Ανίχνευση & διάγνωση του καρκίνου του στόματος με «γλειφιτζούρι»

Ανίχνευση & διάγνωση του καρκίνου του στόματος με «γλειφιτζούρι»

Η διάγνωση του καρκίνου της στοματικής κοιλότητας, συνήθως περιλαμβάνει ένα νυστέρι, κάμποσα ράμματα και τοπική αναισθησία. Ένας οργανισμός ευαισθητοποίησης για τη νόσο χρηματοδοτεί μία έρευνα που θα μπορούσε να αντικαταστήσει όλα τα παραπάνω με ένα γλειφιτζούρι!

Από τη Βίκυ Τσούρτου

Η διάγνωση του καρκίνου της στοματικής κοιλότητας, τα περιστατικά του οποίου αποτελούν το 4-5% επί του συνόλου των ασθενών με καρκίνο, συνήθως περιλαμβάνει ένα νυστέρι, κάμποσα ράμματα και τοπική αναισθησία. Ένας οργανισμός που ασχολείται με την ευαισθητοποίηση για τη νόσο και την ανακούφιση των ασθενών, χρηματοδοτεί μία έρευνα που θα μπορούσε να αντικαταστήσει όλα τα παραπάνω με ένα γλειφιτζούρι!

final_lollipop1

Photo credit: Free to use from Pexels

Χάρη στην επιστημονική έρευνα, στο προσεχές μέλλον, ένα γλειφιτζούρι ενδέχεται να συμβάλει στη διάγνωση του καρκίνου της στοματικής κοιλότητας. Από την άλλη, μία τεχνολογία που αναπτύχθηκε από το ΜΙΤ, δίνει νέες ελπίδες για την έγκαιρη διάγνωση του καρκίνου του πνεύμονα. Διαβάστε περισσότερα στο άρθρο «Αισθητήρες που εισπνέονται ανιχνεύουν τον καρκίνο του πνεύμονα».

Εάν η έρευνα αποδώσει καρπούς, το γλειφιτζούρι θα αποτελέσει μια πολύ λιγότερο επεμβατική εναλλακτική της βιοψίας. Θα μπορούσε επίσης να βοηθήσει τους γιατρούς προκειμένου να διαγιγνώσκουν νωρίτερα τον καρκίνο του στόματος, δεδομένου ότι η έγκαιρη θεραπεία έχει περισσότερες πιθανότητες να είναι αποτελεσματική.

Σηκώνοντας ανάστημα στον καρκίνο

Ο καρκίνος του στόματος αποτελεί μία διευρυμένη κατηγορία που περιλαμβάνει τις σχετικές εκδηλώσεις της νόσου, τόσο στα χείλια όσο και σε μέρη της στοματικής κοιλότητας όπως η γλώσσα, τα ούλα, το έδαφος (κάτω τοίχωμα) του στόματος, ο ουρανίσκος και η περιοχή πίσω από τους φρονιμίτες. Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, είναι ο 13ος πιο συχνός τύπος καρκίνου παγκοσμίως, με περισσότερα από 375 χιλιάδες νέα κρούσματα και 175 χιλιάδες θανάτους το 2020. Το κάπνισμα και η κατανάλωση αλκοόλ αποτελούν τις κυριότερες αιτίες εμφάνισής του στις περισσότερες χώρες.

Το 1998 ένας διεθνής οργανισμός αποφάσισε να «σηκώσει το ανάστημά του» στον καρκίνο με στόχο να μετατρέψει κάθε καρκινοπαθή σε μακροπρόθεσμο επιζώντα. Από τότε, το Stand Up To Cancer συγκεντρώνει πόρους για καινοτόμες έρευνες και συνδέει κορυφαίους επιστήμονες για την ανακάλυψη και την επιτάχυνση των διαδικασιών αναφορικά με τη θεραπεία διαφόρων τύπων καρκίνου. Μέχρι που πρόσφατα αποφάσισε να αναμετρηθεί και με τον καρκίνο του στόματος, χρηματοδοτώντας την έρευνα μίας επιστημονική ομάδας από το Πανεπιστήμιο του Μπέρμιγχαμ.

Photo credit: Free to use from Pexels

Γλειφιτζούρι αντί για νυστέρι

Ειδικότερα, η Δρ. Ruchi Gupta και η ομάδα της έχουν ανακαλύψει ένα τζελ, το οποίο εργάζονται για να μετατρέψουν σε ένα «γευστικό» τεστ, που θα εντοπίζει ενδείξεις καρκίνου του στόματος από το σάλιο.

