Μια τεχνητή καρδιά από ατόφιο τιτάνιο

Μια τεχνητή καρδιά από ατόφιο τιτάνιο

Μπορεί το δημοφιλές άσμα της δεκαετίας του 1990 να επικαλούνταν «μια καρδιά από ατόφιο χρυσάφι», ωστόσο, η λύση «για να μην πάνε όλα στράφι» για έναν καρδιακό ασθενή βρέθηκε σε μία αντλία αίματος από τιτάνιο!

Ένας 58χρονος άνδρας από τις Ηνωμένες Πολιτείες είναι ο πρώτος άνθρωπος στον κόσμο ο οποίος επέζησε για περισσότερο από μία εβδομάδα χωρίς καρδιά, χάρη σε μία πρωτοποριακή συσκευή: Μία αντλία αίματος, από τιτάνιο.

final_titanheart1

Photo credit: BiVACOR®

Η συσκευή της BiVACOR, κατασκευασμένη από τιτάνιο, κράτησε τον ασθενή εν ζωή για 8 ημέρες, εν αναμονή μίας επέμβασης μεταμόσχευσης καρδιάς. Άλλοι επιστήμονες εξερευνούν ένα είδος τεχνητής καρδιάς που αποτελείται τόσο από συνθετικά, όσο και από βιολογικά υλικά. Διαβάστε περισσότερα στο άρθρο «Η τεχνητή καρδιά που θα δώσει (και θα σώσει) ζωές».

Ο ασθενής ο οποίος έπασχε από καρδιακή ανεπάρκεια τελικού σταδίου, έλαβε τη συσκευή χωρίς επιπλοκές, ενώ η «μηχανική» καρδιά λειτούργησε αποτελεσματικά για οκτώ ημέρες, μέχρι να γίνει διαθέσιμο το κατάλληλο μόσχευμα.

«Γέφυρα» για μεταμόσχευση

Οι καρδιακές παθήσεις αποτελούν μία από τις κυριότερες αιτίες θανάτου παγκοσμίως. Ειδικότερα, η καρδιακή ανεπάρκεια, επηρεάζει εκατομμύρια ανθρώπους και ο επιπολασμός της αυξάνεται.

Αν και οι μεταμοσχεύσεις καρδιάς «προορίζονται» για άτομα με σοβαρή καρδιακή ανεπάρκεια, περιορίζονται σε λιγότερες από 6.000 επεμβάσεις ετησίως σε όλο τον κόσμο. Στο πλαίσιο αυτό, η εμφύτευση μίας τεχνητής καρδιάς αποτελεί μία προσωρινή λύση: Συνιστά τη «γέφυρα» για μεταμόσχευση στις σοβαρότερες των περιπτώσεων καρδιακής ανεπάρκειας.

Η εφεύρεση της BiVACOR, σε αντίθεση με την τεχνολογία που χρησιμοποιούνταν μέχρι σήμερα, δεν μιμείται τους χτύπους μιας φυσικής καρδιάς.

final_titanheart2

Photo credit: BiVACOR®

Ο 58χρονος ασθενής από τις ΗΠΑ, ήταν ο πρώτος εκ των πέντε που συμμετείχαν σε μία πρώιμη Μελέτη Σκοπιμότητας της εταιρείας BiVACOR. Η αυστραλιανή εταιρεία, μελέτησε και σχεδίασε έναν νέο τύπο ολικής τεχνητής καρδιάς (Total Artificial Heart TAH), ο οποίος σε αντίθεση με την τεχνολογία που χρησιμοποιούνταν μέχρι σήμερα, δεν μιμείται τους χτύπους μιας φυσικής καρδιάς.

Αντίθετα, χρησιμοποιεί έναν ενιαίο, μαγνητικά αιωρούμενο ρότορα για να αντλεί αίμα τόσο στους πνεύμονες όσο και στο υπόλοιπο σώμα. Αυτός ο καινοτόμος σχεδιασμός εξαλείφει την ανάγκη για εύκαμπτους θαλάμους ή διαφράγματα άντλησης, με αποτέλεσμα μια πιο ανθεκτική και συμπαγή συσκευή.

«Πάει» τρένο

Η ολική τεχνητή καρδιά της BiVACOR βασίζεται στην τεχνολογία μαγνητικής αιώρησης MAGLEV: Την ίδια που χρησιμοποιούν τα υπερσύγχρονα τρένα της Ιαπωνίας. Η εν λόγω καινοτομία διασφαλίζει την καλή λειτουργία της τεχνητής καρδιάς, μειώνοντας ταυτόχρονα τον κίνδυνο μηχανικής φθοράς και ελαχιστοποιώντας το τραύμα.

final_titanheart3

Photo credit: BiVACOR®

Η τεχνητή καρδιά της BiVACOR κατασκευάζεται από τιτάνιο. Ωστόσο, μια ερευνητική ομάδα από το Ισραήλ φιλοδοξεί να αλλάξει το τοπίο των μεταμοσχεύσεων και των επανορθωτικών επεμβάσεων μέσω 3D printing. Διαβάστε περισσότερα στο άρθρο «Καρδιά βγαλμένη από 3D printer».

Χρειάστηκαν δέκα χρόνια, εκατοντάδες πειραματισμοί και δεκάδες δοκιμές σε ζώα, μέχρι η πρωτοποριακή τεχνητή καρδιά από τιτάνιο να εμφυτευτεί για πρώτη φόρα στο στήθος ενός ασθενούς με καρδιακή ανεπάρκεια τελικού σταδίου. Εντούτοις, η επέμβαση έλαβε τελικά χώρα στο Καρδιολογικό Ινστιτούτο του Τέξας χωρίς επιπλοκές. Γεγονός που ωθεί πλέον τους γιατρούς να δηλώνουν αισιόδοξοι ότι στο μέλλον μπορεί να σώσει πολλές ζωές, καθώς και να βελτιώσει την ποιότητα ζωής για ασθενείς που δεν έχουν διαθέσιμη εναλλακτική θεραπεία.

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΜΑΣ

Το Pencil On The Moon είναι μια πρωτοβουλία με την υποστήριξη της Generali, η οποία παρακολουθεί στενά όλες τις νέες τάσεις, προκειμένου να συνεχίσει να εξελίσσεται και να προσφέρει υψηλού επιπέδου υπηρεσίες.

Οι πιο προηγμένες επιστημονικές έρευνες, οι πιο εξελιγμένες τεχνολογίες αλλά και οι πιο καινοτόμες εφευρέσεις εξετάζονται προσεκτικά υπό το πρίσμα της εφαρμογής τους στα πεδία της καθημερινότητας με βάσικη αρχή ότι ο άνθρωπος είναι πάντα πάνω από την τεχνολογία.

Αυτή είναι η πηγή από την οποία αντλούμε μελάνι για τις πένες αυτού του blog με έναν κοινό στόχο:

Να γνωρίσουμε, κατανοήσουμε και στο τέλος να αξιοποίησουμε τις νέες τεχνολογίες προς όφελος του ανθρώπου.

Η Generali στηρίζει έμπρακτα αυτή την πρωτοβουλία πιστή στη δεσμεύσή της:

«Να στηρίζει τους ανθρώπους για να δημιουργούν ένα ασφαλέστερο μέλλον για τις ζωές και τα όνειρά τους»

…Αλλά και ανοιχτή στη σκέψη ότι πολλές φορές αρκεί ένα μολύβι για να γράφουμε στο φεγγάρι.