Gadgets και apps για μαραθωνοδρόμους αλλά και όσους θέλουν να διατηρούνται σε φόρμα
Gadgets και apps για μαραθωνοδρόμους αλλά και όσους θέλουν να διατηρούνται σε φόρμα
Λίγες μόνο ημέρες πριν τον Κλασικό Μαραθώνιο της Αθήνας, δρομείς απ’ την Ελλάδα και όλο τον κόσμο προετοιμάζονται για τη μεγάλη κούρσα των 42.195 μέτρων. Βασικός αρωγός τους τόσο στην προπόνηση όσο και κατά τη διάρκεια της κούρσας, είναι η σύγχρονη τεχνολογία.
Τα high-tech gadgets και τα apps όμως, δεν απευθύνονται μόνο σε μαραθωνοδρόμους, αλλά και σε όλους τους δρομείς που θέλουν να τρέχουν καλύτερα και ταχύτερα. Ακόμη και στους ερασιτέχνες που επιθυμούν απλώς να βελτιώσουν τη σωματική κατάστασή τους και τη σωματική και ψυχική υγεία τους. Πρόσφατα, άλλωστε, γράφαμε ότι η άσκηση μπορεί να σε κάνει πιο ευτυχισμένο από τα χρήματα.
Τα έξυπνα ρολόγια είναι πλέον απαραίτητο αξεσουάρ για τους περισσότερους δρομείς. Tο Apple Watch είναι βελτιστοποιημένο για δρομείς, όπως και το Galaxy Watch Active 2, ενώ ακόμη πιο εξειδικευμένες λύσεις όπως το ForeRunner της Garmin ή το Charge 3 της Fitbit τους επιτρέπουν να ελέγχουν ανά πάσα στιγμή την απόσταση, τον ρυθμό, και συγκεκριμένους δείκτες υγείας.
Απαραίτητα για τους περισσότερους είναι τα συνοδευτικά αξεσουάρ όπως τα armbands, ενώ οι πιο απαιτητικοί θα βρουν ακόμη πιο εξειδικευμένες λύσεις – για παράδειγμα αυτός ο σένσορας της Suunto που καταγράφει τους καρδιακούς παλμούς κατά τη διάρκεια της άσκησης ή η ολοκληρωμένη πλατφόρμα της Runscribe που συγκεντρώνει όλους τους δείκτες και τα στατιστικά της εξάσκησης.
H υπερμαραθωνοδρόμος Liz Canty εξηγεί πώς το τρέξιμο άλλαξε εντελώς τη ζωή της, και πώς η τεχνολογία τη βοηθά στις δύσκολες διαδρομές που ακολουθεί.
Δεν πρέπει, βέβαια, να ξεχνάμε τα αθλητικά παπούτσια που πλέον ενσωματώνουν κορυφαία τεχνολογία. Όλες σχεδόν οι γνωστές μάρκες λανσάρουν παπούτσια για μαραθώνιο αξιοποιώντας στο έπακρο την τεχνολογία. To Nike ZoomX Vaporfly που βοήθησε τον Eliud Kipchoge να γίνει ο πρώτος άνθρωπος που έτρεξε τον μαραθώνιο σε λιγότερες από δύο ώρες, είναι πλέον διαθέσιμο για όλους, ενώ κατασκευαστές όπως η Under Armour έχουν λανσάρει ακόμη και διασυνδεδεμένα παπούτσια.
Τα παπούτσια αυτά, όπως και όλα τα gadgets που αναφέραμε συνεργάζονται με ειδικά σχεδιασμένες εφαρμογές που «τρέχουν» σε όλα σχεδόν τα σύγχρονα smartphones και κάνουν τη διαφορά, διευκολύνοντας την οργάνωση της προπόνησης και τη λεπτομερή καταγραφή των επιδόσεων, αλλά και το sharing των διαδρομών στα κοινωνικά δίκτυα. Οι δρομείς μπορούν ακόμη να παρακολουθήσουν μέσω των apps τις διατροφικές τους συνήθειες, ακόμη και τον τρόπο που αναπνέουν ή κοιμούνται πριν και μετά τους αγώνες.
Ακόμη περισσότερα fitness apps, είχαμε προτείνει σε αυτό το άρθρο.
Τα apps όμως δεν είναι απαραίτητα μόνο στους επαγγελματίες μαραθωνοδρόμους. Σύμφωνα με την TCS (Tata Consultancy Services), επίσημο τεχνολογικό υποστηρικτή του Μαραθωνίου του Λονδίνου, η ψηφιακή τεχνολογία παραμένει το κλειδί για την ενίσχυση της υγείας και της ευημερίας τόσο των επαγγελματιών αθλητών όσο και των δρομέων. Περίπου ένας στις τέσσερις συμμετέχοντες στην έρευνα, διαπίστωσε ότι οι ψηφιακές εφαρμογές εκγύμνασης και ευεξίας ωθούν τους χρήστες να είναι πιο υπεύθυνοι και συνεπείς με τα προγράμματα προπόνησης και ευεξίας.
Ειδικά για τα fitness trackers, οι ειδικοί συμπεραίνουν ότι όσοι τα χρησιμοποιούν όχι απλώς προπονούνται καλύτερα, αλλά ενθαρρύνονται περισσότερο να τρέξουν. Στη Μ. Βρετανία μάλιστα το 77% όσων αξιοποιούν κάποια συσκευή ή εφαρμογή για fitness ανάφερε ότι η συνολική απόσταση που διανύουν αυξήθηκε χάρη στη χρήση των συσκευών, ενώ ένας στους τέσσερις παρατηρεί πολύ σημαντική αύξηση στα χιλιόμετρα που τρέχει.
Να λοιπόν που η τεχνολογία που τόσο κατηγορούμε ότι μας καθηλώνει στον καναπέ, μπορεί να μας βοηθήσει όχι μόνο να σηκωθούμε απ’ αυτόν, αλλά και να αθληθούμε αποτελεσματικά. Και ποιος ξέρει, ίσως κάποια στιγμή τερματίσουμε και σε μαραθώνιο.