Άλλοι το θεωρούν εκπαιδευτικό, άλλοι ψυχαγωγικό και άλλοι απλώς αποχαυνωτικό: Το μόνο σίγουρο είναι ότι το smart gaming αποτελεί πλέον αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινότητας των παιδιών και σύμφωνα με νέα έρευνα ενισχύει τη νοημοσύνη τους!
Άλλοι το θεωρούν εκπαιδευτικό, άλλοι ψυχαγωγικό και άλλοι απλώς αποχαυνωτικό: Το μόνο σίγουρο είναι ότι το smart gaming αποτελεί πλέον αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινότητας των παιδιών και σύμφωνα με νέα έρευνα ενισχύει τη νοημοσύνη τους!
Πολλοί γονείς αλλά και παππούδες, ταλανίζονται συχνά από ενοχές μέχρι συναισθήματα απόγνωσης, βλέποντας τα νεότερα μέλη της οικογένειας να περνούν την ημέρα τους μπροστά από μία οθόνη παίζοντας βιντεοπαιχνίδια.
Μετά τα βιντεοπαιχνίδια, η επόμενη τάση του smart gaming βρίσκεται στο Metaverse. Διαβάστε περισσότερα στο άρθρο «Metaverse: Το μετασύμπαν της Sandbox & της Decentraland».
Επιπρόσθετα, δεν είναι λίγοι εκείνοι που ανησυχούν ότι η εν λόγω ασχολία μπορεί να αποδυναμώσει την ευφυΐα των παιδιών τους. Άλλωστε, το ζήτημα αυτό, αποτελεί πεδίο σύγκρουσης (και) για την επιστημονική κοινότητα εδώ και χρόνια. Ωστόσο, μία πρόσφατη μελέτη για τον αντίκτυπο του smart gaming στη νοημοσύνη των παιδιών, έφερε νέα και πολύ ενδιαφέροντα δεδομένα στο προσκήνιο.
Όπως έχουμε ξαναγράψει στο Pencil On the Moon, κόντρα στα στερεότυπα, πληθώρα σύγχρονων ερευνών έχουν αναδείξει τα ηλεκτρονικά και τα διαδικτυακά παιχνίδια ως ένα πολύ καλό μέσο όχι μόνο για να ψυχαγωγηθείτε αλλά και για να βελτιώσετε τις γνωστικές σας ικανότητες και τη φυσική σας κατάσταση, καθώς και να τονώσετε την ψυχολογία σας. Μπορείτε να διαβάσετε περισσότερα στο άρθρο μας «Πώς το smart gaming συμβάλλει στην ανάπτυξη της ανθρωπότητας;».
Στο πλαίσιο αυτό, μία ομάδα ερευνητών, αποφάσισαν να μελετήσουν περαιτέρω πώς τα βιντεοπαιχνίδια επηρεάζουν το μυαλό των παιδιών. Μέσα από συνεντεύξεις και συνεδρίες με περισσότερα από 5.000 παιδιά ηλικίας δέκα έως 12 ετών, οι ερευνητές επιδίωξαν να ανακαλύψουν πώς συνδέεται και επιδρά η διάρκεια του παιχνιδιού με την ευφυΐα των συμμετεχόντων – την ικανότητα να μαθαίνουν αποτελεσματικά, να σκέφτονται ορθολογικά και να κατανοούν περίπλοκες διατυπώσεις.
Τα παιδιά ρωτήθηκαν πόσες ώρες την ημέρα περνούσαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, βλέποντας βίντεο ή παίζοντας βιντεοπαιχνίδια. Όπως προέκυψε από τις απαντήσεις τους, ήταν πολλές: Τέσσερις ώρες την ημέρα κατά μέσο όρο και έξι για το 25% των συμμετεχόντων, δηλαδή ένα σημαντικό μέρος του ελεύθερου χρόνου κάθε παιδιού.
Οι ερευνητές ανέπτυξαν την έρευνά τους σε δύο χρόνους: Το πρώτο μέρος της διεξήχθη όταν τα παιδιά βρίσκονταν στην ηλικία των δέκα, ενώ το δεύτερο έπειτα από δύο έτη, όταν είχαν φτάσει στα 12. Όπως διαπίστωσαν, το gaming είχε ουσιαστική, θετική επίδραση στην ευφυΐα των παιδιών δύο χρόνια μετά τις αρχικές συνεντεύξεις τους.
Ενώ τόσο τα αγόρια όσο και τα κορίτσια που έπαιζαν περισσότερα βιντεοπαιχνίδια στα δέκα τους, δεν ήταν κατά μέσο όρο πιο έξυπνα από τα παιδιά που δεν έπαιζαν, εμφάνισαν περισσότερα οφέλη στη νοημοσύνη τους δύο χρόνια μετά. Παραδείγματος χάρη, ένα παιδί που βρισκόταν στο κορυφαίο 17% όσον αφορά τις ώρες που αφιέρωνε στα βιντεοπαιχνίδια, αύξησε το IQ του κατά περίπου 2,5 μονάδες σε σχέση με ένα μέσο παιδί σε διάστημα δύο ετών. Σύμφωνα με τους ερευνητές, αυτά τα αποτελέσματα είναι σαφείς ενδείξεις της ευεργετικής επίδρασης των βιντεοπαιχνιδιών στην ευφυΐα.
Ο προγραμματισμός για παιδιά είναι η απόλυτη κατηγορία smart gaming που συνδυάζει ψυχαγωγία και εκπαίδευση. Διαβάστε περισσότερα στο άρθρο «Προγραμματισμός για παιδιά».
Ωστόσο, οι ερευνητές καταλήγουν ότι τα συμπεράσματα αυτά είναι ενδεικτικά αλλά όχι κατηγορηματικά. Άλλωστε, υπάρχουν πολλές ακόμη πτυχές προς διερεύνηση τις οποίες η εν λόγω έρευνα δεν έλαβε υπόψη, όπως η κληρονομικότητα, η ψυχική και σωματική κατάσταση κ.ά.
Στο πλαίσιο αυτό μην παρασυρθείτε: Ο απεριόριστος χρόνος μπροστά από μία οθόνη, δεν θα κάνει το παιδί σας ιδιοφυΐα. Εντούτοις, η ενασχόληση με το smart gaming, ίσως τελικά μπορεί να ενισχύει περαιτέρω τη νοημοσύνη του!