Το βιντεοπαιχνίδι που βοηθά τις μονάδες έκτακτων περιστατικών

Το βιντεοπαιχνίδι που βοηθά τις μονάδες έκτακτων περιστατικών

Ένα adventure game για iPhone βελτιώνει τις πιθανότητες επιβίωσης των ασθενών στις μονάδες επειγόντων.

Θα μπορούσε ένα videogame να βοηθήσει τους γιατρούς στην καθημερινή ιατρική πρακτική; Μια νέα κλινική μελέτη υποστηρίζει ότι όχι μόνο μπορεί, αλλά ότι αποδείχθηκε σαφώς πιο αποτελεσματικό σε σύγκριση με τη συμβατική εκπαιδευτική διαδικασία.

Το παιχνίδι έχει τίτλο Night Shift και αναπτύχθηκε για iOS από τη Schell Games υπό την επίβλεψη της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου του Πίτσμπουργκ, με στόχο την εκπαίδευση γιατρών σε μονάδες έκτακτων περιστατικών. Ουσιαστικά στοχεύει στην εξοικείωσή τους με τα περιστατικά τραυματιών που χρήζουν διαφορετικής αντιμετώπισης.

Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει η επικεφαλής της μελέτης, επίκουρη καθηγήτρια Deepika Mohan, κάθε χρόνο μπορούν να προληφθούν τουλάχιστον 30.000 θάνατοι. Αρκεί βέβαια να διαγνωστεί εγκαίρως η σοβαρότητα της κατάστασης ασθενών με σοβαρά τραύματα ώστε να μεταφερθούν σε νοσοκομείο που μπορεί να παρέχει την κατάλληλη αντιμετώπιση. Αυτό συμβαίνει επειδή οι γιατροί σε μη εξειδικευμένα κέντρα συνήθως αντιμετωπίζουν μόνο ένα περιστατικό σοβαρού τραυματισμού ανά 1.000 ασθενείς, με αποτέλεσμα να μη διαθέτουν την απαιτούμενη εμπειρία.

mohan-uai-2064×1376-min
Photo credit: University of Pittsburgh

Deepika Mohan, MD, MPH, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Χειρουργικής και Εντατικολογίας

Ο ειδικευόμενος ήρωας

Στην έρευνα συμμετείχαν 368 ιατροί από τμήματα επειγόντων σε μη εξειδικευμένα νοσοκομεία των ΗΠΑ. Στους μισούς ανατέθηκε η ενασχόληση με το videogame και οι άλλοι μισοί κλήθηκαν να διαβάσουν για μία τουλάχιστον ώρα το αντίστοιχο εκπαιδευτικό υλικό. Στη συνέχεια απάντησαν σε ερωτηματολόγια και ολοκλήρωσαν μια προσομοίωση.

Οι γιατροί που δοκίμασαν το παιχνίδι παρότι δεν απόλαυσαν ιδιαίτερα την εκπαιδευτική διαδικασία αποδείχτηκαν σαφώς πιο αποτελεσματικοί στην πράξη σε σύγκριση με συμφοιτητές τους που συνέχισαν να παρακολουθούν την κλασική εκπαίδευση. Όσοι είχαν παίξει το παιχνίδι έκαναν σωστή διαλογή ασθενών σε ποσοστό 47%, ενώ όσοι είχαν απλώς διαβάσει το υλικό μόλις 36%.

Nightshift-03
Photo credit: Shell Games

Πιο αποτελεσματικοί οι gamers-γιατροί και έξι μήνες αργότερα

Το παιχνίδι άλλωστε, είναι σχεδιασμένο ώστε να αξιοποιεί τις ευρετικές λειτουργίες του εγκεφάλου –την αυτόματη ανάσυρση πρότερων εμπειριών ώστε να λάβει στιγμιαίες υποσυνείδητες αποφάσεις. «Μια ώρα ενασχόλησης με το παιχνίδι αναβαθμίζει τους εγκεφάλους των γιατρών σε τέτοιο βαθμό, που έξι μήνες αργότερα, εξακολουθούσαν να ξεπερνούν τους συναδέλφους τους στην αναγνώριση σοβαρών τραυματισμών» δήλωσε η κ. Mohan.

Όπως διαπιστώθηκε σε επανέλεγχο που υποβλήθηκαν έξι μήνες αργότερα, διαπιστώθηκε ότι όσοι είχαν παίξει το παιχνίδι ήταν ακριβείς στο 43% των διαλογών, σε αντίθεση με τους υπολοίπους που έπεσαν σε ποσοστό της τάξης του 26%.

Το παιχνίδι είναι διαθέσιμο στο iTunes για συσκευές της Apple με λειτουργικό iOS 8.0 και μεταγενέστερο.

Τα αποτελέσματα της κλινικής μελέτης δημοσιεύθηκαν στο BMJ και περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να διαβάσετε εδώ. 

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΜΑΣ

Το Pencil On The Moon είναι μια πρωτοβουλία με την υποστήριξη της Generali, η οποία παρακολουθεί στενά όλες τις νέες τάσεις, προκειμένου να συνεχίσει να εξελίσσεται και να προσφέρει υψηλού επιπέδου υπηρεσίες.

Οι πιο προηγμένες επιστημονικές έρευνες, οι πιο εξελιγμένες τεχνολογίες αλλά και οι πιο καινοτόμες εφευρέσεις εξετάζονται προσεκτικά υπό το πρίσμα της εφαρμογής τους στα πεδία της καθημερινότητας με βάσικη αρχή ότι ο άνθρωπος είναι πάντα πάνω από την τεχνολογία.

Αυτή είναι η πηγή από την οποία αντλούμε μελάνι για τις πένες αυτού του blog με έναν κοινό στόχο:

Να γνωρίσουμε, κατανοήσουμε και στο τέλος να αξιοποίησουμε τις νέες τεχνολογίες προς όφελος του ανθρώπου.

Η Generali στηρίζει έμπρακτα αυτή την πρωτοβουλία πιστή στη δεσμεύσή της:

«Να στηρίζει τους ανθρώπους για να δημιουργούν ένα ασφαλέστερο μέλλον για τις ζωές και τα όνειρά τους»

…Αλλά και ανοιχτή στη σκέψη ότι πολλές φορές αρκεί ένα μολύβι για να γράφουμε στο φεγγάρι.