδι κ.λπ. Μην ξεχνάτε, ότι στη φωτογραφία το φυσικό αποτέλεσμα, ακόμη κι όταν φανερώνει ατέλειες, είναι πάντα προτιμότερο.

Βήμα 10ο: Δημιουργήστε slide shows

Αν σκοπεύετε να μοιραστείτε τις καλοκαιρινές αναμνήσεις σας με φίλους χωρίς να τις ανεβάσετε στο Facebook ή στο Instagram, δεν είναι ανάγκη να αρκεστείτε στις περιορισμένες ίντσες της οθόνης του κινητού. Μπορείτε να κανονίσετε μια προβολή στην τηλεόραση. Σε αυτή την περίπτωση φροντίστε το άλμπουμ να είναι ευπαρουσίαστο και ει δυνατό να δημιουργεί την αίσθηση της αφήγησης.

Μπορείτε να οργανώσετε το slideshow σύμφωνα με το πρόγραμμά σας ή να ομαδοποιήσετε το περιεχόμενο, π.χ. ηλιοβασιλέματα, παραλίες, φαγητά, αξιοθέατα και πάει λέγοντας. Αποφύγετε επίσης τα υπερβολικά εφέ μετάβασης και τις πομπώδεις μουσικές επενδύσεις και επικεντρωθείτε στην ουσία που δεν είναι άλλη από τις ίδιες τις λήψεις.

Βήμα 11ο: Μοιραστείτε με σύνεση

Προφανώς, αναφερόμαστε στο sharing των λήψεων στα κοινωνικά δίκτυα ή εν γένει στο internet. Όσο καλλιτεχνικές και πρωτότυπες κι αν είναι οι φωτογραφίες σας, σκεφτείτε δύο και τρεις φορές πριν τις δημοσιεύσετε online. Το βασικό κριτήριο για τον διαδικτυακό διαμοιρασμό μιας φωτογραφίας είναι αν θα την επιδεικνύατε δημοσίως στον offline κόσμο.

Αν δηλαδή δεν αποκαλύπτουν προσωπικά δεδομένα και ευαίσθητα στοιχεία, τόσο δικά σας, όσο και άλλων εικονιζόμενων που δεν έχουν δώσει τη συγκατάθεσή τους, ειδικά αν είναι ανήλικοι. Εφόσον η απάντηση είναι καταφατική, πατήστε το πλήκτρο του share.

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΜΑΣ

Το Pencil On The Moon είναι μια πρωτοβουλία με την υποστήριξη της Generali, η οποία παρακολουθεί στενά όλες τις νέες τάσεις, προκειμένου να συνεχίσει να εξελίσσεται και να προσφέρει υψηλού επιπέδου υπηρεσίες.

Οι πιο προηγμένες επιστημονικές έρευνες, οι πιο εξελιγμένες τεχνολογίες αλλά και οι πιο καινοτόμες εφευρέσεις εξετάζονται προσεκτικά υπό το πρίσμα της εφαρμογής τους στα πεδία της καθημερινότητας με βάσικη αρχή ότι ο άνθρωπος είναι πάντα πάνω από την τεχνολογία.

Αυτή είναι η πηγή από την οποία αντλούμε μελάνι για τις πένες αυτού του blog με έναν κοινό στόχο:

Να γνωρίσουμε, κατανοήσουμε και στο τέλος να αξιοποίησουμε τις νέες τεχνολογίες προς όφελος του ανθρώπου.

Η Generali στηρίζει έμπρακτα αυτή την πρωτοβουλία πιστή στη δεσμεύσή της:

«Να στηρίζει τους ανθρώπους για να δημιουργούν ένα ασφαλέστερο μέλλον για τις ζωές και τα όνειρά τους»

…Αλλά και ανοιχτή στη σκέψη ότι πολλές φορές αρκεί ένα μολύβι για να γράφουμε στο φεγγάρι.