Η ανεμογεννήτρια που έγινε διαμέρισμα

Η ανεμογεννήτρια που έγινε διαμέρισμα

Η απόσυρση δεκάδων χιλιάδων ανεμογεννητριών τα επόμενα χρόνια, θα αποτελέσει μεγάλη πρόκληση για επιχειρήσεις, κυβερνήσεις και τοπικές κοινωνίες. Η μετατροπή τους σε μικροσκοπικές κατοικίες, θα μπορούσε να αποτελέσει μία βιώσιμη λύση προσφέροντας στις ανεμογεννήτριες έναν δεύτερο κύκλο ζωής μετά τον παροπλισμό τους.

Από τη Βίκυ Τσούρτου

Έχοντας διάρκεια ζωής από 20 έως 30 έτη, πλήθος ανεμογεννητριών σε όλο τον κόσμο, πλησιάζουν στο τέλος του κύκλου λειτουργίας τους. Στο πλαίσιο αυτό, ένα από τα ερωτήματα που απασχολούν επιχειρήσεις, κυβερνήσεις και τοπικές κοινωνίες, είναι το τι θα συμβεί με τα εξαρτήματά τους μετά τον παροπλισμό τους.

final_turbinehouse1

Photo credit: Free to use from Pexels

Η παραγωγή «καθαρής» ενέργειας με κόστος χαμηλότερο από την καύση ορυκτών, και τελικά η απεξάρτηση από το εν λόγω είδος καυσίμων, αποτελούν το «ιερό δισκοπότηρο» των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας. Διαβάστε περισσότερα στο άρθρο «Ανανεώσιμες πηγές ενέργειας: Οι φουτουριστικές λύσεις του σήμερα».

Πρόσφατα, μία ευρωπαϊκή εταιρεία ανανεώσιμων πηγών ενέργειας έριξε στο τραπέζι μια πρωτότυπη ιδέα: Πρότεινε την επαναχρησιμοποίηση των ανεμογεννητριών. Ωστόσο, όχι πια ως μέσα παραγωγής «καθαρής» ενέργειας αλλά ως μικροσκοπικές, βιώσιμες κατοικίες που θα τροφοδοτούνται από την ενέργεια του ήλιου.

Πώς αποσύρεται ένας πύργος 80 μέτρων;

Το πρώτο αιολικό πάρκο στον κόσμο κατασκευάστηκε στο Νιου Χάμσαϊρ των ΗΠΑ το 1980. Περιλάμβανε μόλις 20 ανεμογεννήτριες. Έκτοτε, θηριώδεις μονάδες παραγωγής «καθαρής» ενέργειας σαν και αυτές, ανεγέρθηκαν σε όλο τον κόσμο, ως ένα κρίσιμο βήμα προς την πράσινη μετάβαση. Εκτιμάται ότι αυτή τη στιγμή υπάρχουν περισσότερες από 329.000 ενεργές ανεμογεννήτριες ανά την υφήλιο, ενώ σχεδόν 200.000 ακόμη βρίσκονται στα σκαριά. Κατά συνέπεια, τις επόμενες δεκαετίες, χιλιάδες ανεμογεννήτριες θα πρέπει να παροπλιστούν και να αντικατασταθούν.

Σήμερα υπάρχουν περισσότερες από 329.000 ενεργές ανεμογεννήτριες σε όλο τον κόσμο, ενώ σχεδόν 200.000 ακόμη βρίσκονται στα σκαριά.

final_turbinehouse2

Photo credit: Free to use from Pexels

Ωστόσο, μία μέση ανεμογεννήτρια 1,5 MW έχει –συνήθως– ύψος 80 μέτρων. Παρόμοιο δηλαδή με αυτό του Πύργου του Πειραιά (84 μέτρα) ή του Πύργου του ΟΤΕ στη Θεσσαλονίκη (76 μέτρα), ενώ το συνολικό βάρος της ξεπερνάει τους 70 τόνους. Ο παροπλισμός της δεν είναι εύκολη υπόθεση.

Μια παροπλισμένη ανεμογεννήτρια, ένα «χρυσωρυχείο» πόρων

Από την άλλη, τα περισσότερα μέρη της, παραδείγματος χάρη η βάση και ο πύργος, καθώς και εξαρτήματα όπως μέρη του κιβωτίου ταχυτήτων και η γεννήτρια, είναι κατασκευασμένα από εύκολα ανακυκλώσιμα υλικά: Διάφορα μέταλλα ή σκυρόδεμα.

Ενδεικτικά, ο πύργος μίας μέσης ανεμογεννήτριας αποτελείται από 26.000 κιλά χαλύβδινου οπλισμού και 190 κυβικά μέτρα σκυρόδεμα: Ο χάλυβας, θα μπορούσε να λιώσει και να επαναχρησιμοποιηθεί για την κατασκευή νέων ανεμογεννητριών. Εντούτοις, η διαδικασία αυτή είναι όχι μόνο ενεργοβόρα, αλλά και ιδιαίτερα ρυπογόνος. Γι’ αυτό και θα ήταν προτιμότερο να επαναχρησιμοποιηθούν τα υλικά με όσο το δυνατόν λιγότερη επεξεργασία.

final_turbinehouse3

Photo credit: Vattenfall

Για να υπάρχει μέλλον, είναι σήμερα περισσότερο από ποτέ επιτακτική η ανάγκη για έξυπνα και βιώσιμα σπίτια, επωφελή τόσο για τους κατοίκους τους, όσο και για το περιβάλλον. Διαβάστε περισσότερα στο άρθρο «Βιώσιμο & έξυπνο σπίτι: Πώς και γιατί να το κάνετε;».

