Τι είναι το Web 3.0;

Τι είναι το Web 3.0;

Το Web 3.0 φέρνει στο προσκήνιο ένα αποκεντρωμένο διαδίκτυο που βασίζεται στο blockchain και επιτρέπει peer-to-peer αλληλεπιδράσεις των χρηστών, χωρίς κεντρικές πλατφόρμες και μεσάζοντες.

Το διαδίκτυο σήμερα είναι πολύ διαφορετικό από αυτό που γνωρίζαμε πριν από 20 ή και μόλις 10 χρόνια πριν. Ξεκινώντας από το πρωτόλειο Web 1.0 «της καρδιάς μας», το οποίο μας άνοιξε ξαφνικά ένα παράθυρο σε όλο τον κόσμο, περάσαμε στο Web 2.0, το internet των χρηστών και των μέσων κοινωνικής δικτύωσης. Πλέον, έρχεται στο προσκήνιο το Web 3.0, το οποίο υπόσχεται ένα αποκεντρωμένο διαδίκτυο βασισμένο στο blockchain.

final_web1

Photo credit: by Jeremy Levin from Pexels

Αναρωτιέστε ποτέ πώς θα ήταν η ζωή σας χωρίς το Facebook και το Instagram; Διαβάστε το άρθρο «Logout: Πώς είναι η ζωή χωρίς social media».

Με το 1, με το 2, με το 3

Ας τα πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή. Η πρώτη έκδοση του διαδικτύου, ο Παγκόσμιος Ιστός ή Web 1.0, χρονολογείται στις αρχές της δεκαετίας του '90. Ήταν δημόσια διαθέσιμος σε όλους και αποτελούνταν σε μεγάλο βαθμό από στατικές ιστοσελίδες που συνδέονταν με hyperlinks (υπερσυνδέσμους). Ποιος μπορεί να ξεχάσει τον «υπέροχο» ήχο του modem o οποίος σηματοδοτούσε τη σύνδεση με μία παγκόσμια κοινότητα, καθώς και την ανέμελη είσοδο παντού χωρίς δεύτερες σκέψεις για cookies και προσωπικά δεδομένα;

Ακολούθησε, περίπου το 2005, το Web 2.0. Τότε ξεκίνησε η εποχή του διαδικτύου ως πλατφόρμας, η οποία χαρακτηρίστηκε από την εμφάνιση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης και την άνοδο του ηλεκτρονικού εμπορίου. Την περίοδο αυτή, το internet διαδραματίζει πλέον καθοριστικό ρόλο σε κάθε έκφανση της καθημερινότητας.

Χάρη στην ανάπτυξη των smartphones και του cloud computing, το διαδίκτυο έδωσε τη δυνατότητα στους χρήστες να αλληλεπιδρούν οικονομικά και κοινωνικά με διάφορες πλατφόρμες, καθώς και να δημοσιεύουν-διαμοιράζονται-κεφαλαιοποιούν το δικό τους περιεχόμενο. Παράλληλα, ωστόσο, γιγαντώθηκαν πέντε μεγάλες πολυεθνικές γνωστές ως GAFAΜ (από τα αρχικά των εταιρειών Google, Apple, Facebook, Amazon και Microsoft), οι οποίες σήμερα συγκεντρώνουν και κεφαλαιοποιούν το μεγαλύτερο μερίδιο της αξίας του ψηφιακού κόσμου.

Photo credit: by Moose Photos from Pexels

Το blockchain και τα κρυπτονομίσματα επιτάχυναν τις εξελίξεις προς το Web 3.0. Διαβάστε περισσότερα στο άρθρο «Τί είναι τα κρυπτονομίσματα & πώς λειτουργούν; ».

Πλέον, ως αποτέλεσμα της ανάπτυξης του blockchain, βρισκόμαστε κατά πολλούς στην απαρχή της εποχής του Web 3.0, το οποίο συνδυάζει την αποκεντρωμένη, κοινοτική φιλοσοφία του Web 1.0 με την προηγμένη, σύγχρονη λειτουργικότητα του Web 2.0.

Διαβάστε περισσότερα για το blockchain στο άρθρο «Η μυστηριώδης τεχνολογία Blockchain που υποστηρίζει το Bitcoin»

Το αποκεντρωμένο διαδίκτυο

Ο όρος Web 3.0 αποδίδεται στον Gavin Wood, εκ των συνιδρυτών του Ethereum. Σύμφωνα με τον ορισμό του, το διαδίκτυο ανήκει στους δημιουργούς και τους χρήστες που συναλλάσσονται με κρυπτοπαραστατικά όπως τα κρυπτονομίσματα ή τα NFTs.

