Ασκήσεις μνήμης: 5 προτάσεις για τους άνω των 40

Ασκήσεις μνήμης: 5 προτάσεις για τους άνω των 40

Εάν διανύετε ή έχετε ήδη αφήσει πίσω σας την πέμπτη δεκαετία της ζωής σας, και παρατηρείτε αλλαγές στην ικανότητά σας να θυμάστε κάποια πράγματα, δεν είστε οι μόνοι.

Τα περισσότερα από τα προβλήματα μνήμης που αντιμετωπίζουμε, καθώς περνούν τα χρόνια, αντανακλούν φυσιολογικές αλλαγές στη δομή και τη λειτουργία του εγκεφάλου. Αυτές οι αλλαγές ενδέχεται να επιβραδύνουν ορισμένες γνωστικές διαδικασίες, καθιστώντας λίγο πιο δύσκολο να μάθετε ή απλώς να συγκρατήσετε νέες γνώσεις. Ωστόσο, χάρη σε δεκαετίες έρευνας, υπάρχουν διάφορες τακτικές που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε για να τονώσετε τη μνήμη σας.

final_memory1

Photo credit: Free to use from Pexels

Γιατί αρκετοί αναγνώστες, κυρίως νεότερης ηλικίας, έχουν στραφεί στην ηλεκτρονική ανάγνωση; Διαβάστε περισσότερα στο άρθρο «Ε-reading: Η τεχνολογία αλλάζει το διάβασμα».

Διαβάστε δυνατά

Μπορεί να είναι λίγο ενοχλητικό για τους δίπλα σας, ωστόσο, σύμφωνα με έρευνα, η απλή πρακτική του να διαβάζετε δυνατά, θα ενισχύσει τη μακροπρόθεσμη μνήμη σας.

Όπως προέκυψε από την πειραματική μελέτη, οι ενήλικες συμμετέχοντες που διάβαζαν δυνατά, ήταν σε θέση να αποτυπώσουν καλύτερα τις πληροφορίες και να τις ανακαλέσουν εφόσον τους ζητηθεί, σε σύγκριση με εκείνους που διάβαζαν σιωπηλά. Επίσης, σε σχέση με άτομα που άκουσαν κάποιον άλλον να διαβάζει ή άτομα που άκουσαν μια ηχογράφηση του εαυτού τους.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, η ηχητική παράμετρος του πειράματος, βοήθησε ώστε οι πληροφορίες να εγγραφούν αποτελεσματικότερα στη μακροπρόθεσμη μνήμη.

Λύστε σταυρόλεξα

Σύμφωνα με τους ειδικούς, υπάρχουν πολλοί και διάφοροι λόγοι για να εντάξετε τα σταυρόλεξα στην καθημερινότητά σας. Όλοι συνηγορούν ως προς το ότι θα σας βοηθήσουν στη βελτίωση της σκέψης και της μνήμης σας. Παράλληλα, επιβραδύνουν τη συρρίκνωση του εγκεφάλου, η οποία επέρχεται με τα χρόνια.

Photo credit: Free to use from Pexels

Φτιάξτε το δικό σας μνημονικό κανόνα

Ο μνημονικός κανόνας είναι μία τεχνική που βοηθάει στη διατήρηση ή στην εύκολη ανάκτηση μιας πληροφορίας. Είναι η τακτική να επινοείτε ένα ακρωνύμιο ή ένα άλλο γλωσσικό τέχνασμα, όπως η ομοιοκαταληξία, προκειμένου να θυμάστε κάτι.

Αν το σκεφτείτε, η καθημερινότητά σας είναι γεμάτη σχετικά παραδείγματα όπως Ο.Τ.Ε. (Οργανισμός Τηλεπικοινωνιών Ελλάδος) ή Δ.Ε.Η. (Δημόσια Επιχείρηση Ηλεκτρισμού). Οι φοιτητές χημείας αποδίδουν την εξίσωση «pV = nRT» ως «ΠαΒε Να ΡωΤάς» και οι διαφημιστές τη βασική στρατηγική μάρκετινγκ ως 4Π (product, price, place, promotion).

Επισκεφτείτε το «παλάτι» του μυαλού σας

Μία τεχνική ανάκλησης δεδομένων, γνωστή ως «Παλάτι της Μνήμης» ή Μέθοδος Loci, περιλαμβάνει την οπτικοποίηση ενός οικείου φυσικού χώρου, όπως του σπιτιού σας. Στη συνέχεια, δοκιμάστε να τοποθετήσετε νοερά σε αυτό τις πληροφορίες που θέλετε να συγκρατήσετε.

