Η τεχνολογία που θα μας απαλλάξει από τα καλώδια και τους φορτιστές.
Η τεχνολογία που θα μας απαλλάξει από τα καλώδια και τους φορτιστές.
Αν δεν ξεχάσατε τον φορτιστή του κινητού φεύγοντας (ή επιστρέφοντας) από τις διακοπές, είναι πολύ πιθανό να χάσατε χρόνο αναζητώντας πρίζα για να το φορτίσετε. Αλλά ακόμη κι αν τα καταφέρετε στο πλοίο, το καφέ ή την ταβέρνα, στην παραλία είναι μάλλον απίθανο να εντοπίσετε παροχή ηλεκτρικού. Τι θα λέγατε λοιπόν αν οι συσκευές σας είχαν τη δυνατότητα να φορτιστούν όσο εύκολα και γρήγορα συνδέονται στο internet μέσω Wi-Fi; Συναρπαστικό, αλλά μάλλον απίθανο, θα απαντούσαμε.
Συναρπαστικό και πολύ πιθανό, θα ανταπαντούσαν οι ερευνητές της Disney Research – ο R&D βραχίονας της γνωστής Walt Disney, που έχει στόχο την ενίσχυση της τεχνολογικής και επιστημονικής προόδου της θρυλικής κινηματογραφικής εταιρείας, χωρίς όμως να επικεντρώνεται σε οπτικοακουστικά projects.
Προφανώς, δεν είναι η πρώτη υλοποίηση που επιτρέπει την ασύρματη φόρτιση συσκευών, αλλά μέχρι σήμερα αυτό ήταν εφικτό μόνο για μικρού μεγέθους συσκευές, όπως τα κινητά, ενώ προαπαιτείται η εγγύτητα στον σταθμό ή τη βάση φόρτισης. Το πρόβλημα που συνήθως προκύπτει είναι ότι η συσκευή δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί κατά τη φόρτιση.
Η τεχνολογία που θα επιτρέψει την πραγματικά ασύρματη φόρτιση από μεγαλύτερη απόσταση για μπαταρίες συσκευών κάθε είδους και διαστάσεων ονομάζεται QsCR (Quasistatic cavity Resonance). Ο σταθμός βάσης σε αυτή την περίπτωση εκπέμπει στατική ακτινοβολία η οποία μπορεί να φορτίζει τις μπαταρίες χωρίς περιορισμούς στη χρήση των συσκευών.
Μία πρώτη επίδειξη των δυνατοτήτων της νέας τεχνολογίας έγινε σε ένα ειδικά διαμορφωμένο δωμάτιο περίπου 25 τ.μ. το οποίο περικλείστηκε από τοίχους και δάπεδα αλουμινίου. Στο κέντρο του, τοποθέτησαν έναν χάλκινο στύλο, μέσα στον οποίο φιλοξενούνται πολυάριθμοι πυκνωτές, ενώ έξω από το δωμάτιο τοποθετήθηκε μια γεννήτρια σημάτων. Μόλις η γεννήτρια συνδεθεί στο σύστημα, δημιουργείται ένα μαγνητικό πεδίο αρκετά ισχυρό ώστε να επιτρέψει την ηλεκτρομαγνητική επαγωγή και συνακόλουθα τη φόρτιση.
Στις δοκιμές φορτίστηκαν με επιτυχία πολυάριθμες συσκευές (τουλάχιστον 10) παράλληλα χωρίς τη χρήση καλωδίων ή άλλων αξεσουάρ και φορτιστών. Στις προσομοιώσεις που ακολούθησαν, οι ερευνητές μέτρησαν την ασύρματη μετάδοση τουλάχιστον 1,9 κιλοβάτ ενέργειας, δυνητικά αρκετή για να φορτίσει πάνω από 300 smartphones. Στην πράξη, δηλαδή, κάποιος που θα μπαίνει στο δωμάτιο με το smartphone στην τσέπη θα βλέπει τη μπαταρία του να φορτίζεται.
Πώς θα γίνει όμως μαζική η συγκεκριμένη τεχνολογία; Θα απαιτείται να φτιάξουμε παντού περίκλειστους χώρους με μεταλλικά τοιχώματα; Οι ερευνητές της Disney θεωρούν ότι δεν είναι απαραίτητο. Ο πομπός μπορεί να μικρύνει περαιτέρω και να χωρέσει σε ακόμη μικρότερα μεταλλικά κουτιά.
Ένα άλλο πρόβλημα είναι ο δείκτης SAR (Ρυθμός Ειδικής Απορρόφησης Ενέργειας) που ενδέχεται να φτάνει σε υψηλά, ενδεχομένως επικίνδυνα επίπεδα. Οι ερευνητές είναι καθησυχαστικοί ισχυριζόμενοι ότι η εκπεμπόμενη ακτινοβολία ούτως ή άλλως δεν θα είναι επικίνδυνη, αρκεί βέβαια ο χρήστης να μη στέκεται σε απόσταση μικρότερη του μισού μέτρου από τον χάλκινο πομπό. Όπως και να 'χει, στην παραλία δεν θα μπορούμε (ακόμη) να φορτίζουμε...