Αντιμετώπιση της πανδημίας με τη βοήθεια της τεχνολογίας: Πότε θα κάνουν οι μηχανές όσα δεν μπορούν ή δεν θέλουν να κάνουν οι άνθρωποι;
Αντιμετώπιση της πανδημίας με τη βοήθεια της τεχνολογίας: Πότε θα κάνουν οι μηχανές όσα δεν μπορούν ή δεν θέλουν να κάνουν οι άνθρωποι;
Η τεχνολογία προσφέρει ήδη πολλά όπλα στον πόλεμο της ανθρωπότητας κατά της πανδημίας, αλλά όλα δείχνουν ότι μπορεί να συνεισφέρει ακόμη περισσότερα. Μία παράμετρος που δεν έχει «φωτιστεί» αρκετά, είναι αυτή της ρομποτικής τεχνολογίας που σε συγκυρίες όπως αυτή, μπορεί να προσφέρει αρκετές λύσεις
Το πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι οι ρομποτικοί νοσηλευτές που σε υγειονομικές κρίσεις μπορούν να βοηθήσουν στη νοσηλεία και την περίθαλψη ασθενών με μεταδοτικά νοσήματα χωρίς να κινδυνεύσει το (ανθρώπινο) προσωπικό των νοσοκομείων, όπως επισημαίνουν ειδικοί επιστήμονες.
Ένα κινεζικό ρομπότ που επιστρατεύτηκε στη μάχη με τον κορονοϊό, έχει τη δυνατότητα να εκτελεί συγκεκριμένες εξετάσεις, όπως να λαμβάνει δείγματα ασθενών αλλά και να κάνει υπέρηχους. Το βασικό του ατού είναι ότι μπορεί να ελέγχεται από απόσταση, προκειμένου οι γιατροί να μην έρχονται καν σε επαφή με ασθενείς.
Το ρομπότ σχεδιάστηκε από τον Zheng Gangtie, καθηγητή στο Πανεπιστήμιο Tsinghua στο Πεκίνο, μόλις τον περασμένο Ιανουάριο όταν η επιδημία είχε ξεσπάσει στην Κίνα. Γι’ αυτό και προέβλεψε ότι το ρομπότ έχει τη δυνατότητα αυτοματοποιημένης απολύμανσης μετά την επαφή με τον εκάστοτε ασθενή.
Η Moxi είναι μια νοσοκόμα-ρομπότ με διαστάσεις ανθρώπου που κατασκευάζεται από τη Diligent Robotics. Εξοπλίζεται με ρομποτικό βραχίονα και σετ τροχών, ενώ το κεφάλι και τα μάτια της μπορούν να κινηθούν στην κατεύθυνση του ασθενούς. Ενσωματώνει επίσης σύστημα ενδοεπικοινωνίας με νοσηλευτές και γιατρούς, ώστε να λαμβάνει και εκτελεί εντολές.
Η ρομποτική νοσοκόμα μπορεί να συλλέγει και να διανέμει υλικά, να μαζεύει χρησιμοποιημένα κλινοσκεπάσματα και πετσέτες, αλλά και να παρέχει καθαρά, εκμηδενίζοντας την περιττή έκθεση του υγειονομικού προσωπικού σε μολυσματικές νόσους. Είναι αρκετά υποσχόμενη καθώς μπορεί αφενός να μειώσει τον φόρτο εργασίας του προσωπικού των νοσοκομείων αλλά και κυριολεκτικά να σώσει ζωές (ασθενών και υγειονομικών) σε περιόδους πανδημικών κρίσεων.
Ένα ρομπότ που αναλαμβάνει αντίστοιχα βοηθητικά καθήκοντα κατασκευάστηκε πρόσφατα από ερευνητές στο τεχνολογικό πάρκο Ardabil στο Ιράν. Ο «Χακίμ» (γιατρός) ενσωματώνει κάμερα, μικρόφωνο και ασύρματη συνδεσιμότητα, ώστε να επιτρέπει την επικοινωνία των γιατρών με ασθενείς χωρίς να υπάρχει ο κίνδυνος επιμόλυνσης. Μπορεί μάλιστα να μεταφέρει έως και 15 κιλά φαρμάκων και τροφίμων σε θαλάμους ασθενών και μονάδες εντατικής θεραπείας.