Μεσογειακή διατροφή: Τα οφέλη της σύμφωνα με νέες έρευνες

Μεσογειακή διατροφή: Τα οφέλη της σύμφωνα με νέες έρευνες

Ανασύρετε εικόνες από τα οικογενειακά τραπέζια από τα παλιά, ακολουθήστε το «μεσογειακό» ένστικτό σας και βελτιώστε την υγεία σας μέσω της διατροφής των προγόνων μας!

Τι συνειρμούς κάνετε στο άκουσμα της φράσης μεσογειακή διατροφή; Ένα μποστάνι με φρέσκα φρούτα και λαχανικά; Καλοκαιρινές, οικογενειακές αναμνήσεις γύρω από ένα ταψί με γεμιστά σερβιρισμένα στην αυλή; Μήπως εικόνες από τον «αγώνα» να τελειώσετε ένα πιάτο φασολάδα ή να πείσετε τα νεαρότερα μέλη της οικογένειας γιατί πρέπει να φάνε όλες τις φακές τους;

final_med1

Photo credit: Free to use from Pexels

Η κατανάλωση φρέσκων φρούτων, όπως το καρπούζι, είναι αναπόσπαστο κομμάτι της μεσογειακής διατροφής. Ωστόσο, πώς επιλέγουμε τα καλύτερα; Αν αμφιταλαντεύεστε κάθε φορά που στέκεστε μπροστά σε μια πυραμίδα από καρπούζια και απλώς διαλέγετε το πρώτο που μπορείτε να πιάσετε, διαβάστε το άρθρο «Πώς θα μάθεις να διαλέγεις τα καλύτερα φρούτα».

Όλες αυτές οι «γευστικές» παραστάσεις, με τις διατροφικές επιλογές, τις παραδόσεις γύρω από την παραγωγή και το μαγείρεμα, καθώς και τον τρόπο κατανάλωσής τους, με την οικογένεια ή την παρέα να μοιράζεται το γεύμα της περνώντας ποιοτικό χρόνο, συνθέτουν τη μεγάλη εικόνα της μεσογειακής διατροφής.

Μίας έννοιας τόσο σημαντικής για την ιστορία των λαών της Μεσογείου, ώστε το 2013 να εγγραφεί στον αντιπροσωπευτικό κατάλογο της Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Ανθρωπότητας της UNESCO. Εκτός, ωστόσο, από τη σημασία της για τον πολιτισμό μας, στοιχεία που ολοένα και πληθαίνουν εδώ και δεκαετίες, αποδεικνύουν ότι η μεσογειακή διατροφή μπορεί πραγματικά να βελτιώσει την υγεία μας με πολλούς τρόπους.

Photo credit: Free to use from Pexels

Τι λένε οι νέες έρευνες για τη μεσογειακή διατροφή

Μακροχρόνιες έρευνες έχουν δείξει ότι ο μεσογειακός τρόπος διατροφής έχει πολλά οφέλη για την υγεία: συμβάλλει σημαντικά στην καταπολέμηση της καρδιαγγειακής νόσου, της καρδιακής προσβολής και των καρδιακών νοσημάτων, βοηθάει στην καταπολέμηση του διαβήτη και στον έλεγχο του βάρους.

Έχει επίσης συσχετιστεί με την πρόληψη της εξασθένησης της γνωστικής λειτουργίας και της εμφάνισης Αλτσχάιμερ (διαβάστε περισσότερα στο άρθρο «Αλτσχάιμερ και μεσογειακή διατροφή: Πώς μειώνει τον κίνδυνο»).

Εντούτοις, πιο πρόσφατες έρευνες, αποκαλύπτουν ειδικότερα θετικά αποτελέσματα της μεσογειακής διατροφής, ανάλογα με το φύλο όσων ακολουθούν τις επιταγές της.

Βελτιωμένη καρδιακή υγεία για τις γυναίκες

Μία συστηματική ανασκόπηση και μετα-ανάλυση δεδομένων που συλλέχθηκαν από περισσότερες από 720.000 γυναίκες, διαπίστωσε ότι εκείνες που ακολουθούσαν μία μεσογειακού τύπου διατροφή είχαν 24% χαμηλότερο κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων και 23% χαμηλότερες πιθανότητες θνησιμότητας συνολικά.

Αυτή είναι η πρώτη μεγάλης κλίμακας μελέτη που εστίασε αποκλειστικά στην εξέταση δεδομένων γυναικών διαφορετικών εθνοτήτων. Και η ερευνητική ομάδα καταλήγει στο συμπέρασμα ότι η μελλοντική έρευνα θα πρέπει να εστιάζει στη μελέτη ανά φύλο, προκειμένου να οδηγήσει στην ανάπτυξη ειδικών διατροφικών κατευθυντήριων γραμμών για την πρόληψη της καρδιαγγειακής νόσου.

