Το ΑΙ ακουστικό που «ξεκαθαρίζει» τους ήχους για τους βαρήκοους

Το ΑΙ ακουστικό που «ξεκαθαρίζει» τους ήχους για τους βαρήκοους

Μία ελβετική εταιρεία παρουσίασε πρόσφατα ένα καινοτόμο ακουστικό που ενσωματώνει τεχνολογίες τεχνητής νοημοσύνης, με «θαυματουργά» αποτελέσματα για τους ανθρώπους με προβλήματα ακοής.

Εάν υποφέρετε από βαρηκοΐα ή έρχεστε συχνά σε επαφή με κάποιον άνθρωπο που αντιμετωπίζει σχετικά προβλήματα τότε ήδη το γνωρίζετε: Η απώλεια ακοής επηρεάζει σημαντικά την καθημερινότητα ενός ατόμου.

final_hearingaid1

Photo credit: Free to use from Pexels

Η απώλεια ακοής επηρεάζει σημαντικά την καθημερινότητα ενός ατόμου. Ωστόσο, ένα 11χρονο αγόρι, το οποίο γεννήθηκε κωφό λόγω μίας γονιδιακής μετάλλαξης, μπορεί πλέον να ακούει φωνές και ήχους από το περιβάλλον του, χάρη σε μία πρωτοποριακή θεραπεία. Διαβάστε περισσότερα στο άρθρο «Η γονιδιακή θεραπεία που αντιμετωπίζει την κώφωση».

Εμποδίζει την ομαλή επικοινωνία του, προκαλεί δυσκολίες στην παρακολούθηση συνομιλιών και συχνά αποτελεί πηγή παρεξηγήσεων. Σταδιακά, μπορεί να οδηγήσει σε κοινωνική απομόνωση του ατόμου, επηρεάζοντας τις σχέσεις με τους συνανθρώπους του, ιδίως σε θορυβώδη περιβάλλοντα.

Γι’ αυτό και η κατανόηση της ομιλίας σε ένα τέτοιο περιβάλλον, αντιπροσωπεύει το μεγαλύτερο πρόβλημα για όσους έχουν απώλεια ακοής. Και παρά τις σημαντικές εξελίξεις στα ακουστικά βοηθήματα την τελευταία δεκαετία, πολλοί χρήστες εξακολουθούν να δυσκολεύονται να ξεχωρίσουν και να κατανοήσουν συνομιλίες σε δημόσιους χώρους, όπως τα μέσα μαζικής μεταφοράς ή τα εστιατόρια. Ωστόσο, μια νέα τεχνολογία υπόσχεται να «κάνε τη διαφορά» για όσους αντιμετωπίζουν αυτό το πρόβλημα.

«Βαθύτερος» ήχος σε πραγματικό χρόνο

Τη νέα αυτή τεχνολογία ανακοίνωσε η ελβετική εταιρεία Sonova, παγκόσμια ηγέτιδα στην τεχνολογία ακουστικών βαρηκοΐας, με ιστορία δεκαετιών στον εν λόγω χώρο. Η εταιρεία λάνσαρε πρόσφατα μια νέα οικογένεια ακουστικών βαρηκοΐας, τα Phonak Audéo Sphere™ Infinio, τα οποία τροφοδοτούνται σε πραγματικό χρόνο από ένα τσιπ τεχνητής νοημοσύνης.

Photo credits: Sonova

Εκτός από «σούπερ» ακουστικά, η τεχνητή νοημοσύνη αξιοποιείται στην ανακάλυψη νέων αντιβιοτικών, ικανών να αντιμετωπίσουν την αυξανόμενη απειλή των ανθεκτικών στα φάρμακα λοιμώξεων. Διαβάστε περισσότερα στο άρθρο «Η Τεχνητή Νοημοσύνη στη μάχη εναντίων των superbugs».

Ειδικότερα, το τσιπ που ονομάζεται DEEPSONIC, είναι το πρώτο στο είδος του και πετυχαίνει «βαθύτερο» ήχο με τη βοήθεια της τεχνητής νοημοσύνης:  Επεξεργάζεται σε πραγματικό χρόνο τα ακούσματα του χρήστη και διαχωρίζει τις ομιλίες από τους περιβαλλοντικούς θορύβους. Σε αντίθεση λοιπόν με τις υπάρχουσες τεχνολογίες, τα Phonak Audéo Sphere Infinio, προσαρμόζονται στις ανάγκες των χρηστών τους, επιτρέποντάς τους να συμμετέχουν σε συζητήσεις από οποιαδήποτε κατεύθυνση.

