Ερευνητές του ΜΙΤ σχεδίασαν ένα προηγμένο σύστημα που ενσωματώνει ειδικά RFID chips στις πάνες μωρών ή ηλικιωμένων και ενημερώνει εφόσον ανιχνεύσει υγρασία.
Ερευνητές του ΜΙΤ σχεδίασαν ένα προηγμένο σύστημα που ενσωματώνει ειδικά RFID chips στις πάνες μωρών ή ηλικιωμένων και ενημερώνει εφόσον ανιχνεύσει υγρασία.
Έξυπνα gadgets και αξεσουάρ έχουμε δει μυριάδες, και το μόνο βέβαιο είναι ότι θα συνεχίσουμε να βλέπουμε. Σίγουρα όμως αυτό το concept που παρουσιάστηκε πρόσφατα από ερευνητές του MIT, είναι από τα πιο πρωτότυπα.
Πρόκειται για μια έξυπνη πάνα που χάρη στην απλή αλλά ευφυή τεχνολογία που ενσωματώνει θα μπορεί να ανιχνεύει την υγρασία και να «δίνει σήμα» για την ανάγκη αλλαγής. Και μπορεί να ακούγεται ως μια εκκεντρική εφεύρεση, αλλά για πολλούς γονείς και όσους φροντίζουν ηλικιωμένους ή ανήμπορους συνανθρώπους μας, μπορεί να αποδειχθεί ιδιαίτερα χρηστική, και υπό προϋποθέσεις σωτήρια.
Η έξυπνη πάνα μπορεί επίσης να διευκολύνει την καθημερινότητα των νοσοκόμων σε μονάδες νεογνών, καθώς είθισται να αναλαμβάνουν τη φροντίδα πολλών βρεφών παράλληλα. Αφήστε που εκτός από τους γονείς θα διευκολύνει ιδιαίτερα και τα μωρά που κάθε άλλο παρά συμπαθούν την υγρασία.
Το σύστημα βασίζεται σε έναν μικροσκοπικό αισθητήρα RFID ο οποίος μπορεί να ανιχνεύσει την υγρασία της πάνας, εφόσον ενσωματωθεί στην υδρογέλη, ένα τεχνητό υλικό που συνήθως υπάρχει στις πάνες μιας χρήσης. Όταν η υδρογέλη υγραίνεται, επεκτείνεται σε διαστάσεις και παράλληλα γίνεται αρκετά αγώγιμη ώστε να ενεργοποιήσει τον αισθητήρα και να στείλει σήμα σε έναν παρακείμενο δέκτη RFID που βρίσκεται σε ακτίνα ενός μέτρου.
Ο δέκτης με τη σειρά του –εφόσον είναι συνδεδεμένος στο οικιακό δίκτυο Wi-Fi– ενημερώνει τους γονείς ή τους φροντιστές μέσω μιας ειδοποίησης στο κινητό τους. Στις περιπτώσεις που δεν υπάρχει δίκτυο, μπορεί να επιστρατευτεί ένας φορητός αναγνώστης σε διαστάσεις μπρελόκ που επίσης προειδοποιεί.
Το βασικό πλεονέκτημα της υλοποίησης είναι ότι ο αισθητήρας είναι ιδιαίτερα οικονομικός, αφού μπορεί ήδη να κατασκευαστεί με κόστος λιγότερο από 2 σεντς – και με ακόμη χαμηλότερο κόστος στο κοντινό μέλλον. Έτσι, είναι κατάλληλος για να ενσωματωθεί σε πάνες μίας χρήσης. Το πόσο γρήγορα βέβαια θα το δούμε σε εμπορικά προϊόντα μένει να αποδειχθεί.
Τα αποτελέσματα της μελέτης για την ανάπτυξη του εν λόγω αισθητήρα RFID, δημοσιεύθηκαν στο περιοδικό IEEE Sensors.