Το τεστ που προτείνει η Δρ. Gupta αποτελείται από μία «έξυπνη υδρογέλη». Καθώς ο εξεταζόμενος απολαμβάνει το «γλειφιτζούρι», η υδρογέλη λειτουργεί ως ένα μικροσκοπικό δίχτυ ψαρέματος: Παγιδεύει πρωτεΐνες στο σάλιο, ορισμένες από τις οποίες λειτουργούν ως βιοδείκτες – δηλαδή πιθανοί δείκτες καρκίνου. Στη συνέχεια, οι επιστήμονες μπορούν να αναλύσουν τις εν λόγω πρωτεΐνες στο εργαστήριο, προκειμένου να αναζητήσουν αυτά τα ενδεικτικά σημάδια καρκίνου της στοματικής κοιλότητας.

Αντί λοιπόν οι γιατροί να χρησιμοποιούν αναισθησία και νυστέρι προκειμένου να συλλέξουν δείγματα για βιοψία, ένα γλειφιτζούρι θα αναλαμβάνει για λογαριασμό τους τη συλλογή των αναγκαίων δειγμάτων μέσα από το σάλιο των εξεταζόμενων.

final_lollipop3

Photo credit: Free to use from Pexels

Με την πρόοδο στη μάχη κατά του καρκίνου να εξελίσσεται με αργά αλλά σταθερά βήματα στη Γη, οι ερευνητές συνεργάζονται πλέον με τους αστροναύτες που βρίσκονται στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό προκειμένου να απογειώσουν την έρευνά τους αξιοποιώντας τη μικροβαρύτητα. Διαβάστε περισσότερα στο άρθρο «Η αντιμετώπιση του καρκίνου «κρύβεται» στο διάστημα;».

Τα οφέλη του νέου διαγνωστικού τεστ

Οι εργαστηριακές δοκιμές έχουν αποδείξει την αποτελεσματικότητα της υδρογέλης, ωστόσο επί του παρόντος χρειάζεται πολύς χρόνος –έως και 12 ώρες– για τη συλλογή των βιοδεικτών. Στο πλαίσιο αυτό, όσο γευστικό και να είναι ένα γλειφιτζούρι, ένα τεστ 12 ωρών δεν είναι κατάλληλο για ασθενείς. Εντούτοις, χάρη στη χρηματοδότηση του Stand Up To Cancer, η Δρ. Gupta και η ομάδα της μπορούν να επικεντρωθούν στη μείωση του χρόνου δράσης της υδρογέλης σε λιγότερο από 10 λεπτά.

Οι εξετάσεις υγείας, κάθε είδους, δεν είναι πάντα εύκολη υπόθεση για τους ασθενείς. Σύμφωνα με τους επιστήμονες, το τεστ που αναπτύσσουν θα μπορούσε να μεταμορφώσει την εμπειρία των εξεταζόμενων, καθιστώντας δυνατό τον έγκαιρο εντοπισμό του καρκίνου του στόματος μέσα από μία ελάχιστα επεμβατική διαδικασία. Επιπλέον, θα μπορούσε να εξορθολογίσει τη διαγνωστική διαδικασία, καθώς και να αξιοποιηθεί ως εργαλείο προσυμπτωματικού ελέγχου για άτομα με υψηλό κίνδυνο εμφάνισης της νόσου.

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΜΑΣ

Το Pencil On The Moon είναι μια πρωτοβουλία με την υποστήριξη της Generali, η οποία παρακολουθεί στενά όλες τις νέες τάσεις, προκειμένου να συνεχίσει να εξελίσσεται και να προσφέρει υψηλού επιπέδου υπηρεσίες.

Οι πιο προηγμένες επιστημονικές έρευνες, οι πιο εξελιγμένες τεχνολογίες αλλά και οι πιο καινοτόμες εφευρέσεις εξετάζονται προσεκτικά υπό το πρίσμα της εφαρμογής τους στα πεδία της καθημερινότητας με βάσικη αρχή ότι ο άνθρωπος είναι πάντα πάνω από την τεχνολογία.

Αυτή είναι η πηγή από την οποία αντλούμε μελάνι για τις πένες αυτού του blog με έναν κοινό στόχο:

Να γνωρίσουμε, κατανοήσουμε και στο τέλος να αξιοποίησουμε τις νέες τεχνολογίες προς όφελος του ανθρώπου.

Η Generali στηρίζει έμπρακτα αυτή την πρωτοβουλία πιστή στη δεσμεύσή της:

«Να στηρίζει τους ανθρώπους για να δημιουργούν ένα ασφαλέστερο μέλλον για τις ζωές και τα όνειρά τους»

…Αλλά και ανοιχτή στη σκέψη ότι πολλές φορές αρκεί ένα μολύβι για να γράφουμε στο φεγγάρι.