Εμβόλιο κατά του AIDS: Πώς οι νέες τεχνολογίες το ισχυροποιούν

Εμβόλιο κατά του AIDS: Πώς οι νέες τεχνολογίες το ισχυροποιούν

Συνδυάζοντας υπολογιστικά μοντέλα και πειράματα σε ποντίκια, ερευνητές από το MIT, όχι μόνο παρασκεύασαν ένα πολλά υποσχόμενο εμβόλιο κατά του ιού HIV, αλλά ανακάλυψαν και μία νέα μεθοδολογία για τη χορήγησή του, η οποία φαίνεται ότι αυξάνει την αποτελεσματικότητά του.

Από τη Βίκυ Τσούρτου

Περισσότεροι από ένα εκατομμύριο άνθρωποι μολύνονται από τον ιό HIV κάθε χρόνο. Και παρόλο που μέχρι σήμερα δεν έχει ανακαλυφθεί μία οριστική θεραπεία, εφόσον υπάρξει έγκαιρη διάγνωση και αντιμετώπιση, η λοίμωξη από τον ιό HIV μπορεί να γίνει μια χρόνια αλλά διαχειρίσιμη πάθηση. Ωστόσο, η απρόσκοπτη πρόσβαση σε αντιιικά φάρμακα δεν είναι δυνατή για όλους.

final_aidsvaccine1

Photo credit: Free to use from Pexels

Ένας άνδρας που είχε διαγνωστεί με τον ιό HIV από τη δεκαετία του 1990, εδώ και δύο χρόνια βρίσκεται σε κατάσταση ύφεσης, ως αποτέλεσμα της μεταμόσχευσης βλαστοκυττάρων για τη θεραπεία του καρκίνου του αίματος. Διαβάστε περισσότερα στο άρθρο «Ο ασθενής από τη Γενεύη κέρδισε τη μάχη με τον ιό HIV;».

Στο πλαίσιο αυτό, ένα αποτελεσματικό εμβόλιο θα μπορούσε να αποτρέψει πολλές πιθανές λοιμώξεις. Και καταπώς φαίνεται, ερευνητές από το Τεχνολογικό Ινστιτούτο Μασαχουσέτης (MIT), όχι μόνο παρασκεύασαν ένα πολλά υποσχόμενο εμβόλιο, αλλά ανακάλυψαν και έναν τρόπο προκειμένου να αυξήσουν την αποτελεσματικότητά του.

Η πρόκληση ενός αποτελεσματικού εμβολίου

Ο ιός HIV παραμένει εδώ και δεκαετίες μία παγκόσμια απειλή για τη δημόσια υγεία. Αρκεί να αναφερθεί ότι μέχρι σήμερα έχει στοιχίσει τη ζωή περίπου 42,3 εκατομμύριων ανθρώπων.

Μία από τις σημαντικότερες προκλήσεις που έχουν να αντιμετωπίσουν οι επιστήμονες για την ανάπτυξη ενός αποτελεσματικού εμβολίου, είναι ο ίδιος ο ιός: Μεταλλάσσεται πολύ γρήγορα και καταφέρνει να διαφύγει της αντισωματικής απόκρισης που δημιουργείται από τα εμβόλια.

Ένα σχήμα πολλαπλών δόσεων εμβολίου, που χορηγούνται σε σύντομο χρονικό διάστημα, δεν είναι πρακτικό για εκστρατείες μαζικού εμβολιασμού.

final_aidsvaccine2

Photo credit: Free to use from Pexels

Πριν από μερικά χρόνια, οι ερευνητές του MIT ανακάλυψαν ότι η χορήγηση μιας σειράς κλιμακούμενων δόσεων ενός εμβολίου για τον HIV, σε διάστημα δύο εβδομάδων, βοηθάει ώστε να ξεπεραστεί ένα μέρος αυτής της πρόκλησης, διότι έτσι δημιουργούνται περισσότερα αντισώματα. Ωστόσο, ένα σχήμα πολλαπλών δόσεων εμβολίου, που χορηγούνται σε σύντομο χρονικό διάστημα, δεν είναι πρακτικό για εκστρατείες μαζικού εμβολιασμού.

