Εάν ανήκετε στο 15-20% του ελληνικού πληθυσμού που ταλαιπωρείται από το Σύνδρομο Ευερέθιστου Εντέρου (ή πιο απλά: σπαστική κολίτιδα), επιλέγοντας μία δίαιτα χαμηλής περιεκτικότητας σε FODMAP, θα δείτε σημαντική βελτίωση στην καθημερινότητά σας.
Εάν ανήκετε στο 15-20% του ελληνικού πληθυσμού που ταλαιπωρείται από το Σύνδρομο Ευερέθιστου Εντέρου (ή πιο απλά: σπαστική κολίτιδα), επιλέγοντας μία δίαιτα χαμηλής περιεκτικότητας σε FODMAP, θα δείτε σημαντική βελτίωση στην καθημερινότητά σας.
Λίγο το αλκοόλ και τo πρόχειρο φαγητό που το ακολουθεί, κάτι τα τηγανητά μεζεδάκια δίπλα στη θάλασσα ή ένα πλούσιο επιδόρπιο μετά από ένα λουκούλλειο γεύμα: Το καλοκαίρι συνηθίζουμε να κάνουμε διακοπές και από τις σωστές διατροφικές μας συνήθειες!
Λίγο το αλκοόλ και τo πρόχειρο φαγητό που το ακολουθεί, το καλοκαίρι συνηθίζουμε να κάνουμε διακοπές και από τις σωστές διατροφικές μας συνήθειες! Σύντομα, όμως, ενδέχεται να είναι εφικτό να απολαμβάνουμε το ποτό μας χωρίς να κινδυνεύουμε από τις τοξικές και επιβλαβείς επιπτώσεις του αλκοόλ. Διαβάστε περισσότερα στο άρθρο «Ένα καινοτόμο τζελ για την αντιμετώπιση του hangover».
Το αποτέλεσμα για πολλούς από εμάς περιλαμβάνει –στην καλύτερη– φούσκωμα, δυσφορία, αέρια και κοιλιακές κράμπες. Στη χειρότερη; Δυσκοιλιότητα ή διάρροια. Το γαστρεντερικό μας σύστημα θα δοκιμάσει για λίγο τις αντοχές μας, όμως τα συμπτώματα συνήθως υποχωρούν μόλις επανέλθουμε στη διατροφική ρουτίνα μας.
Ωστόσο, τα συγκεκριμένα εντερικά προβλήματα, αποτελούν μία δύσκολη καθημερινότητα για πολλούς ανθρώπους. Ασαφούς συχνά προελεύσεως, κατά καιρούς εξασθενούν και πότε πότε επανέρχονται επηρεάζοντας σημαντικά την ποιότητα ζωής τους. Ο λόγος για όσους πάσχουν από το Σύνδρομο Ευερέθιστου Εντέρου, ή πιο απλά σπαστική κολίτιδα.
Το Σύνδρομο Ευερέθιστου Εντέρου –ή σπαστική κολίτιδα– είναι η πιο κοινή νόσος του γαστρεντερικού συστήματος. Σύμφωνα με τους ειδικούς, εκτιμάται ότι ταλαιπωρεί το 15-20% του ελληνικού πληθυσμού, και ιδίως τους νέους και τις γυναίκες.
Για την αντιμετώπιση της σπαστικής κολίτιδας, το βάρος συνήθως πέφτει στη διατροφή: Οι ειδικοί συστήνουν την αποφυγή συγκεκριμένων τροφίμων, την κατανάλωση μικρών και συχνών γευμάτων, καθώς και τον περιορισμό ροφημάτων όπως ο καφές, το αλκοόλ και τα ανθρακούχα ποτά, τα οποία φαίνεται ότι ερεθίζουν το έντερο. Σε ορισμένες περιπτώσεις, οι γιατροί προκρίνουν και τη χορήγηση φαρμάκων για τη βελτίωση συγκεκριμένων συμπτωμάτων, όπως ή δυσκοιλιότητα ή η διάρροια.
Εντούτοις, καταπώς φαίνεται η προσαρμογή της διατροφής είναι πιο αποτελεσματική από τα φάρμακα για την καταπράυνση του συνδρόμου. Ειδικότερα, σύμφωνα με τα ευρήματα πρόσφατης έρευνας, μια διατροφική προσέγγιση που αναπτύχθηκε στην Αυστραλία και ονομάζεται «δίαιτα χαμηλής περιεκτικότητας σε FODMAP» είναι ιδιαίτερα αποτελεσματική στη διαχείριση των συμπτωμάτων της σπαστικής κολίτιδας.
Το ακρωνύμιο FODMAP (Fermentable Oligosaccharides, Disaccharides, Monosaccharides And Polyol - Ζυμώσιμοι Ολιγοσακχαρίτες, Δισακχαρίτες, Μονοσακχαρίτες και Πολυόλες) περιγράφει μια κατηγορία υδατανθράκων που αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι της σύγχρονης διατροφής.
Ωστόσο, όπως ανακάλυψαν οι ερευνητές, κάποιες φορές το λεπτό έντερο δεν απορροφά πολύ καλά τους υδατάνθρακες αυτούς. Ως αποτέλεσμα, αυξάνονται τα υγρά στο στομάχι και δημιουργούνται αέρια που οδηγούν με τη σειρά τους σε φούσκωμα και δυσπεψία. Για πολλούς ανθρώπους, αυτό συνεπάγεται κράμπες, κοιλιακό άλγος και διάρροια ή δυσκοιλιότητα.
Στο πλαίσιο αυτό, ο μετριασμός ή η αποφυγή των συγκεκριμένων υδατανθράκων θα καταπραΰνει το έντερο και θα περιορίσει τα συμπτώματα σπαστικής κολίτιδας.
Η μεσογειακή διατροφή θεωρείται από πολλούς ως η καλύτερη διατροφική επιλογή στον κόσμο. Διαβάστε περισσότερα στο άρθρο «Υγιεινή μεσογειακή διατροφή: Tips για να τρώτε σωστά».
Όπως συστήνουν οι ειδικοί, η ιδέα πίσω από μία δίαιτα χαμηλής περιεκτικότητας σε FODMAP συνίσταται στο να περιοριστούν μόνο τα προβληματικά τρόφιμα σε μια κατηγορία — όχι όλα, ανάλογα με τις αντοχές του κάθε ατόμου. Γι’ αυτό και αν πιστεύετε ότι πάσχετε από το Σύνδρομο Ευερέθιστου Εντέρου ή κατά καιρούς αντιμετωπίζετε συμπτώματα σπαστικής κολίτιδας, προτού ξεκινήσετε μία δίαιτα χαμηλής περιεκτικότητας σε FODMAP συμβουλευτείτε επαγγελματία διαιτολόγο.