Πώς τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη μεταμορφώνουν τις μεθόδους παραδοσιακής καλλιέργειας.
Πώς τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη μεταμορφώνουν τις μεθόδους παραδοσιακής καλλιέργειας.
Η γεωργία είναι ένας από τους κλάδους που έχουν αξιοποιήσει ελάχιστα τις νέες τεχνολογίες. Κι όμως, εδώ και χρόνια υπάρχουν high-tech λύσεις που όχι μόνο κάνουν ευκολότερη την καθημερινότητα των αγροτών, αλλά βελτιώνουν στον μέγιστο βαθμό την ποσότητα και την ποιότητα της παραγωγής τους.
Ένα από τα βασικότερα εργαλεία που πλέον έχουν στη διάθεσή τους όσοι ασχολούνται με τον πρωτογενή τομέα είναι το drones. Τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη διαφόρων τύπων επιτρέπουν αφενός την επόπτευση των καλλιεργειών ακόμη και από μεγάλη απόσταση, αλλά και μια σειρά επεμβάσεων και απαραίτητων ενεργειών χωρίς να απαιτείται φυσική παρουσία.
Προσφέρουν, για παράδειγμα, τη δυνατότητα καταμέτρησης των φυτών, διαχωρισμού τους ανά ποσοστό ανάπτυξης ή καρποφορίας, εντοπισμού ασθενειών, αλλά και την καταπολέμηση αυτών. Άλλα μοντέλα drones προσφέρουν τη δυνατότητα παραγωγής τρισδιάστατων χαρτών που προσφέρουν ανάλυση του εδάφους και μια σειρά άλλων πληροφοριών απαραίτητων για την ορθή φύτευση, λίπανση και άρδευση.
Δεν είναι εικόνα από το μέλλον, αλλά μια καθημερινή πραγματικότητα για πολλούς καλλιεργητές.
Τα πιο προηγμένα μοντέλα, μάλιστα, εξοπλίζονται με θερμικές ή και υπέρυθρες κάμερες, αλλά και πολλούς αισθητήρες προκειμένου να συλλέγουν εικόνες και δεδομένα, που δεν είναι καν ορατά από το ανθρώπινο μάτι.
Με αυτό τον τρόπο, οι αγρότες έχουν τη δυνατότητα να αντλούν χρήσιμες πληροφορίες για τον ρυθμό ανάπτυξης των φυτών και να εποπτεύουν απ’ όπου κι αν βρίσκονται χρήσιμα βιοχημικά και γεωλογικά δεδομένα (π.χ. την ποσότητα ενέργειας ή θερμότητας που εκπέμπει η καλλιέργεια, τον προσδιορισμό των τμημάτων του χωραφιού που δεν αρδεύονται σωστά ή χρήζουν βελτιώσεων).
Η πλειονότητα των drones έχουν τη δυνατότητα αποστολής των data και των φωτογραφιών ή βίντεο σε πραγματικό χρόνο σε συσκευή επιλογής του χρήστη. Έτσι, μπορεί να έχει ανά πάσα στιγμή εικόνα στο smartphone του ή στην οθόνη του υπολογιστή του γεωπόνου του, ώστε να αντλήσει τα απαιτούμενα συμπεράσματα.
Η νέα τάση που αναδύεται με τη συνδρομή των νέων τεχνολογιών και των συσκευών αυτών, είναι η γεωργία ακριβείας (Precision Agriculture). Η δυνατότητα ακριβέστατου χωρικού εντοπισμού που προσφέρουν τα drones, σε συνδυασμό με όλα τα χρήσιμα δεδομένα που παρέχουν απευθείας στο κινητό ή το tablet, προσφέρουν πρωτοφανείς δυνατότητες.
Στην πράξη, λειτουργούν ως μαγνητικοί τομογράφοι των καλλιεργήσιμων εκτάσεων, προσφέροντας πολυάριθμες δυνατότητες: από τη βελτίωση της διαδικασίας ποτίσματος και την ακριβή κατανομή των λιπασμάτων και των φυτοφαρμάκων, μέχρι τον συνολικό εξορθολογισμό της συγκομιδής και των συναφών εργασιών.
Υπάρχουν επίσης drones που αναλαμβάνουν τους αεροψεκασμούς με μεγάλη ακρίβεια τις καλλιέργειες, διασφαλίζοντας ομοιόμορφη κάλυψη, μηδενικές απώλειες, μέγιστη αποτελεσματικότητα και προστασία του περιβάλλοντος, και προφανώς αισθητή μείωση του κόστους.
Ενδεχομένως η χρήση των drones στην αγροτική παραγωγή να ακούγεται ως πολύ μακρινή προοπτική, αλλά πρόκειται για κάτι που μπορούν να αξιοποιήσουν σήμερα με σχετικά προσιτό κόστος οι περισσότεροι αγρότες.