Από τη σωστή εφεδρική μπαταρία μέχρι ένα ραδιοφωνάκι, αυτές είναι οι συμβουλές τεχνολογίας για το κιτ έκτακτης ανάγκης σε περίπτωση φυσικής καταστροφής.
Από τη σωστή εφεδρική μπαταρία μέχρι ένα ραδιοφωνάκι, αυτές είναι οι συμβουλές τεχνολογίας για το κιτ έκτακτης ανάγκης σε περίπτωση φυσικής καταστροφής.
Από τον Γιάννη Δεβετζόγλου
Η κακοκαιρία «Daniel» άφησε πίσω της σοβαρές καταστροφές στις περιοχές του Βόλου, του Νοτίου Πηλίου, της Λάρισας και της Καρδίτσας, με πλημμύρες που προκάλεσαν τεράστιες ζημιές. Οι υπερχειλίσεις ποταμών, όπως του Πηνειού, πλημμύρισαν ολόκληρα χωριά, καταστρέφοντας υποδομές, σπίτια και επιχειρήσεις. Η κατάσταση ήταν τραγική, με κατοίκους να παλεύουν για πολλές ώρες για τη διάσωσή τους, καθώς κανείς δεν ήταν προετοιμασμένος για με τόσο μεγάλη κλίμακας καταστροφή.
Χάρη στην –υπό ανάπτυξη– τεχνολογία αμφίδρομης φόρτισης η επόμενη γενιά ηλεκτρικών οχημάτων θα ενσωματώνει μπαταρίες ικανές να τροφοδοτήσουν με ενέργεια ακόμα και το σπίτι σας! Διαβάστε περισσότερα στο άρθρο «Διακοπή ρεύματος; Βάλτε στο σπίτι μπαταρία ηλεκτρικού αυτοκινήτου».
Ανάλογες καταστάσεις μπορεί να προκληθούν με σεισμό και πυρκαγιά, που πλήττουν συχνά περιοχές της χώρα μας. Γι’ αυτό είναι σημαντικό όλοι να έχουμε ένα κιτ τεχνολογίας έκτακτης ανάγκης, ώστε να μπορέσουμε να έχουμε επικοινωνία και ενημέρωση σε περίπτωση φυσικής καταστροφής.
Ο σχεδιασμός έκτακτης ανάγκης σημαίνει ότι θα πρέπει να επιβιώσουμε χωρίς τεχνολογία για αρκετές ώρες έως και ημέρες, καθώς το ηλεκτρικό ρεύμα και οι υπηρεσίες κινητής τηλεφωνίας μπορεί να είναι εκτός λειτουργίας για μεγάλο χρονικό διάστημα μετά από μια μεγάλη καταστροφή.
Ωστόσο, μπορείτε και πρέπει να προγραμματίσετε κάποια εφεδρικά σχέδια με βάση την τεχνολογία, είτε πρόκειται για τη διατήρηση του τηλεφώνου σας σε λειτουργία για αρκετό χρονικό διάστημα, είτε για την ύπαρξη ενός τρόπου λήψης ενημερώσεων και οδηγιών για κατάσταση έκτακτου ανάγκης.
Η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Διαχείρισης Εκτάκτων Αναγκών των ΗΠΑ δημοσίευσε τη λίστα τεχνολογικής επιβίωσης με όλα τα απαραίτητα που θα πρέπει να έχουμε stand-by.
Ο πιο συνηθισμένος τύπος φυσικής καταστροφής, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ) είναι η πλημμύρα. Για να διατηρήσουμε τα smartphone μας στεγνά, θα πρέπει να προμηθευτούμε πλαστικά σακουλάκια τροφίμων Ziploc ή ειδικές αδιάβροχες θήκες για κινητά, οι οποίες όμως κοστίζουν πολλαπλάσια.
Τα σακουλάκια που κλείνουν αεροστεγώς μπορούν να κρατήσουν στεγνό το κινητό τηλέφωνο, αλλά και τα καλώδια και τις εφεδρικές μπαταρίες.
Όσοι χρησιμοποιούμε smartphone γνωρίζουμε ότι η διάρκεια ζωής της μπαταρίας του διαρκεί συνήθως μερικές ώρες, πάντα ανάλογα με τη χρήση. Ως εκ τούτου, απαραίτητο είναι να έχουμε μια εφεδρική μπαταρία (power bank) η οποία μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την επαναφόρτιση τουλάχιστον ενός smartphone. Αυτό σημαίνει ότι καλό θα ήταν να έχουμε ένα power bank τουλάχιστον 10.000 mAh.
Παρόλο που τα περισσότερα ποιοτικά power banks διατηρούν τη φόρτιση για μεγάλο χρονικό διάστημα, θα πρέπει να τα ελέγχετε και να επαναφορτίζετε αυτό που βρίσκεται στο κιτ έκτακτης ανάγκης μία φορά κάθε τρεις μήνες.
Ένα φορτισμένο power bank θα σας φανεί ιδιαίτερα χρήσιμο σε περίπτωση διακοπής ρεύματος.
Απαραίτητο να βρίσκεται κοντά στο power bank είναι και ένα καλώδιο φόρτισης πολλαπλών USB ή USB-C το οποίο έχει διαφορετικές θύρες σε ένα σημείο, ώστε να μπορείτε να το χρησιμοποιείτε για να φορτίζετε διάφορες συσκευές.
Στο ίδιο πλαίσιο, μπορείτε να προμηθευτείτε και ένα ηλιακό φορτιστή, ο οποίος θα τροφοδοτεί το κινητό σας, εφόσον βέβαια υπάρχει ήλιος όταν τον χρειαστούμε.
Εάν πάλι υπάρχει ηλεκτρικό ρεύμα, αλλά όχι πρόσβαση στο διαδίκτυο διότι έχει κοπεί, το τηλέφωνο μπορεί να μας φανεί χρήσιμο με άλλους τρόπους. Για να είμαστε προετοιμασμένοι, θα πρέπει να κατεβάσουμε εκ των προτέρων offline τους χάρτες Google ή Apple Maps της περιοχής μας.
Επίσης, σημαντικό είναι να έχουμε στο κινητό μας τα πιστοποιητικά μας έγγραφα από το Gov.gr, δηλαδή την ταυτότητα, το δίπλωμα οδήγησης, την άδεια κυκλοφορίας του αυτοκινήτου και το ασφαλιστήριο συμβόλαιο. Αναγκαίο είναι να έχουμε και μερικά χρήματα στο κιτ έκτακτης ανάγκης, καθώς μπορεί να μην λειτουργούν οι συναλλαγές με τις τράπεζες και να χρειαστεί να πληρώσουμε με μετρητά.
Σημαντικό είναι και ένα ραδιοφωνάκι παλιού τύπου με μπαταρίες, ώστε σε περίπτωση που κοπούν και ρεύμα και τηλεφωνικό δίκτυο, να μπορούμε να έχουμε ενημέρωση για την κατάσταση στην περιοχή μας.