Αν και η Τεχνητή Νοημοσύνη (AI) επηρεάζει ήδη την καθημερινότητά μας, στο μέλλον θα διαδραματίσει κεντρικό ρόλο στην ψηφιακή μεταμόρφωση της κοινωνίας μας, ξεκινώντας από την ψυχαγωγία και τις πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης.
Αν και η Τεχνητή Νοημοσύνη (AI) επηρεάζει ήδη την καθημερινότητά μας, στο μέλλον θα διαδραματίσει κεντρικό ρόλο στην ψηφιακή μεταμόρφωση της κοινωνίας μας, ξεκινώντας από την ψυχαγωγία και τις πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης.
Μήπως ακούγοντας τη φράση «Τεχνητή Νοημοσύνη», το μυαλό σας ταξιδεύει σε δυστοπικά οράματα για το μέλλον εμπνευσμένα από το Matrix και τον Εξολοθρευτή; Τότε σίγουρα το παρόν θα σας φαντάζει συγκριτικά ειδυλλιακό παρά τις χιλιάδες δυσκολίες που αντιμετωπίζει η ανθρωπότητα. Ωστόσο προτού «διαλέξετε το μπλε χάπι» ή πείτε «Hasta la vista, baby» στην τεχνολογία, υπάρχουν πολλά επιχειρήματα για το πώς η Τεχνητή Νοημοσύνη οδηγεί τις εξελίξεις προς ένα ψηφιακό μέλλον, ξεκινώντας από το παρόν.
Στο πρώτο Matrix, ο Neo επέλεξε το κόκκινο χάπι για να ανακαλύψει ότι η ανθρωπότητα είναι δέσμια της AI. Στο τρέιλερ της νέας ταινίας –η κυκλοφορία της οποίας αναμένεται– φαίνεται ότι έχει επιλέξει το εικονικό περιβάλλον του μπλε χαπιού.
Από τα έξυπνα κινητά τηλέφωνα που χρησιμοποιούμε καθημερινά για να επικοινωνήσουμε, έως τα «chatbot» που είναι διαθέσιμα ανά πάσα ώρα και στιγμή προκειμένου να επικοινωνήσουν μαζί μας, η Τεχνητή Νοημοσύνη είναι ήδη πανταχού παρούσα στην ψηφιακή μας ζωή. Και η δυναμική εξέλιξή της βασίζεται, εν μέρει, στην υπερπληθώρα δεδομένων που συλλέγουν οι υπολογιστές καθημερινά για τις προτιμήσεις μας, τις αγορές και τις κινήσεις μας. Ως αποτέλεσμα, τα likes και τα cookies μας, εκπαιδεύουν τις μηχανές προκειμένου να «σκέφτονται» για εμάς. Ωστόσο, μπορούν πραγματικά οι μηχανές να σκέφτονται;
Ο μαθηματικός Άλαν Τούρινγκ έμεινε στην ιστορία διότι γλύτωσε την Ευρώπη από ένα ναζιστικό μέλλον: Κατάφερε να σπάσει τους κωδικούς κρυπτογράφησης των Γερμανών και βοήθησε τις Συμμαχικές Δυνάμεις προκειμένου να κερδίσουν τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο. Λίγα χρόνια αργότερα, ο Τούρινγκ άλλαξε την ιστορία για δεύτερη φορά θέτοντας την ερώτηση «Μπορούν οι μηχανές να σκεφτούν;» και μελετώντας την απάντηση.
Η ΑΙ αξιοποιείται ήδη, με πολλούς τρόπους. Διαβάστε περισσότερα στο άρθρο «Τεχνητή Νοημοσύνη: Τεχνολογίες από το μέλλον αλλάζουν ήδη την καθημερινότητά μας».
Στον πυρήνα της λοιπόν, η Τεχνητή Νοημοσύνη είναι ο κλάδος της επιστήμης των υπολογιστών που στοχεύει να απαντήσει καταφατικά στην ερώτηση του Τούρινγκ. Είναι η προσπάθεια αναπαραγωγής ή προσομοίωσης της ανθρώπινης νοημοσύνης σε μηχανές. Ωστόσο, ο εκτεταμένος αυτός στόχος έχει προκαλέσει τόσα ερωτήματα και συζητήσεις, που κανένας μοναδικός ορισμός του εν λόγω πεδίου δεν είναι καθολικά αποδεκτός.
Αυτό που είναι όμως καθολικά αποδεκτό, είναι το γεγονός ότι παρότι η Τεχνητή Νοημοσύνη επηρεάζει ήδη την καθημερινότητά μας, στο μέλλον θα διαδραματίσει κεντρικό ρόλο στην ψηφιακή μεταμόρφωση της κοινωνίας μας, ξεκινώντας από την ψυχαγωγία και τις πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης.
Spotify, YouTube και οι άλλες streaming πλατφόρμες βασίζονται στην προηγμένη τεχνολογία AI για να σας προτείνουν αυτό ακριβώς που θέλετε να ακούσετε. Διαβάστε περισσότερα στο άρθρο «Η ΑΙ αλλάζει τον τρόπο που ακούμε μουσική».
Το Netflix, το Spotify, το YouTube και οι άλλες streaming πλατφόρμες βασίζονται ήδη σε τεχνολογίες Τεχνητής Νοημοσύνης για να σας προτείνουν αυτό ακριβώς που θέλετε να δείτε, να ακούσετε ή να παραγγείλετε. Το λογισμικό τους μαθαίνει από τις συνήθειές σας και σας προτείνει περιεχόμενο που ταιριάζει στις προτιμήσεις σας.
