Κόντρα στην απαισιοδοξία για την επέλαση των μηχανών, επιστήμονες προβλέπουν ότι σύντομα οι άνθρωποι δεν θα χρειάζεται να δουλεύουν περισσότερες από δύο ώρες ημερησίως.
Κόντρα στην απαισιοδοξία για την επέλαση των μηχανών, επιστήμονες προβλέπουν ότι σύντομα οι άνθρωποι δεν θα χρειάζεται να δουλεύουν περισσότερες από δύο ώρες ημερησίως.
Η επέλαση των ρομπότ και των αυτοματισμών συνεχίζεται σε όλους τους επαγγελματικούς κλάδους, και όπως όλα δείχνουν το φαινόμενο θα ενταθεί τα επόμενα χρόνια. Κάποιοι βλέπουν το ποτήρι μισοάδειο και ανησυχούν για τις θέσεις εργασίας που θα χαθούν, με αλυσιδωτές συνέπειες για την ανθρωπότητα.
Άλλοι όμως βλέπουν το ποτήρι μισογεμάτο, και θεωρούν ότι η αυτοματοποίηση θα απαλλάξει τους ανθρώπους από τις βαρετές και επαναλαμβανόμενες εργασίες, προκειμένου να έχουν περισσότερο χρόνο για να ασχολούνται με δημιουργικές και ευχάριστες δραστηριότητες.
Ακόμη όμως κι αν μια μέρα στο μακρινό μέλλον τα ρομπότ κάνουν όλες τις δουλειές, οι άνθρωποι μάλλον θα συνεχίσουν να εργάζονται – όχι για βιοποριστικούς λόγους, αλλά γιατί όπως διαπιστώνουν οι επιστήμονες, η εργασία συνδέεται και με παράλληλα οφέλη όπως η αυτοεκτίμηση, η εκπλήρωση στόχων, αλλά και η ευρύτερη κοινωνική ένταξη.
Ερευνητές από τα πανεπιστήμια του Cambridge και του Salford ολοκλήρωσαν μια εκτεταμένη μελέτη δεκαετούς διάρκειας σε περισσότερους από 70.000 ανθρώπους. Στόχος τους ήταν να οριοθετήσουν τη συνιστώμενη «δόση» εργασίας προκειμένου να διασφαλίζεται η ψυχική υγεία και η μέγιστη δυνατή αυτοεκτίμηση.
Σύμφωνα με τα ευρήματα της μελέτης, οι άνεργοι που ξεκίνησαν να εργάζονται εκ περιτροπής (οκτώ ώρες ή λιγότερες εβδομαδιαίως) είχαν μειωμένο κίνδυνο εμφάνισης προβλημάτων ψυχικής υγείας κατά 30%. Το αξιοπρόσεκτο, όμως, είναι ότι οι επιπρόσθετες ώρες εργασίας δεν επέφεραν το παραμικρό όφελος στα επίπεδα ευεξίας και αυτοεκτίμησης. Οι δείκτες ψυχικής υγείας όσων εργάζονταν οκτώ ώρες καθημερινά δεν διέφεραν σημαντικά από τους αντίστοιχους των μερικά απασχολούμενων.
Οι επιστήμονες, λοιπόν, κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι δύο ώρες εκ περιτροπής εργασία την ημέρα ή μια ημέρα εβδομαδιαίως είναι η πιο «αποτελεσματική δόση» αμειβόμενης εργασίας, ώστε να αποκομίσετε τα πνευματικά και ψυχικά οφέλη που τη συνοδεύουν. Στις εκτιμήσεις τους, οι ειδικοί συνυπολόγισαν τα επίπεδα άγχους, τις συνήθειες ύπνου, αλλά και τα προβλήματα στις ανθρώπινες σχέσεις.
Η μελέτη που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό Social Science & Medicine, σίγουρα θα δώσει αφορμή για πολλές αντίστοιχες, καθώς οι ανησυχίες για την αύξηση των ποσοστών ανεργίας παγκοσμίως πολλαπλασιάζονται.
Ο επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας και καθηγητής κοινωνιολογίας στο Πανεπιστήμιο του Cambridge, Dr Brendan Burchell δήλωσε ότι για πρώτη φορά διαθέτουμε μετρήσιμα στοιχεία για το πόση αμειβόμενη εργασία απαιτείται ώστε να αποκομίσουμε τα ψυχοκοινωνικά οφέλη της απασχόλησης – «και όπως αποδεικνύεται δεν χρειάζεται και τόση πολλή» δήλωσε χαρακτηριστικά.
«Τις επόμενες δεκαετίες θα δούμε την τεχνητή νοημοσύνη, τα big data και τη ρομποτική να καταλαμβάνουν πολλές αμειβόμενες θέσεις εργασίας που σήμερα καλύπτονται από ανθρώπους», δήλωσε η Dr. Daiga Kamerāde από το Πανεπιστήμιο Salford. «Δεδομένου ότι δεν υπάρχουν αρκετές θέσεις για όσους θέλουν να εργάζονται με πλήρη απασχόληση, θα πρέπει να επανεξετάσουμε τους ισχύοντες κανόνες. Μεταξύ αυτών και τη δίκαιη ανακατανομή των ωρών εργασίας, ώστε όλοι να μπορούν να αποκομίζουν τα ψυχικά οφέλη της απασχόλησης», κατέληξε η κ. Kamerāde, κάτι απολύτως λογικό ώστε να αποφευχθούν οι αυξανόμενες κοινωνικοοικονομικές ανισότητες.
Οι επιστήμονες λοιπόν συμπεραίνουν ότι μια αλλαγή στην πολιτική εργασίας και το θεσμικό πλαίσιο, θα μπορούσε να περιλαμβάνει πενθήμερες αργίες κάθε εβδομάδα ή αύξηση των αδειών από εβδομάδες σε μήνες. Πώς σας φαίνεται η πρότασή τους;