Σε μια πρόσφατη μελέτη, η οποία διεξήχθη μεταξύ φοιτητών της Ιατρικής, οι συμμετέχοντες κλήθηκαν να οραματιστούν την πανεπιστημιούπολη και ειδικότερα χώρους όπως την καφετέρια, την αίθουσα ανατομίας και την κύρια είσοδο. Στα εν λόγω μέρη, οι φοιτητές «τοποθέτησαν» νοερά πληροφορίες που έπρεπε να απομνημονεύσουν για τον διαβήτη και την ινσουλίνη. Στην αξιολόγηση που ακολούθησε, οι συγκεκριμένοι φοιτητές σημείωσαν καλύτερες επιδόσεις από τους υπόλοιπους συμμετέχοντες στο πείραμα.

Διαβάστε περισσότερα για τη Μέθοδο Loci στο άρθρο «Loci Method: Ενίσχυση μνήμης βασισμένη στην Αρχαία Ελλάδα».

final_memory3

Photo credit: Free to use from Pexels

Για να διατηρήσετε ασφαλή τα ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα σας, δημιουργήστε ισχυρά passwords για κάθε λογαριασμό σας στο διαδίκτυο. Διαβάστε περισσότερα στο άρθρο «Ισχυροί κωδικοί πρόσβασης: Πως να τους δημιουργήσετε».

Επανάληψη μήτηρ πάσης μαθήσεως

Το αρχαίο ελληνικό ρητό, σύμφωνα με το οποίο η επανάληψη είναι «μητέρα» της μάθησης, φαίνεται ότι ισχύει και σε σχέση με την τόνωση της μνήμης, όπως έχει προκύψει από πληθώρα ερευνών.

Στο πλαίσιο αυτό, όταν θέλετε να θυμηθείτε κάτι που μόλις ακούσατε, διαβάσατε ή σκεφτήκατε, επαναλάβετε το δυνατά ή καταγράψτε το. Με αυτόν τον τρόπο, ενισχύετε τη μνήμη σας και τη σύνδεση με την εν λόγω στιγμή.

Αν, για παράδειγμα, μόλις σας σύστησαν κάποιον, απευθυνθείτε του ονομαστικά κάθε φορά που θα μιλήσετε μαζί του ή μαζί της: «Χαίρομαι πολύ που σε γνωρίζω Μαρία», «Πώς βρέθηκες στα μέρη μας, Μαρία;» Ή, εάν παρκάρετε σε διαφορετική θέση από τη συνηθισμένη, επαναλάβετε δυνατά στον εαυτό σας τη διεύθυνση και την περιοχή ή σημειώστε τη.

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΜΑΣ

Το Pencil On The Moon είναι μια πρωτοβουλία με την υποστήριξη της Generali, η οποία παρακολουθεί στενά όλες τις νέες τάσεις, προκειμένου να συνεχίσει να εξελίσσεται και να προσφέρει υψηλού επιπέδου υπηρεσίες.

Οι πιο προηγμένες επιστημονικές έρευνες, οι πιο εξελιγμένες τεχνολογίες αλλά και οι πιο καινοτόμες εφευρέσεις εξετάζονται προσεκτικά υπό το πρίσμα της εφαρμογής τους στα πεδία της καθημερινότητας με βάσικη αρχή ότι ο άνθρωπος είναι πάντα πάνω από την τεχνολογία.

Αυτή είναι η πηγή από την οποία αντλούμε μελάνι για τις πένες αυτού του blog με έναν κοινό στόχο:

Να γνωρίσουμε, κατανοήσουμε και στο τέλος να αξιοποίησουμε τις νέες τεχνολογίες προς όφελος του ανθρώπου.

Η Generali στηρίζει έμπρακτα αυτή την πρωτοβουλία πιστή στη δεσμεύσή της:

«Να στηρίζει τους ανθρώπους για να δημιουργούν ένα ασφαλέστερο μέλλον για τις ζωές και τα όνειρά τους»

…Αλλά και ανοιχτή στη σκέψη ότι πολλές φορές αρκεί ένα μολύβι για να γράφουμε στο φεγγάρι.