Ωστόσο σύμφωνα με τους ειδικούς, στο μέλλον, θα μπορείτε να καθίσετε στον καναπέ και να παραγγείλετε μια ταινία με σενάριο ή ακόμη και τους (εικονικούς) ηθοποιούς της επιλογής σας, ή να απολαύσετε μία πριβέ συναυλία στο σαλόνι σας. Θα θέλατε να δείτε την Αλίκη Βουγιουκλάκη ως πρωταγωνίστρια της ελληνικής έκδοσης της Wonder Woman, ή τον πατέρα σας αντί του Διονύση Παπαγιανόπουλου στο «Μια τρελή οικογένεια»; Κανένα πρόβλημα!
Προμηθεύοντας τα συστήματα AI με φωτογραφίες, βίντεο και άλλο οπτικοακουστικό υλικό, μπορούν ήδη να εκπαιδεύονται προκειμένου να βελτιώσουν τις κινήσεις και τις εκφράσεις ενός προσώπου. Στο επόμενο στάδιο, το αποτέλεσμα αυτό θα αναπαράγεται από ένα μοντέλο CGI, οποιουδήποτε χαρακτήρα, είτε πρόκειται για μία νέα ψηφιακή παρουσία βάσει των επιλογών σας, είτε για «κλώνους» των αγαπημένων σας ηθοποιών, φίλων και συγγενών.
Οι ψηφιακοί ηθοποιοί και οι φανταστικοί κόσμοι –CGI– της AI αναδιαμορφώνουν το μέλλον της ψυχαγωγίας.
Multimedia εταιρείες όπως η Digital Domain του James Cameron, εργάζονται ήδη προς αυτήν την κατεύθυνση. Προς το παρόν, χρησιμοποιούν τα δικά τους συστήματα AI ώστε να ενσωματώνουν ανθρώπους στο σχεδιασμό χαρακτήρων CGI με απαράμιλλη αποτελεσματικότητα. Ωστόσο, η μέρα που θα μπορείτε να ερμηνεύσετε το ρόλο του Neo ή της Trinity, στη δική σας εκδοχή του Matrix βρίσκεται πιο κοντά από όσο φαντάζεστε.
Αν ακούσατε τις πρόσφατες ανακοινώσεις της Facebook, και το μυαλό σας πήγε στο Matrix, δεν είστε οι μόνοι! Ο Μαρκ Ζάκερμπεργκ παρουσίασε το metaverse ως το νέο μεγάλο στοίχημα της Facebook –όπως τονίστηκε και από την μετονομασία της εταιρείας σε «Meta»– και με ένα βίντεο που ανέβασε στον λογαριασμό του, το περιέγραψε ως έναν νέο κόσμο «επαυξημένης πραγματικότητας».
Στον κόσμο του meta, οι άνθρωποι θα επικοινωνούν μέσω των άβατάρ τους σε εικονικές αίθουσες που θα αναπαριστούν με απόλυτη πιστότητα τους χώρους εργασίας, ψυχαγωγίας, εκπαίδευσης και οποιασδήποτε άλλης δραστηριότητας. Και σύμφωνα με τον CEO της Beamable Inc, Jon Radoff, ο οποίος αυτοπροσδιορίζεται στο Twitter ως ένας από τους θεμελιωτές του metaverse, η συμβολή της Τεχνητής Νοημοσύνης θα είναι καθοριστική για τη δημιουργία του: «Το metaverse θα γίνει πραγματικότητα, θα κατοικηθεί και θα υποστηρίζεται από την AI».
Το πρώτο βήμα έγινε δυνατό χάρη στο πρόγραμμα Ego4D, μέσω του οποίου συγκεντρώθηκαν χιλιάδες ώρες βίντεο για την ανάπτυξη νευρωνικών δικτύων που λειτουργούν αποτελεσματικότερα με δεδομένα που φαίνονται από την οπτική γωνία του πρώτου προσώπου. Με απλά λόγια, τα δεδομένα αυτά θα αξιοποιηθούν για την εκπαίδευση συστημάτων AI προκειμένου να «βλέπουν» τον κόσμο μέσα από τα μάτια ανθρώπων: Των 855 συμμετεχόντων του προγράμματος Ego4D.
Η πρώτη Τεχνητή Νοημοσύνη που θα «κατοικήσει» στο metaverse εκπαιδεύεται να βλέπει μέσα από τα μάτια 855 ανθρώπων από όλο τον κόσμο
Το επόμενο βήμα δεν αργεί! Μπορεί η απόφαση της δημοφιλούς πλατφόρμας κοινωνικής δικτύωσης να μετονομαστεί σε Meta να συνοδεύτηκε από καταγγελίες ότι επιδιώκει απλώς να αποσπάσει την προσοχή από σειρά κατηγοριών που τη βαρύνουν, ωστόσο, τo metaverse που περιέγραψε ο Μαρκ Ζάκερμπεργκ αποτελεί μία μετά-πραγματικότητα που δημιουργείται αργά αλλά σταθερά, παρά τις επικρίσεις. Και με οδηγό την Τεχνητή Νοημοσύνη, αναδύεται ως ένα παράλληλο ψηφιακό σύμπαν για όλους όσους επιθυμούν να το κατοικήσουν.