Spotify, YouTube και οι άλλες streaming πλατφόρμες βασίζονται στην προηγμένη τεχνολογία Τεχνητής Νοημοσύνης για να σας προτείνουν αυτό ακριβώς που θέλετε να ακούσετε. Ακόμη κι αν δεν το γνωρίζατε!
Spotify, YouTube και οι άλλες streaming πλατφόρμες βασίζονται στην προηγμένη τεχνολογία Τεχνητής Νοημοσύνης για να σας προτείνουν αυτό ακριβώς που θέλετε να ακούσετε. Ακόμη κι αν δεν το γνωρίζατε!
Οι μεγαλύτεροι σε ηλικία θα θυμούνται τις εποχές που γράφαμε CD με τις μουσικές επιλογές μας – οι ακόμη μεγαλύτεροι ίσως ανακαλούν και τις κασέτες. Η απότομη –αν και βραχύβια– μετάδοση στις μέρες του ΜΡ3 και των συμπιεσμένων μουσικών αρχείων δημιούργησε τις προϋποθέσεις για την εποχή του streaming. Ουδείς όμως μπορούσε να φανταστεί την έκταση της επανάστασης που συντελείται στη μουσική βιομηχανία, χάρη στις πολυάριθμες υπηρεσίες streaming.
Πλέον, το Spotify, το YouTube και πολλές ακόμη πλατφόρμες προσφέρουν αχανείς βιβλιοθήκες με μουσική για όλα τα γούστα. Και τις προσφέρουν δωρεάν ή έναντι μικρού αντιτίμου. Βασικός άξονας στην εξέλιξη αυτή είναι οι τεχνολογίες τεχνητής νοημοσύνης και κυρίως η μηχανική μάθηση, που επιτρέπουν στις πλατφόρμες να προσφέρουν μια ευρεία γκάμα υπηρεσιών, και στους χρήστες να απολαμβάνουν λειτουργίες και δυνατότητες που είναι πρακτικά ανέφικτες στον «αναλογικό» κόσμο.
Ένα από τα βασικότερα και πλέον βολικά χαρακτηριστικά που προσφέρει η ΑΙ, είναι η δυνατότητα επιλογής μουσικών επιλογών κομμένων και ραμμένων «στα μέτρα» του ακροατή. Οι λειτουργίες μηχανικής μάθησης επιτρέπουν τη διαρκή βελτίωση του αλγόριθμου που προτείνει το επόμενο κομμάτι ή μια νέα λίστα για ακρόαση. Με λίγα λόγια, όσο περισσότερο και συχνότερα ακούτε, τόσο πιο αποτελεσματικός γίνεται ο αλγόριθμος, αφού εκπαιδεύεται από τις προτιμήσεις σας.
Κι αν θεωρητικά είναι εύκολο για τον αλγόριθμο να προτείνει ένα τραγούδι του ίδιου καλλιτέχνη, αποδεικνύεται ιδιαίτερα αποτελεσματικός στις προτάσεις άλλων κομματιών (στις περισσότερες τουλάχιστον περιπτώσεις), καθώς δεν αναλύει απλώς τις προτιμήσεις των χρηστών (προτιμώμενα είδη, αγαπημένοι ερμηνευτές και άλμπουμ) βάσει του ιστορικού, αλλά αναλύει επίσης τα μουσικά στυλ, τις μελωδίες, τις συνθέσεις ακόμη και τους στίχους προκειμένου να καταλήξουν στις νέες προτάσεις.
Η ΑΙ εξάλλου βοηθάει στην ανάδειξη νέων καλλιτεχνών και κυκλοφοριών που θα περνούσαν μάλλον απαρατήρητες αν δεν υπήρχαν οι πλατφόρμες, καθώς είναι δεκάδες χιλιάδες τα κομμάτια και τα άλμπουμ που ηχογραφούνται και ανεβαίνουν καθημερινά στο διαδίκτυο. Μέσα σε αυτό το χάος, η τεχνητή νοημοσύνη επιστρατεύεται για να προτείνει κρυμμένα διαμάντια στους επίδοξους ακροατές.
Όπως αναφέρουν οι υπεύθυνοι ανάπτυξης των πλατφορμών, αυτές οι δυνατότητες αποτελούν ένα μικρό δείγμα των λειτουργιών που μπορούν να προσφέρουν στους χρήστες, καθώς στο κοντινό μέλλον θα είναι σε θέση θα επιτρέπουν ακόμη πιο εξατομικευμένες λειτουργίες και δυνατότητες. Αντιλαμβανόμενοι μάλιστα ότι οι μηχανές προς το παρόν δεν μπορούν να τα καταφέρουν με απόλυτη επιτυχία, τις αξιοποιούν συνδυαστικά με τις προτάσεις ειδικών συνεργατών αλλά και καλλιτεχνών. Με αυτό τον τρόπο, το «ανθρώπινο στοιχείο» συγκεράζεται με την τεχνητή νοημοσύνη και το αποτέλεσμα είναι άκρως ελκυστικό. Καλή ακρόαση!