Tips για μια λιγότερο ενεργοβόρα και κοστοβόρα εορταστική περίοδο.
Tips για μια λιγότερο ενεργοβόρα και κοστοβόρα εορταστική περίοδο.
Οι γιορτές είναι πράγματι η πιο ξέγνοιαστη και διασκεδαστική περίοδος του έτους, αλλά καλώς ή κακώς είναι και μία από τις σπάταλες. Συγκεντρώνουμε ορισμένες απλές και απολύτως εφικτές συμβουλές για να αφήσετε μικρότερο αποτύπωμα κατανάλωσης – τόσο στον πλανήτη, όσο και στην τσέπη σας.
Το ενεργειακό αποτύπωμα του συμβόλου της εορταστικής περιόδου απασχολεί εδώ και χρόνια τους ειδικούς. Οι νεότερες απόψεις συγκλίνουν ότι τα τεχνητά δέντρα είναι φιλικότερα προς το περιβάλλον σε σύγκριση με τα φυσικά, αρκεί βέβαια ο κάτοχός τους να τα κρατήσει για περισσότερα από 20 χρόνια. Ειδικά αν συνυπολογίσουμε τη διαδικασία και τα υλικά παραγωγής τους, αλλά και ότι τα περισσότερα εισάγονται από την Ασία, με αποτέλεσμα την περαιτέρω επιβάρυνση του περιβάλλοντος.
Αν πάλι, επιλέξετε φυσικό δέντρο, βεβαιωθείτε ότι έχει αναπτυχθεί με βιώσιμο τρόπο και δεν έχει κοπεί χωρίς άδεια από κάποιο δάσος. Για να μην ξεχνιόμαστε, υπάρχει και νόμος που τιμωρεί την παράνομη υλοτομία. Η βέλτιστη λύση, πάντως, είναι να καλλιεργήσετε το δικό σας δέντρο (ή καλύτερα οποιοδήποτε μεγάλο φυτό εσωτερικού χώρου) σε γλάστρα ώστε να το φυλάξετε και για την επόμενη χρονιά.
Μια που ξεκινήσαμε με το δέντρο, να σταθούμε και στο θέμα του φωτισμού. Χωρίς να θέλουμε να αλλοιώσουμε το πνεύμα των γιορτών, να υποσημειώσουμε ότι είναι άλλο να στολίζεις το σπίτι και άλλο να το κάνεις ορατό από το μακρινό διάστημα! Τα ενεργοβόρα φωτάκια που οι περισσότεροι επιλέγουν μόνο και μόνο γιατί είναι οικονομικά, έχουν πολλαπλάσιο κόστος λόγω της κατανάλωσης, αλλά και της βραχείας διάρκειας ζωής τους.
Αν δεν μπορείτε να αντισταθείτε στον πειρασμό να συμβάλλετε στη φωτορρύπανση, επιλέξτε τουλάχιστον λαμπτήρες ή φωτάκια τεχνολογίας LED, τα οποία και (πολύ) λιγότερη ενέργεια καταναλώνουν και πολλαπλάσιο χρόνο ζωής έχουν. Σύμφωνα με το αμερικανικό υπουργείο Ενέργειας, η κατανάλωση των LED σε σχέση με τα παραδοσιακά φωτάκια, είναι κατά 75% χαμηλότερη, ενώ 25πλάσια είναι η διάρκεια ζωής τους.
Για τους hardcore της οικολογίας δεν έχουμε παρά να προτείνουμε πατροπαράδοτα κεριά…
Τα εορταστικά δώρα είναι μια ιδανική αφορμή για να αρχίσετε να ψάχνετε για προϊόντα που δεν επιβαρύνουν το περιβάλλον, είτε μέσω της διαδικασίας παραγωγής τους είτε μέσω της μεταφοράς τους. Προτιμήστε λοιπόν τοπικά προϊόντα, αλλά και όσα εντάσσονται στο «δίκαιο εμπόριο» (fair trade).
Οι περιβαλλοντικές οργανώσεις, ορισμένα μουσεία και αρκετά ειδικά καταστήματα διαθέτουν πολυάριθμες επιλογές που θα καλύψουν σχεδόν όλη την γκάμα των ενδιαφερόντων σας. Σε κάθε περίπτωση αποφύγετε τα περιτυλίγματα ή αν το απαιτεί οπωσδήποτε η περίσταση, φτιάξτε τα μόνοι σας από ανακυκλώσιμο χαρτί.
Μην ξεχνάτε τέλος, ότι υπάρχει και η λύση των «άυλων» δώρων, όπως τα εισιτήρια για παραστάσεις και μουσεία, ένα κουπόνι για μασάζ ή σπα κ.ά. Πείτε επίσης όχι στις τυπωμένες χριστουγεννιάτικες κάρτες. Μια e-card (ή ακόμη καλύτερα ένα ευχετήριο τηλεφώνημα) είναι πολυτιμότερη και λιγότερο επιβαρυντική για το περιβάλλον.
Το άλφα και το ωμέγα των εορταστικών συναθροίσεων δεν είναι άλλο από το καλό, αλλά κυρίως το άφθονο φαγητό. Ειδικά στην Ελλάδα, όπου έχουμε την τάση να υπερβάλλουμε στα πάντα, οι ποσότητες του φαγητού που περισσεύουν από τα εορταστικά τραπέζια και εν τέλει απορρίπτονται στους κάδους των σκουπιδιών, είναι ανυπολόγιστες. Ιδανικά, επίσης, επιλέξτε τοπικά προϊόντα, ει δυνατόν φυσικά και οργανικά και στηρίξτε με αυτό τον τρόπο τοπικούς παραγωγούς.
Γιατί λοιπόν να μη μαγειρέψετε μικρότερες ποσότητες, αναλογιζόμενοι τις περιβαλλοντικές συνέπειες της παραγωγής των τροφίμων, αλλά και το υπέρογκο κόστος; Ή αν δεν κατορθώσετε να συγκρατηθείτε, τουλάχιστον χαρίστε το περισσευούμενο φαγητό σε αυτούς που το έχουν ανάγκη. Η ηθική ανταμοιβή σας θα είναι σίγουρα πολλαπλάσια...