Πείτε αντίο στο FOMO και καλωσορίστε το JOMO στην καθημερινότητά σας

Πείτε αντίο στο FOMO και καλωσορίστε το JOMO στην καθημερινότητά σας

Εάν τα «ακρωνυμικά» σύνδρομα που προέκυψαν από την επέλαση των κοινωνικών μέσων, κάνουν αισθητή την παρουσία τους στην καθημερινότητά σας, δοκιμάστε τη χαρά του να «αποσυνδεθείτε» έστω και προσωρινά.

Είναι νωρίς το πρωί, μόλις έχετε φτιάξει τον καφέ σας, κάθεστε μπροστά από ένα ανοιχτό παράθυρο και απολαμβάνετε το ξεκίνημα μιας καινούριας ημέρας. Τι πάει λάθος με αυτή την εικόνα; Στην πραγματικότητα τίποτα, ωστόσο, πόσο αληθινή είναι για τους περισσότερους; Σύμφωνα με έρευνα, περίπου το 80% των χρηστών smartphone μέσα στο πρώτο 15λεπτο από τη στιγμή που θα ξυπνήσουν, ελέγχουν τις κινητές συσκευές τους.

final_fomo1

Photo credit: Free to use from Pexels

Εάν το πρώτο πράγμα που κάνετε μόλις ξυπνήσετε και το τελευταίο πριν κοιμηθείτε, είναι να ρίχνετε μια ματιά στο κινητό σας, ξανασκεφτείτε το! Γιατί; Διαβάστε περισσότερα στο άρθρο «Τα Smartphone, η πρεσβυωπία & πώς να την καθυστερήσετε».

Είτε για να ενημερωθούν για τις εξελίξεις, είτε για να «δώσουν το παρών» στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, πολλοί άνθρωποι ξεκινούν την ημέρα τους μέσα από την οθόνη ενός κινητού. Η ίδια «ιστορία» επαναλαμβάνεται τόσο κατά τη διάρκεια, όσο και στο κλείσιμο της ημέρας: Υπό τον «φόβο» του να μη χάσουμε οτιδήποτε συμβαίνει στον κόσμο και κυρίως στις ζωές των –σημαντικών και μη– άλλων, επιδιδόμαστε στο γνωστό σκρολάρισμα με κάθε ευκαιρία. Ωστόσο, τι είναι αυτό που φοβόμαστε;

FOMO – Ο φόβος του να μη μείνεις εκτός από όσα συμβαίνουν γύρω σου

Το σύνδρομο FΟΜΟ (Fear Of Missing Out) αναφέρεται στον φόβο της περιθωριοποίησης: Περιγράφεται ως το κοινωνικό άγχος που πηγάζει από τη σύγκρισή μας με τους άλλους και την πεποίθηση ότι κάτι καταπληκτικό συνέβη στη ζωή τους όσο εμείς απουσιάζαμε. Πρωτοκαταγράφηκε και μελετήθηκε μόλις το 2013 και σχετίζεται με τα κοινωνικά μέσα δικτύωσης. Διαβάστε περισσότερα στο άρθρο «Logout: Πώς είναι η ζωή χωρίς social media».

JOMO – Η χαρά του να μένεις εκτός

Αλλαγή σκηνικού: Νιώσατε ποτέ ένα αίσθημα χαράς επειδή δεν ενημερωθήκατε για μια κοινωνική υποχρέωση, μία εκδήλωση με «πολλά υποσχόμενες» ευκαιρίες δικτύωσης ή το «δράμα» κάποιας διασημότητας, επειδή το κινητό σας ήταν εκτός σύνδεσης; Αν ναι, τότε κατά πάσα πιθανότητα έχετε βιώσει το JOMO (Joy Of Missing Out) - τη χαρά του να μένεις εκτός όσων συμβαίνουν στα κοινωνικά δίκτυά σου.

final_fomo2

Photo credit: Free to use from Pexels

Οι περιορισμός της χρήσης των μέσων κοινωνικής δικτύωσης μπορεί να είναι πολύ πιο ευεργετικός απ’ ό,τι φαντάζεστε. Διαβάστε περισσότερα στο άρθρο «Κόψε τα social media για να ξεκινήσεις το διάβασμα βιβλίων».

