Η Τεχνητή Νοημοσύνη στη μάχη εναντίων των superbugs

Η Τεχνητή Νοημοσύνη στη μάχη εναντίων των superbugs

Η ανακάλυψη νέων αντιβιοτικών, ικανών να αντιμετωπίσουν την αυξανόμενη απειλή των ανθεκτικών στα φάρμακα λοιμώξεων, είναι μία πρόκληση για την επιστημονική κοινότητα. Και βάλθηκε να την αντιμετωπίσει με τη βοήθεια της ΑΙ.

Μπορείτε να διανοηθείτε ότι μια απλή γρατσουνιά στο γόνατο κατά τη διάρκεια μιας ποδηλατάδας, ή ένα κόψιμο από χαρτί στη βιβλιοθήκη, θα μπορούσε να απειλήσει ακόμη και τη ζωή σας; Σήμερα, κάτι τέτοιο ακούγεται αδιανόητο. Ωστόσο, μέχρι πριν από περίπου έναν αιώνα δεν ήταν διόλου απίθανο. Τα πάντα άλλαξαν με την ανακάλυψη της πενικιλίνης, το πρώτο αντιβιοτικό, το οποίο έφερε πραγματική επανάσταση στη σύγχρονη ιατρική.

final_antibiotics1

Photo credit: Free to use from Pexels

Χάρη στα αντιβιοτικά, μία πτώση από το ποδήλατο είναι σχεδόν απίθανο να οδηγήσει σε θανατηφόρα μόλυνση! Από την άλλη, οι νέες, καινοτόμες θεραπείες επικεντρώνονται στα αντισώματα που παράγει το ανοσοποιητικό μας σύστημα. Διαβάστε περισσότερα στο άρθρο «Η θεραπεία με αντισώματα στην υπηρεσία της ανθρωπότητας».

Έκτοτε, τα αντιβιοτικά αποτελούν από τις πλέον κοινές κατηγορίες φαρμάκων για την πρόληψη και τη θεραπεία λοιμώξεων, ενώ καθιστούν δυνατές πολύπλοκες χειρουργικές επεμβάσεις. Είναι σχεδόν απίθανο πια να πεθάνει κανείς από μόλυνση, είτε πέσει από το ποδήλατο, είτε υποβληθεί σε καισαρική.

Όμως, πλέον τα αντιβιοτικά δεν είναι τόσο αποτελεσματικά όσο παλιά. Με την πάροδο του χρόνου, ορισμένα βακτήρια εξελίχθηκαν σε «υπερβακτήρια»: Τα μεταλλαγμένα superbags αντιστέκονται σθεναρά στα αντιβιοτικά που σχεδιάστηκαν για να τα σκοτώνουν. Και οι άνθρωποι κάνουμε ότι μπορούμε για να ενισχύσουμε τις «υπερδυνάμεις» τους, με την αλόγιστη χρήση των φαρμάκων αυτών.

Εντούτοις, μία νέα υπερδύναμη, η Τεχνητή Νοημοσύνη, φαίνεται ότι θα μπορούσε να γείρει εκ νέου την πλάστιγγα προς την πλευρά των νέων αντιβιοτικών. Και των ανθρώπων και των ζώων που τα έχουν ανάγκη!

Photo credit: Free to use from Pexels

Βακτήρια εναντίον αντιβιοτικών

Τα βακτήρια είναι μικροσκοπικοί οργανισμοί που ζουν παντού, ακόμη και στο σώμα μας. Μερικά είναι ακίνδυνα, υπάρχουν όμως και κάποια βλαβερά βακτήρια, τα οποία μπορούν να προκαλέσουν σοβαρή μόλυνση εφόσον εισέλθουν στον οργανισμό μας. Για να απαλλαγούμε λοιπόν από τις λοιμώξεις, οι γιατροί συνταγογραφούν θεραπείες με αντιβιοτικά. Παραδείγματος χάρη, χάπια για την ωτίτιδα που μπορεί να σας ταλαιπωρεί το καλοκαίρι ή μερικές κουταλιές σιρόπι για τις πρησμένες αμυγδαλές του παιδιού σας.

Οι αντιβιοτικές αυτές θεραπείες είναι σήμερα δεδομένες. Από την άλλη, η ανακάλυψη και η ανάπτυξη νέων αντιβιοτικών, ικανών να τα βάλουν με τα υπερβακτήρια, συνιστά μια πρόκληση. Η διαδικασία έρευνας και ανάπτυξης είναι χρονοβόρα, ιδιαίτερα δαπανηρή και συχνά αποτυγχάνει να παράξει αποτελεσματικά φάρμακα. Είναι ενδεικτικό ότι μπορεί να χρειαστούν 10-15 χρόνια και πάνω από 1 δισεκατομμύριο δολάρια για να αναπτυχθεί ένα νέο αντιβιοτικό.

Γι’ αυτό και πλέον αναδύεται ως απολύτως επείγουσα η ανάγκη να διερευνηθούν νέες μέθοδοι για την ανακάλυψη αντιβιοτικών. Και μία διεθνής ομάδα επιστημόνων, αποφάσισε πριν μπει στο εργαστήριο, να επιστρατεύσει την τεχνητή νοημοσύνη για την ανακάλυψή τους.

final_antibiotics3

Photo credit: Free to use from Pexels

Στο μέλλον, οι κβαντικοί υπολογιστές, αναμένεται να δημιουργήσουν νέα δεδομένα σε τομείς όπως η τεχνητή νοημοσύνη και η ανάπτυξη φαρμάκων. Διαβάστε περισσότερα στο άρθρο «Τι είναι οι κβαντικοί υπολογιστές & ποιες οι δυνατότητες τους».

