Προγραμματισμός για παιδιά

Προγραμματισμός για παιδιά

Είναι το coding μια τόσο απαραίτητη δεξιότητα για τους μαθητές που να χαρακτηρίζεται ως «οι ξένες γλώσσες του μέλλοντος»;

Σε μια κοινωνία που αλλάζει διαρκώς και εξελίσσεται προς μια πιο ψηφιοποιημένη κατεύθυνση, δεν είναι υπερβολή να πούμε ότι οι γνώσεις προγραμματισμού είναι μία από τις βασικότερες δεξιότητες για τους εργαζόμενους. Ήδη, σε αναρίθμητους επαγγελματικούς κλάδους η στοιχειώδης έστω γνώση προγραμματισμού, θεωρείται απαραίτητο προσόν. Εκτιμάται ότι μόνο στην Ευρωπαϊκή Ένωση ως το 2020 θα δημιουργηθούν περίπου 1 εκατομμύριο θέσεις εργασίας που θα σχετίζονται με τον προγραμματισμό.

Δεν είναι άλλωστε διόλου τυχαίο ότι σε πολυάριθμες χώρες ο προγραμματισμός έχει ενταχθεί στο επίσημο διδακτικό πρόγραμμα. Στην Αγγλία, για παράδειγμα, τα παιδιά του δημοτικού παρακολουθούν υποχρεωτικά μαθήματα coding από το 2014, στην Ιταλία και στη Γερμανία αρκετά σχολεία εντάσσουν αντίστοιχα σεμινάρια, ενώ και οι Σκανδιναβικές χώρες έχουν ενταχθεί σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης. Πρωτοπόρος, βέβαια, είναι η Εσθονία όπου τα παιδιά του δημοτικού μαθαίνουν να γράφουν κώδικα ήδη από το 2012. Αντίστοιχα προγράμματα «τρέχουν» στις ΗΠΑ, την Κίνα, την Ιαπωνία και πολλές ακόμη χώρες σε όλο τον πλανήτη.

boy-girl-pc-min
Photo credit: [CC0 LICENCE] VIA PEXELS.COM

Είναι πράγματι απαραίτητο το coding;

Υπάρχει όμως και ο αντίλογος. Δεν είναι λίγοι όσοι θεωρούν ότι ο προγραμματισμός δεν είναι οι «ξένες γλώσσες του μέλλοντος». Ένα παιδί επτά ή οκτώ ετών δεν έχει ανάγκη, όπως λένε, να γράφει κώδικα, αλλά να μάθει να επικοινωνεί δομημένα, να κατανοεί σωστά τις έννοιες και να αναπτύσσει αναλυτική σκέψη.

Κι όμως, οι υποστηρικτές της αναγκαιότητας διδασκαλίας προγραμματισμού στους μαθητές θεωρούν ότι τα παιδιά έχουν πολλά να κερδίσουν από την επαφή τους με τις βασικές έννοιες coding. Το βασικότερο είναι ότι τους βοηθά να αντιμετωπίζουν τον υπολογιστή ως ένα πολύ-εργαλείο δημιουργίας και απελευθέρωσης της φαντασίας, και όχι ως μια απλή παιχνιδομηχανή.

Πολλοί επίσης θεωρούν ότι οι γλώσσες προγραμματισμού που θα διδαχθούν σήμερα τα παιδιά θα είναι παρωχημένες μετά από 15-20 χρόνια όταν βγουν στην αγορά εργασίας. Το αντεπιχείρημα είναι ότι η εξοικείωση με τη βασική λογική του προγραμματισμού είναι η βάση της μετέπειτα εξέλιξης και της προσαρμογής στα διαρκώς μεταβαλλόμενα δεδομένα.

Χρήσιμες διευθύνσεις για δωρεάν εισαγωγή στον προγραμματισμό

Code.org: Μια μη κερδοσκοπική πρωτοβουλία που έχει στόχο να επιτρέψει σε κάθε μαθητή σε κάθε σχολείο να έχει την ευκαιρία να μάθει την επιστήμη των υπολογιστών.

 

Scratch: Ένα σετ διασκεδαστικών δραστηριοτήτων (σχεδιασμένο από το ΜΙΤ) που επιτρέπει σε παιδιά 8-16 ετών να προγραμματίσουν διαδραστικές ιστορίες, παιχνίδια και κινούμενα σχέδια και να τα μοιραστούν με την υπερδραστήρια κοινότητα.

 

GetCoding: Ένα σετ εκπαιδευτικών εργαλείων και δραστηριοτήτων (στα ελληνικά) που φέρνει ακόμη και μικρά παιδιά σε επαφή με τον προγραμματισμό.

 

Swift Playgrounds: Ο πιο διασκεδαστικός τρόπος για να μάθουν τα παιδιά προγραμματισμό εφαρμογών για iOS, μέσω ενός παιχνιδιού για iPad.

 

Code Academy: Για όσους αναζητούν βασική γνώση, αλλά και όσους έχουν αποκτήσει πιο προχωρημένες δεξιότητες και θέλουν να κάνουν το επόμενο βήμα στην επιστήμη των υπολογιστών.

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΜΑΣ

Το Pencil On The Moon είναι μια πρωτοβουλία με την υποστήριξη της Generali, η οποία παρακολουθεί στενά όλες τις νέες τάσεις, προκειμένου να συνεχίσει να εξελίσσεται και να προσφέρει υψηλού επιπέδου υπηρεσίες.

Οι πιο προηγμένες επιστημονικές έρευνες, οι πιο εξελιγμένες τεχνολογίες αλλά και οι πιο καινοτόμες εφευρέσεις εξετάζονται προσεκτικά υπό το πρίσμα της εφαρμογής τους στα πεδία της καθημερινότητας με βάσικη αρχή ότι ο άνθρωπος είναι πάντα πάνω από την τεχνολογία.

Αυτή είναι η πηγή από την οποία αντλούμε μελάνι για τις πένες αυτού του blog με έναν κοινό στόχο:

Να γνωρίσουμε, κατανοήσουμε και στο τέλος να αξιοποίησουμε τις νέες τεχνολογίες προς όφελος του ανθρώπου.

Η Generali στηρίζει έμπρακτα αυτή την πρωτοβουλία πιστή στη δεσμεύσή της:

«Να στηρίζει τους ανθρώπους για να δημιουργούν ένα ασφαλέστερο μέλλον για τις ζωές και τα όνειρά τους»

…Αλλά και ανοιχτή στη σκέψη ότι πολλές φορές αρκεί ένα μολύβι για να γράφουμε στο φεγγάρι.