Η «θαυματουργή» τεχνητή νοημοσύνη

Η τεχνητή νοημοσύνη αξιοποιείται ήδη σε πάρα πολλούς τομείς και με τόσους τρόπους που ενδεχομένως δεν μπορούμε καν να φανταστούμε. Ωστόσο, τα ευεργετικά οφέλη της, την καθιστούν «θαυματουργή» για την καθημερινότητα πολλών ανθρώπων.

Αυτό επιβεβαιώνεται και στη λειτουργία του καινοτόμου ακουστικού της Sonova. Η αποτελεσματικότητά του έγκειται αφενός στη μοναδική αρχιτεκτονική του τσιπ, το οποίο βασίζεται σε ένα Deep Neural Network (DNN), δηλαδή σε 4,5 εκατομμύρια νευρωνικές συνδέσεις εκπαιδευμένες με πάνω από 22 εκατομμύρια δείγματα ήχου. Αφετέρου, αποδίδεται στην ισχυρή υπολογιστική του ισχύ: Με 21 φορές περισσότερη μνήμη και τετραπλάσια απόδοση, το εν λόγω τσιπ είναι 53 φορές πιο ισχυρό από τα υπάρχοντα, καθώς και ικανό να εκτελεί 7.700 εκατομμύρια λειτουργίες ανά δευτερόλεπτο.

final_hearingaid5

Photo credit: Free to use from Pexels

Χάρη στο ΑΙ ακουστικό πολλοί βαρήκοοι βλέπουν ουσιαστική βελτίωση στην καθημερινότητά τους. Από την άλλη, και το Αλτσχάιμερ προσεγγίζεται πλέον θεραπευτικά μέσω της AI. Διαβάστε περισσότερα στο άρθρο «Αλτσχάιμερ: H AI «διαβάζει» στα χείλη μας τα πρώιμα συμπτώματα».

Όπως προέκυψε από τις δοκιμές του νέου ακουστικού, οι χρήστες έχουν δύο έως τρεις φορές περισσότερες πιθανότητες να κατανοήσουν την ομιλία από οποιαδήποτε κατεύθυνση σε σύγκριση με τα δύο κορυφαία ανταγωνιστικά προϊόντα της αγοράς. Ανέφεραν επίσης εξαιρετική ποιότητα ήχου από την πρώτη στιγμή, μείωση της προσπάθειας ακρόασης κατά 45%, και λιγότερη κούραση σε ποσοστό 21%.

Περισσότεροι από ένας στους δύο συμμετέχοντες στην έρευνα, χάρη στο νέο ακουστικό, κατάφεραν να ξεπεράσουν το μεγαλύτερο εμπόδιο που αντιμετωπίζουν οι βαρήκοοι: Να ξεχωρίσουν τις ομιλίες από τη φασαρία και να κατανοήσουν καλύτερα τους συνομιλητές τους. Ως αποτέλεσμα, είδαν την καθημερινότητά τους να βελτιώνεται. Καταπώς φαίνεται, η τεχνητή νοημοσύνη έκανε και πάλι το «θαύμα» της!

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΜΑΣ

Το Pencil On The Moon είναι μια πρωτοβουλία με την υποστήριξη της Generali, η οποία παρακολουθεί στενά όλες τις νέες τάσεις, προκειμένου να συνεχίσει να εξελίσσεται και να προσφέρει υψηλού επιπέδου υπηρεσίες.

Οι πιο προηγμένες επιστημονικές έρευνες, οι πιο εξελιγμένες τεχνολογίες αλλά και οι πιο καινοτόμες εφευρέσεις εξετάζονται προσεκτικά υπό το πρίσμα της εφαρμογής τους στα πεδία της καθημερινότητας με βάσικη αρχή ότι ο άνθρωπος είναι πάντα πάνω από την τεχνολογία.

Αυτή είναι η πηγή από την οποία αντλούμε μελάνι για τις πένες αυτού του blog με έναν κοινό στόχο:

Να γνωρίσουμε, κατανοήσουμε και στο τέλος να αξιοποίησουμε τις νέες τεχνολογίες προς όφελος του ανθρώπου.

Η Generali στηρίζει έμπρακτα αυτή την πρωτοβουλία πιστή στη δεσμεύσή της:

«Να στηρίζει τους ανθρώπους για να δημιουργούν ένα ασφαλέστερο μέλλον για τις ζωές και τα όνειρά τους»

…Αλλά και ανοιχτή στη σκέψη ότι πολλές φορές αρκεί ένα μολύβι για να γράφουμε στο φεγγάρι.