Για τον Wood, και τους υπόλοιπους «αρχιτέκτονες» του Web 3.0, το πρόβλημα του internet όπως το γνωρίζουμε σήμερα έγκειται στο ότι οι χρήστες καλούνται να εκχωρήσουν τα προσωπικά τους δεδομένα προκειμένου να χρησιμοποιήσουν «δωρεάν» τις υπηρεσίες που παρέχονται από τους GAFAΜ και όχι μόνο.

Ενημερωτικά και ψυχαγωγικά ΜΜΕ, διαδικτυακές αγορές και μέσα κοινωνικής δικτύωσης, συλλέγουν διαρκώς πληροφορίες σχετικά με τις προτιμήσεις μας και τον τρόπο που χρησιμοποιούμε τις υπηρεσίες αυτές. Στη συνέχεια τις πωλούν σε τρίτους, οπότε και αξιοποιούνται για την προβολή στοχευμένων διαφημίσεων. Όλη αυτή η υποδομή ανήκει κατά κύριο λόγο στις μεγάλες εταιρείες και, σε κάποιο βαθμό, ελέγχεται από κανονισμούς που ορίζονται από τις κυβερνήσεις.

final_web3

Photo credit: «Lemons» by Άκης Δουζλατζής - Spania.io

Τα πρώτα ελληνικά NFTs πωλούνται στην πλατφόρμα Spania.io. Διαβάστε περισσότερα για τα NFTs στο άρθρο «Τι είναι τα NFT; Μόδα ή νέο μέσο διαπραγματευτικής αξίας;».

Ωστόσο, η τεχνολογία του blockchain, έφερε μία νέα εναλλακτική στο προσκήνιο, υποστηρίζοντας ένα διαδίκτυο αποκεντρωμένο –αντί να ελέγχεται κεντρικά από κυβερνήσεις, τράπεζες και εταιρείες, όπως συμβαίνει σήμερα. Την εποχή του Web 3.0 η ιδιοκτησία και ο έλεγχος ανήκουν στους χρήστες και τους δημιουργούς. Εκείνοι, έχουν τη δύναμη να χτίσουν τις δικές τους διαδικτυακές υπηρεσίες και συναλλαγές, κατέχοντας κρυπτοπαραστατικά, όπως τα NFTs ή τα κρυπτονομίσματα.

«Βαδίζοντας» από το 1.0 στο 3.0, είναι γεγονός ότι το internet έχει εξελιχθεί εντυπωσιακά με τα χρόνια. Και το μόνο βέβαιο είναι ότι η σύγχρονη εικόνα του είναι σχεδόν αγνώριστη σε σύγκριση με την αντίστοιχη των πρώτων ημερών του. Μπορεί, ωστόσο, να αποτελέσει το Web 3.0 το επόμενο, μεγάλο άλμα του διαδικτύου προς το μέλλον; Και πάλι, μόνο ο χρόνος μπορεί να το δείξει. Προς το παρόν αποτελεί ένα έργο σε εξέλιξη με πολλές δυνατότητες αλλά και αδιευκρίνιστες πτυχές. Ανυπομονούμε να τις ανακαλύψουμε.

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΜΑΣ

Το Pencil On The Moon είναι μια πρωτοβουλία με την υποστήριξη της Generali, η οποία παρακολουθεί στενά όλες τις νέες τάσεις, προκειμένου να συνεχίσει να εξελίσσεται και να προσφέρει υψηλού επιπέδου υπηρεσίες.

Οι πιο προηγμένες επιστημονικές έρευνες, οι πιο εξελιγμένες τεχνολογίες αλλά και οι πιο καινοτόμες εφευρέσεις εξετάζονται προσεκτικά υπό το πρίσμα της εφαρμογής τους στα πεδία της καθημερινότητας με βάσικη αρχή ότι ο άνθρωπος είναι πάντα πάνω από την τεχνολογία.

Αυτή είναι η πηγή από την οποία αντλούμε μελάνι για τις πένες αυτού του blog με έναν κοινό στόχο:

Να γνωρίσουμε, κατανοήσουμε και στο τέλος να αξιοποίησουμε τις νέες τεχνολογίες προς όφελος του ανθρώπου.

Η Generali στηρίζει έμπρακτα αυτή την πρωτοβουλία πιστή στη δεσμεύσή της:

«Να στηρίζει τους ανθρώπους για να δημιουργούν ένα ασφαλέστερο μέλλον για τις ζωές και τα όνειρά τους»

…Αλλά και ανοιχτή στη σκέψη ότι πολλές φορές αρκεί ένα μολύβι για να γράφουμε στο φεγγάρι.