Μειωμένος κίνδυνος καρκίνου του προστάτη για τους άνδρες

Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα του Πανεπιστημίου της Νότιας Αυστραλίας, οι άνδρες που ακολουθούν μια κατά βάση μεσογειακή διατροφή έχουν λιγότερες πιθανότητες να διαγνωστούν με καρκίνο του προστάτη. Επιπρόσθετα, η εν λόγω διατροφή μπορεί να βελτιώσει τις πιθανότητές για ανάκαμψη, στους άνδρες που πάσχουν από καρκίνο του προστάτη και υποβάλλονται σε ακτινοθεραπεία.

Η μελέτη επικεντρώθηκε στο λυκοπένιο και το σελήνιο, μικροθρεπτικά συστατικά που εντοπίζονται στα φρούτα, τα λαχανικά και τα δημητριακά ολικής αλέσεως –  όλα τους κομβικά στη μεσογειακή διατροφή.

final_med3

Photo credit: Free to use from Pexels

Τι σχέση έχει η μεσογειακή διατροφή με την μακροζωία; Διαβάστε περισσότερα στο άρθρο «Ποια είναι η βέλτιστη διατροφή για μακροζωία;».

Πώς να βάλετε τη μεσογειακή διατροφή στο πιάτο σας

Ως μεσογειακός λαός, οι Ελληνίδες και οι Έλληνες έχουμε το προνόμιο να ερχόμαστε σε επαφή με την μεσογειακή διατροφή από την κούνια μας! Ωστόσο, αν και οι παλαιότερες γενιές ακολουθούσαν παραδοσιακά αυτό το πρότυπο διατροφής, η σύγχρονη ζωή στις πόλεις και οι έντονοι ρυθμοί ζωής οδήγησαν στον παραγκωνισμό του. Πώς μπορείτε λοιπόν να επαναφέρετε τη μεσογειακή διατροφή στο πιάτο σας;

  • Εντάξτε στο καθημερινό σας διαιτολόγιο φρούτα, λαχανικά, δημητριακά ολικής αλέσεως, ξηρούς καρπούς και όσπρια.
  • Προτιμήστε το ελαιόλαδο ως κύρια πηγή λίπους.
  • Ενσωματώστε στις καθημερινές επιλογές σας τυρί και γιαούρτι, σε χαμηλές έως μέτριες ποσότητες.
  • Αντί για κόκκινο κρέας, προτιμήστε ψάρια και πουλερικά, σε μικρές έως μέτριες ποσότητες, 1-2 φορές την εβδομάδα.
  • Δώστε έμφαση σε διατροφικές επιλογές που είναι ελάχιστα επεξεργασμένες, και καλλιεργούνται τοπικά, με σεβασμό στην εποχικότητα ανά είδος.

Ανασύρετε εικόνες από τα οικογενειακά τραπέζια από τα παλιά, ακολουθήστε το «μεσογειακό» ένστικτό σας και βελτιώστε την υγεία σας μέσω της διατροφής των προγόνων μας!

Και αν χρειάζεστε περισσότερες ιδέες και πληροφορίες γύρω από τη μεσογειακή διατροφή, διαβάστε το άρθρο «Υγιεινή μεσογειακή διατροφή: Tips για να τρώτε σωστά».

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΜΑΣ

Το Pencil On The Moon είναι μια πρωτοβουλία με την υποστήριξη της Generali, η οποία παρακολουθεί στενά όλες τις νέες τάσεις, προκειμένου να συνεχίσει να εξελίσσεται και να προσφέρει υψηλού επιπέδου υπηρεσίες.

Οι πιο προηγμένες επιστημονικές έρευνες, οι πιο εξελιγμένες τεχνολογίες αλλά και οι πιο καινοτόμες εφευρέσεις εξετάζονται προσεκτικά υπό το πρίσμα της εφαρμογής τους στα πεδία της καθημερινότητας με βάσικη αρχή ότι ο άνθρωπος είναι πάντα πάνω από την τεχνολογία.

Αυτή είναι η πηγή από την οποία αντλούμε μελάνι για τις πένες αυτού του blog με έναν κοινό στόχο:

Να γνωρίσουμε, κατανοήσουμε και στο τέλος να αξιοποίησουμε τις νέες τεχνολογίες προς όφελος του ανθρώπου.

Η Generali στηρίζει έμπρακτα αυτή την πρωτοβουλία πιστή στη δεσμεύσή της:

«Να στηρίζει τους ανθρώπους για να δημιουργούν ένα ασφαλέστερο μέλλον για τις ζωές και τα όνειρά τους»

…Αλλά και ανοιχτή στη σκέψη ότι πολλές φορές αρκεί ένα μολύβι για να γράφουμε στο φεγγάρι.