Επεκτείνοντας την έρευνα, πρόσφατα ανακάλυψαν ότι μπορούν να επιτύχουν παρόμοια ανοσοαπόκριση με μόλις δύο δόσεις, με διαφορά μίας εβδομάδας. Η πρώτη δόση, η οποία είναι πολύ μικρότερη, προετοιμάζει το ανοσοποιητικό σύστημα να ανταποκριθεί πιο δυναμικά στη δεύτερη, μεγαλύτερη δόση.

Συνδυάζοντας υπολογιστικά μοντέλα και δοκιμές σε ποντίκια

Η μελέτη, η οποία διεξήχθη συνδυάζοντας υπολογιστικά μοντέλα και πειράματα σε ποντίκια, χρησιμοποίησε ένα πολλά υποσχόμενο εμβόλιο που αναπτύσσεται επίσης από το ΜΙΤ, και βρίσκεται πλέον στο στάδιο των κλινικών δοκιμών.

Πρόκειται για ένα νέο είδος ανοσοενισχυτικού εμβολίου: Περιλαμβάνει μία πρωτεΐνη HIV και ένα νανοσωματίδιο, το οποίο μπορεί να βοηθήσει στην τόνωση του ανοσοποιητικού συστήματος ώστε να δημιουργήσει ισχυρότερη απόκριση στο εμβόλιο.

final_aidsvaccine3

Photo credit: Free to use from Pexels

Ένας από τους αγγελιοφόρους της νίκης κατά της πανδημίας COVID-19 ήταν η τεχνολογία mRNA. Τι ακριβώς είναι και τι άλλα καλά μηνύματα μας φέρνει; Διαβάστε περισσότερα στο άρθρο «Τεχνολογία mRNA: Πόσο ελπιδοφόρα είναι;».

Πρόσφατα, η εν λόγω θεραπευτική προσέγγιση, εγκρίθηκε προκειμένου να δοκιμαστεί και σε ανθρώπους: Οι πρώτοι εθελοντές θα λάβουν το εμβόλιο ως μέρος μιας κλινικής δοκιμής φάσης 1 που διεξάγεται από την Κοινοπραξία για την Ανάπτυξη Εμβολίων για το HIV/AIDS από το Ινστιτούτο Ερευνών Scripps.

Τα αποτελέσματα των κλινικών δοκιμών, θα καθοδηγήσουν τα κρίσιμα επόμενα βήματα στην πορεία ανακάλυψης ενός εμβολίου για τον HIV. Και όχι μόνο! Καταπώς εκτιμούν οι ερευνητές του ΜΙΤ, το νανοσωματίδιο που σχεδίασαν για το εμβόλιο κατά του AIDS, είναι πιθανό να μπορεί να ενισχύσει οποιοδήποτε εμβόλιο μολυσματικής νόσου, το οποίο απαιτεί ισχυρές αποκρίσεις αντισωμάτων.

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΜΑΣ

Το Pencil On The Moon είναι μια πρωτοβουλία με την υποστήριξη της Generali, η οποία παρακολουθεί στενά όλες τις νέες τάσεις, προκειμένου να συνεχίσει να εξελίσσεται και να προσφέρει υψηλού επιπέδου υπηρεσίες.

Οι πιο προηγμένες επιστημονικές έρευνες, οι πιο εξελιγμένες τεχνολογίες αλλά και οι πιο καινοτόμες εφευρέσεις εξετάζονται προσεκτικά υπό το πρίσμα της εφαρμογής τους στα πεδία της καθημερινότητας με βάσικη αρχή ότι ο άνθρωπος είναι πάντα πάνω από την τεχνολογία.

Αυτή είναι η πηγή από την οποία αντλούμε μελάνι για τις πένες αυτού του blog με έναν κοινό στόχο:

Να γνωρίσουμε, κατανοήσουμε και στο τέλος να αξιοποίησουμε τις νέες τεχνολογίες προς όφελος του ανθρώπου.

Η Generali στηρίζει έμπρακτα αυτή την πρωτοβουλία πιστή στη δεσμεύσή της:

«Να στηρίζει τους ανθρώπους για να δημιουργούν ένα ασφαλέστερο μέλλον για τις ζωές και τα όνειρά τους»

…Αλλά και ανοιχτή στη σκέψη ότι πολλές φορές αρκεί ένα μολύβι για να γράφουμε στο φεγγάρι.