Σε αυτό το πλαίσιο, η Vattenfall, μία από τις μεγαλύτερες ευρωπαϊκές εταιρείες παραγωγής και πώλησης ηλεκτρικής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές, αποφάσισε να αντιμετωπίσει τις παροπλισμένες ανεμογεννήτριες ως «χρυσωρυχεία» πόρων. Και απηύθυνε κάλεσμα στους σχεδιαστές του Ολλανδικού Ιδρύματος Design προκειμένου να στοχαστούν πώς θα μπορούσαν να προσφέρουν έναν δεύτερο κύκλο ζωής στις ανεμογεννήτριες μετά τον παροπλισμό τους.

«Καμαρούλα» 10Χ4Χ3

Έτσι, προέκυψε η ιδέα για τη μετατροπή τους σε μικροσκοπικά διαμερίσματα πόλης ή εξοχικά. Μια ιδέα που έγινε πράξη χάρη σε μια ανεμογεννήτρια που επί 20 χρόνια παρήγαγε καθαρή ενέργεια στο αυστριακό αιολικό πάρκο Gols, ικανή να τροφοδοτήσει περισσότερα από 29 χιλιάδες νοικοκυριά για ένα χρόνο. Οι μηχανικοί της Vattenfall αξιοποίησαν την άτρακτο, το τμήμα δηλαδή που βρισκόταν το κιβώτιο ελέγχου της ανεμογεννήτριας, και δημιούργησαν το πρωτότυπο ενός μικροσκοπικού σπιτιού μήκους δέκα μέτρων, πλάτους τεσσάρων και ύψους τριών μέτρων.

Photo credits: Vattenfall

Το μικροσκοπικό σπίτι της Vattenfall λειτουργεί με φωτοβολταϊκά πάνελ. Εντούτοις, αξίζει η επένδυση στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας για το μέσο νοικοκυριό; Διαβάστε περισσότερα στο άρθρο «Ποιους και γιατί συμφέρουν τα οικιακά φωτοβολταϊκά».

Καμαρούλα μια σταλιά; Η ανορθόδοξη εξωτερική εικόνα της –θυμίζει ντεπόζιτο βυτιοφόρου ή σε βαγόνι φουτουριστικού τρένου– δεν προετοιμάζει τον επισκέπτη για το εσωτερικό της, όπου τα πάντα έχουν σχεδιαστεί για μια άνετη διαμονή. Υπάρχει κουζίνα, μπάνιο και καθιστικό, ενώ το σπίτι είναι εξοπλισμένο με «έξυπνες» συσκευές, όπως αντλία θερμότητας και ηλιακούς συλλέκτες, ικανούς να παράγουν αρκετή ενέργεια ώστε να καλύψουν τις ανάγκες του.

Προς το παρόν, η «καμαρούλα μια σταλιά» που εμπνεύστηκε και δημιούργησε η Vattenfall, αποτελεί ένα μοναδικό πρωτότυπο. Ωστόσο, η απόσυρση δεκάδων χιλιάδων ανεμογεννητριών τα επόμενα χρόνια, θα αποτελέσει μεγάλη πρόκληση για επιχειρήσεις, κυβερνήσεις και τοπικές κοινωνίες. Η μετατροπή τους σε «καμαρούλες 10x4x3» ίσως θα μπορούσε να αποτελέσει μία βιώσιμη λύση.

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΜΑΣ

Το Pencil On The Moon είναι μια πρωτοβουλία με την υποστήριξη της Generali, η οποία παρακολουθεί στενά όλες τις νέες τάσεις, προκειμένου να συνεχίσει να εξελίσσεται και να προσφέρει υψηλού επιπέδου υπηρεσίες.

Οι πιο προηγμένες επιστημονικές έρευνες, οι πιο εξελιγμένες τεχνολογίες αλλά και οι πιο καινοτόμες εφευρέσεις εξετάζονται προσεκτικά υπό το πρίσμα της εφαρμογής τους στα πεδία της καθημερινότητας με βάσικη αρχή ότι ο άνθρωπος είναι πάντα πάνω από την τεχνολογία.

Αυτή είναι η πηγή από την οποία αντλούμε μελάνι για τις πένες αυτού του blog με έναν κοινό στόχο:

Να γνωρίσουμε, κατανοήσουμε και στο τέλος να αξιοποίησουμε τις νέες τεχνολογίες προς όφελος του ανθρώπου.

Η Generali στηρίζει έμπρακτα αυτή την πρωτοβουλία πιστή στη δεσμεύσή της:

«Να στηρίζει τους ανθρώπους για να δημιουργούν ένα ασφαλέστερο μέλλον για τις ζωές και τα όνειρά τους»

…Αλλά και ανοιχτή στη σκέψη ότι πολλές φορές αρκεί ένα μολύβι για να γράφουμε στο φεγγάρι.