Η ΑΙ ρίχνει φως στην επιστημονική έρευνα

Η έρευνα για την ανακάλυψη νέων αντιβιοτικών κινείται σε ένα αχανές πεδίο δράσης: Καθώς τα μικρόβια βρίσκονται παντού, από τα βάθη των ωκεανών μέχρι το ανθρώπινο έντερο, οι επιστήμονες παραδοσιακά ψάχνουν στα τυφλά, επικαλούμενοι και την τύχη, προκειμένου ένα εξωτικό βρύο ή η λάσπη μιας κρυοπηγής, να τους οδηγήσει σε ένα αποτελεσματικό όπλο κατά των λοιμώξεων. Άλλωστε, και η πενικιλίνη ανακαλύφτηκε εντελώς τυχαία, όταν το 1928 ο Αλεξάντερ Φλέμινγκ έφυγε για διακοπές χωρίς να πλύνει τα δισκία που χρησιμοποιούσε για μικροβιακές καλλιέργειες.

Εξ’ ου και η διαδικασία της ανάπτυξης νέων αντιβιοτικών είναι τόσο χρονοβόρα και δαπανηρή.

Φαίνεται όμως ότι ο καθηγητής υπολογιστικής βιολογίας Luis Pedro Coelho, αντί να ψάξει τη λύση σε απτά δείγματα και εργαστηριακά δοχεία, χρησιμοποίησε τη μηχανική μάθηση. Και ανακάλυψε 863.498, πολλά υποσχόμενα αντιμικροβιακά πεπτίδια, δηλαδή μικρά μόρια που μπορούν να σκοτώσουν ή να αναστείλουν την ανάπτυξη μολυσματικών μικροβίων.

Τα 79 από τα 100 μόρια που δοκιμάστηκαν για την επιβεβαίωση της πρόβλεψης της ΑΙ, είχαν επιτυχή αποτελέσματα.

final_antibiotics4

Infographic: Discovery of antimicrobial peptides in the global microbiome with machine learning

Ειδικότερα, όπως περιγράφει στην έρευνά του, η ομάδα του χρησιμοποίησε έναν αλγόριθμο προκειμένου να «εξορύξει» το σύνολο της μικροβιακής ποικιλότητας που διαθέτει ο πλανήτης μας – ή τουλάχιστον μια ρεαλιστική (και τεράστια!) αναπαράστασή της. Ανακάλυψαν, με αυτό τον τρόπο, σχεδόν 1 εκατομμύριο νέα μόρια κωδικοποιημένα ή κρυμμένα μέσα σε όλη αυτή τη μικροβιακή «σκοτεινή» ύλη.

Για τους σκοπούς της μελέτης, οι ερευνητές συνέλεξαν γονιδιώματα από δημόσιες βάσεις δεδομένων και αναζήτησαν τμήματα DNA που θα μπορούσαν να έχουν αντιμικροβιακή δράση. Προκειμένου να επικυρώσουν τις προβλέψεις τους, δοκίμασαν ενδεικτικά 100 από τα μόρια που ανακάλυψαν στο εργαστήριο. Και όπως προέκυψε, 79 από αυτά θα μπορούσαν να σκοτώσουν τουλάχιστον ένα μικρόβιο, άρα θα μπορούσαν να χρησιμεύσουν ως πιθανά αντιβιοτικά.

Γι’ αυτό και οι συγγραφείς της μελέτης, με γνώμονα την προώθηση της επιστήμης προς όφελος της ανθρωπότητας, διαθέτουν τόσο τον αλγόριθμο όσο και τα δεδομένα και ανοιχτά και πλήρως προσβάσιμα σε οποιονδήποτε ενδιαφέρεται. Με την ελπίδα να «στρατολογήσουν» πολλούς και πολλές ακόμη στην έρευνα για νέα αντιβιοτικά.

Εσείς, θα θέλατε ή μπορείτε να βοηθήσετε; Βρείτε εδώ το εργαλείο που ανέπτυξαν οι επιστήμονες και «ριχτείτε» στη μάχη εναντίων των Superbugs!

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΜΑΣ

Το Pencil On The Moon είναι μια πρωτοβουλία με την υποστήριξη της Generali, η οποία παρακολουθεί στενά όλες τις νέες τάσεις, προκειμένου να συνεχίσει να εξελίσσεται και να προσφέρει υψηλού επιπέδου υπηρεσίες.

Οι πιο προηγμένες επιστημονικές έρευνες, οι πιο εξελιγμένες τεχνολογίες αλλά και οι πιο καινοτόμες εφευρέσεις εξετάζονται προσεκτικά υπό το πρίσμα της εφαρμογής τους στα πεδία της καθημερινότητας με βάσικη αρχή ότι ο άνθρωπος είναι πάντα πάνω από την τεχνολογία.

Αυτή είναι η πηγή από την οποία αντλούμε μελάνι για τις πένες αυτού του blog με έναν κοινό στόχο:

Να γνωρίσουμε, κατανοήσουμε και στο τέλος να αξιοποίησουμε τις νέες τεχνολογίες προς όφελος του ανθρώπου.

Η Generali στηρίζει έμπρακτα αυτή την πρωτοβουλία πιστή στη δεσμεύσή της:

«Να στηρίζει τους ανθρώπους για να δημιουργούν ένα ασφαλέστερο μέλλον για τις ζωές και τα όνειρά τους»

…Αλλά και ανοιχτή στη σκέψη ότι πολλές φορές αρκεί ένα μολύβι για να γράφουμε στο φεγγάρι.