Ως ένα ακόμη ακρωνυμικό σύνδρομο που προέκυψε από την επέλαση των κοινωνικών μέσων, το JOMO περιγράφει ένα αίσθημα ικανοποίησης που πηγάζει από τον εκούσιο κοινωνικό αποκλεισμό. Στον αντίποδα του FOMO, κάνοντας σκόπιμα ένα βήμα πίσω, αποφεύγοντας την άσκοπη υπερπροσπάθεια και αποδεσμεύοντας τον εαυτό μας από αυτό που τα κοινωνικά μέσα μας προτρέπουν να κάνουμε, ο φόβος της περιθωριοποίησης δίνει τη θέση του στη χαρά της απουσίας.

Κάντε την αποσύνδεση πράξη (έστω και για λίγο)

Η πλήρης αποσύνδεση δεν είναι απαραίτητα αναγκαία για την καλλιέργεια του JOMO. Εντούτοις, το να εκτιμάτε τον συχνά περιορισμένο χρόνο σας και να δίνετε αξία στον τρόπο που τον καταναλώνετε, είναι απαραίτητη προϋπόθεση.

Πώς θα δημιουργήσετε ευκαιρίες προκειμένου να βιώσετε τη χαρά της παρουσίας σε ό,τι είναι σημαντικό; Σύμφωνα με τους ειδικούς, υπάρχουν μερικά απλά βήματα, που θα σας βοηθήσουν να εκτιμήσετε αυτά που έχετε, αντί να ανησυχείτε για όσα ενδέχεται να χάσετε:

«Αποσυνδεθείτε» από το multi-tasking: Όταν, παραδείγματος χάρη, παίζετε με τα παιδιά σας ή τα κατοικίδιά σας, γυμνάζεστε, κάνετε ντους ή πλένετε τα πιάτα, εστιάστε στην εμπειρία και κάντε μόνο αυτό, έστω και για σύντομο διάστημα. Προσπαθήστε να είστε παρόντες χωρίς σκρολαρίσματα, τηλεφωνήματα, μουσική ή podcast που σας αποσπούν την προσοχή.

Εστιάστε στις αισθήσεις σας: Ο ήχος της βροχής, η μυρωδιά των λουλουδιών, η θερμή αίσθηση του ήλιου, η εικόνα του ορίζοντα, επιβεβαιώνουν ότι συμμετέχετε στο παρόν.

final_fomo3

Εισπνοή – εκπνοή: Πάρτε 5 βαθιές ανάσες και επικεντρωθείτε στη διαδικασία της αργής εισπνοής – εκπνοής. Εάν είστε πραγματικά συγκεντρωμένοι, θα αισθανθείτε το μυαλό σας να «ελαφραίνει».

Απολαύστε έναν περίπατο, μυρίστε το φαγητό σας, κοιτάξτε στα μάτια τον συνομιλητή σας: Εάν εστιάσετε σε αυτά που έχετε, είναι πιο εύκολο να εκτιμήσετε τα θετικά στη ζωή και να απολαύσετε τη χαρά του να είστε παρόντες σε ό,τι έχει πραγματική (και όχι μόνο ψηφιακή) σημασία.

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΜΑΣ

Το Pencil On The Moon είναι μια πρωτοβουλία με την υποστήριξη της Generali, η οποία παρακολουθεί στενά όλες τις νέες τάσεις, προκειμένου να συνεχίσει να εξελίσσεται και να προσφέρει υψηλού επιπέδου υπηρεσίες.

Οι πιο προηγμένες επιστημονικές έρευνες, οι πιο εξελιγμένες τεχνολογίες αλλά και οι πιο καινοτόμες εφευρέσεις εξετάζονται προσεκτικά υπό το πρίσμα της εφαρμογής τους στα πεδία της καθημερινότητας με βάσικη αρχή ότι ο άνθρωπος είναι πάντα πάνω από την τεχνολογία.

Αυτή είναι η πηγή από την οποία αντλούμε μελάνι για τις πένες αυτού του blog με έναν κοινό στόχο:

Να γνωρίσουμε, κατανοήσουμε και στο τέλος να αξιοποίησουμε τις νέες τεχνολογίες προς όφελος του ανθρώπου.

Η Generali στηρίζει έμπρακτα αυτή την πρωτοβουλία πιστή στη δεσμεύσή της:

«Να στηρίζει τους ανθρώπους για να δημιουργούν ένα ασφαλέστερο μέλλον για τις ζωές και τα όνειρά τους»

…Αλλά και ανοιχτή στη σκέψη ότι πολλές φορές αρκεί ένα μολύβι για να γράφουμε στο φεγγάρι.