Μια επιστημονική ανακάλυψη-έκπληξη που υποστηρίζει ότι η μείωση της όρασης που επέρχεται λόγω ηλικίας, μπορεί να βελτιωθεί κοιτάζοντας ένα κόκκινο φως για μόλις τρία λεπτά την ημέρα!
Μια επιστημονική ανακάλυψη-έκπληξη που υποστηρίζει ότι η μείωση της όρασης που επέρχεται λόγω ηλικίας, μπορεί να βελτιωθεί κοιτάζοντας ένα κόκκινο φως για μόλις τρία λεπτά την ημέρα!
Είναι τόσο εύκολο όσο το βούρτσισμα των δοντιών, και ίσως στο μέλλον ενταχθεί στην καθημερινή ρουτίνα σας: απλώς θα κοιτάζετε ένα κόκκινο φως για τρία λεπτά. Με αυτόν τον τρόπο, ενδέχεται να είστε σε θέση να αντισταθμίσετε την απώλεια όρασης που σχετίζεται με την ηλικία, σύμφωνα με νέα επιστημονική μελέτη.
Καθώς το προσδόκιμο ζωής και ο μέσος όρος ηλικίας του πληθυσμού αυξάνονται, μία πραγματικότητα που βιώνουν πρακτικά όλοι όσο μεγαλώνουν είναι η μείωση της όρασής τους, ως συνέπεια της γήρανσης του αμφιβληστροειδούς. Στο πλαίσιο αυτό, επιστήμονες από το University College του Λονδίνου ανέπτυξαν μια νέα μέθοδο για την ενίσχυση της φθίνουσας όρασης.
Οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι το να κοιτάς ένα βαθύ κόκκινο φως για περίπου τρία λεπτών κάθε μέρα έχει αναμφίβολα θετικό αποτέλεσμα. Στην έρευνα συμμετείχαν 24 άτομα (12 άνδρες, 12 γυναίκες), ηλικίας μεταξύ 28 και 72 ετών, οι οποίοι δεν είχαν ποτέ διαγνωστεί με κάποια οφθαλμική νόσο. Οι ερευνητές εξέτασαν πρώτα την ευαισθησία των φωτοϋποδοχέων στους αμφιβληστροειδείς τους.
Στη συνέχεια κάθε συμμετέχοντας έλαβε έναν μικρό φακό LED (670nm) με την υποχρέωση τις επόμενες δύο εβδομάδες να κοιτάζει τη βαθιά κόκκινη ακτίνα επί τρία λεπτά κάθε μέρα. Με το πέρας των δύο εβδομάδων, επαναλήφθηκαν οι δοκιμές ευαισθησίας στους φωτοϋποδοχείς των εθελοντών.
Ο αμφιβληστροειδής χιτώνας είναι υπεύθυνος για τη μετατροπή του οπτικού σήματος σε ηλεκτρικό, το οποίο στη συνέχεια επεξεργάζεται από τον εγκέφαλο ώστε να μετατραπεί σε εικόνα. Τα κύτταρα που είναι υπεύθυνα για αυτή τη μετατροπή είναι οι φωτοϋποδοχείς. Υπάρχουν δύο τύποι υποδοχέων, τα ραβδία ή ραβδιοφόρα κύτταρα, τα οποία είναι σημαντικά για την περιφερειακή όραση καθώς και για την όραση κατά το σούρουπο και στο σκοτάδι, και τα κωνία ή κωνιοφόρα κύτταρα, που είναι υπεύθυνα για την έγχρωμη όραση.
Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι στα άτομα ηλικίας 40 ετών και άνω, καταγράφηκαν σημαντικές βελτιώσεις. Από την άλλη, το κόκκινο φως δεν είχε την παραμικρή επίδραση (ούτε θετική, ούτε αρνητική) σε άτομα νεότερης ηλικίας. Ο επικεφαλής της μελέτης, καθηγητής Glen Jeffery, του Ινστιτούτου Οφθαλμολογίας στο University College του Λονδίνου, ανέφερε ότι από τη μελέτη προκύπτει ότι είναι δυνατόν να βελτιωθεί σημαντικά η μειωμένη όραση των ηλικιωμένων, παρομοιάζοντας τη διαδικασία με «επαναφόρτιση μιας μπαταρίας».
Η εν λόγω μελέτη αποτελεί τμήμα της βασικής έρευνας και προς το παρόν δεν υφίσταται έγκριση από αρμόδιους φορείς ώστε να θεωρηθεί θεραπεία. Ωστόσο, σύμφωνα με τους επιστήμονες, η περαιτέρω ανάπτυξή της θα μπορούσε να ανοίξει το δρόμο για μια νέα μορφή θεραπείας, που θα είναι φορητή και θα μπορούσε ακόμη και να χρησιμοποιηθεί στο σπίτι.
*Το παρόν άρθρο είναι αμιγώς ενημερωτικό και δεν συνιστά ιατρική συμβουλή. Για οποιαδήποτε θεραπευτική μέθοδο, ειδικά αν δεν έχει λάβει έγκριση από τις αρμόδιες αρχές, θα πρέπει να συμβουλεύεστε τον οφθαλμίατρό σας.