Πριν από μερικά χρόνια, οι ερευνητές του MIT ανακάλυψαν ότι η χορήγηση μιας σειράς κλιμακούμενων δόσεων ενός εμβολίου για τον HIV, σε διάστημα δύο εβδομάδων, βοηθάει ώστε να ξεπεραστεί ένα μέρος αυτής της πρόκλησης, διότι έτσι δημιουργούνται περισσότερα αντισώματα. Ωστόσο, ένα σχήμα πολλαπλών δόσεων εμβολίου, που χορηγούνται σε σύντομο χρονικό διάστημα, δεν είναι πρακτικό για εκστρατείες μαζικού εμβολιασμού.
Επεκτείνοντας την έρευνα, πρόσφατα ανακάλυψαν ότι μπορούν να επιτύχουν παρόμοια ανοσοαπόκριση με μόλις δύο δόσεις, με διαφορά μίας εβδομάδας. Η πρώτη δόση, η οποία είναι πολύ μικρότερη, προετοιμάζει το ανοσοποιητικό σύστημα να ανταποκριθεί πιο δυναμικά στη δεύτερη, μεγαλύτερη δόση.
Συνδυάζοντας υπολογιστικά μοντέλα και δοκιμές σε ποντίκια
Η μελέτη, η οποία διεξήχθη συνδυάζοντας υπολογιστικά μοντέλα και πειράματα σε ποντίκια, χρησιμοποίησε ένα πολλά υποσχόμενο εμβόλιο που αναπτύσσεται επίσης από το ΜΙΤ, και βρίσκεται πλέον στο στάδιο των κλινικών δοκιμών.
Πρόκειται για ένα νέο είδος ανοσοενισχυτικού εμβολίου: Περιλαμβάνει μία πρωτεΐνη HIV και ένα νανοσωματίδιο, το οποίο μπορεί να βοηθήσει στην τόνωση του ανοσοποιητικού συστήματος ώστε να δημιουργήσει ισχυρότερη απόκριση στο εμβόλιο.