Ένας μη κερδοσκοπικός οργανισμός αξιοποιεί τη μηχανική μάθηση προκειμένου να δημιουργήσει το πρώτο «google translate» που θα μας επιτρέπει να επικοινωνούμε με τα κατοικίδιά μας, καθώς και με διάφορα άλλα είδη ζώων.
Ένας μη κερδοσκοπικός οργανισμός αξιοποιεί τη μηχανική μάθηση προκειμένου να δημιουργήσει το πρώτο «google translate» που θα μας επιτρέπει να επικοινωνούμε με τα κατοικίδιά μας, καθώς και με διάφορα άλλα είδη ζώων.
Είστε κηδεμόνας κάποιου κατοικίδιου ζώου; Τότε, δεν μπορείτε παρά να συμφωνήσετε: Η φροντίδα τους θα ήταν απείρως απλούστερη εάν μπορούσαμε να μεταφράσουμε ένα «μιάου» ή ένα «γουφ» με την ίδια ευκολία που σήμερα μεταφράζουμε μεταξύ δύο γλωσσών στην σχετική εφαρμογή της google.
Σύμφωνα με νέα έρευνα, οι οικόσιτες γάτες ανταποκρίνονται στη φωνή των ιδιοκτητών τους, ιδιαίτερα όταν τους απευθύνονται σε παιχνιδιάρικο τόνο. Διαβάστε περισσότερα στο άρθρο «Άραγε, οι γάτες μας καταλαβαίνουν πότε τους μιλάμε;».
Το Earth Species Project (ESP), ένας μη κερδοσκοπικός οργανισμός με έδρα την Καλιφόρνια των ΗΠΑ, εργάζεται ήδη προς αυτή την κατεύθυνση. Οι ερευνητές του εν λόγω οργανισμού θέλουν να αξιοποιήσουν την τεχνητή νοημοσύνη και τη δύναμη της μηχανικής μάθησης, προκειμένου να δημιουργήσουν ένα πρόγραμμα που θα μας επιτρέπει να επικοινωνούμε με τα κατοικίδιά μας, καθώς και με διάφορα άλλα είδη ζώων.
Σύμφωνα με το ESP, όλα τα μέλη του ζωικού βασιλείου, είτε βρίσκονται στη θάλασσα, είτε στη στεριά ή τον ουρανό, διατηρούν κάποιου είδους κώδικα επικοινωνίας μεταξύ τους.
Τα φωνητικά στοιχεία της επικοινωνίας των φαλαινών beluga, παραδείγματος χάρη, αποκαλύπτουν τις κοινωνικές δομές τους. Από την άλλη, όταν οι σουρικάτες αισθανθούν την ύπαρξη κάποιου αρπακτικού, επιστρατεύουν ένα περίπλοκο σύνολο «συναγερμών», προκειμένου να ειδοποιήσουν την αγέλη τους. Αλλά και στους ουρανούς, τα πουλιά φαίνεται ότι επικοινωνούν μεταξύ τους για διάφορους λόγους: Από την προειδοποίηση για πιθανούς κινδύνους, μέχρι την κατάσταση ζευγαρώματος του σμήνους.
Στο πλαίσιο αυτό, οι ερευνητές του ESP, εκμεταλλευόμενοι τις δυνατότητες της μηχανικής μάθησης, επιδιώκουν να δημιουργήσουν ένα πρόγραμμα που θα αποκρυπτογραφεί τις διαφορετικές μορφές επικοινωνίας των ζώων μεταξύ τους, αναλύοντας τεράστια σύνολα δεδομένων.
Όταν οι σουρικάτες αισθανθούν την ύπαρξη κάποιου αρπακτικού, επιστρατεύουν ένα περίπλοκο σύνολο «συναγερμών» προκειμένου να ειδοποιήσουν την αγέλη τους.
Ωστόσο, η αποστολή των ερευνητών δεν συνίσταται απαραίτητα στο να «ξεκλειδώσουν» τη «γλώσσα» που χρησιμοποιεί το κάθε είδος για να επικοινωνήσει. Στόχος τους είναι η ανάπτυξη ενός εργαλείου, το οποίο θα αξιοποιούν οι βιολόγοι προκειμένου –σε πρώτη φάση– να αναγνωρίσουν τα σήματα που στέλνουν τα ζώα σε διαφορετικές καταστάσεις.
Επί του παρόντος, το ESP εργάζεται με σύνολα δεδομένων που έχουν συλλεχθεί από ένα ευρύ φάσμα ειδών. Από πτηνά, φάλαινες και ελέφαντες, μέχρι νυχτερίδες, γάτες και σκύλους. Τα δεδομένα αυτά αξιοποιούνται για την εκπαίδευση των γλωσσικών μοντέλων που θα χρησιμοποιηθούν στη διερμηνεία της επικοινωνίας μεταξύ των ζώων.
Ο Δενδροφυλλοσκόπος (Phylloscopus collybita) είναι ένα δενδρόβιο πουλί. Αναγνωρίζεται από το χαρακτηριστικό κελάηδημά του, το οποίο το Earth Species Project αξιοποιεί σε πειράματα Γενετικής Φωνητοποίησης (Generative Vocalization Experiment).
Ωστόσο, η πλήρης αποκωδικοποίηση της επικοινωνίας ενός άλλου είδους, παραμένει ένας μακρινός στόχος. Οι ερευνητές αναγνωρίζουν ότι βρισκόμαστε στην αρχή του εν λόγω ταξιδιού και είναι πολύ νωρίς για εκτιμήσεις σχετικά με το πότε θα είναι κάτι τέτοιο εφικτό, ή πώς θα μοιάζει τελικά αυτός ο «μεταφραστής ζώων».
Δεν είναι αυτονόητο ότι οι νέες τεχνολογίες θα μας βοηθήσουν ώστε μια μέρα να είμαστε σε θέση να ακούμε και να κατανοούμε τα ζώα. Εντούτοις, ακόμα κι αν δεν καταφέρουμε να επικοινωνήσουμε μαζί τους με λόγια, μπορούμε πάντα να δείχνουμε με πράξεις τον σεβασμό μας στο ζωικό βασίλειο.