Ωστόσο, πώς μπορούμε να υπολογίσουμε το περιβαλλοντικό όφελος από την καθημερινή κατανάλωση φασολιών αντί μοσχαρίσιου κρέατος, ή γάλακτος αμυγδάλου αντί αγελαδινού; Το BBC, αξιοποιώντας τα στοιχεία της έρευνας της Οξφόρδης, δημιούργησε μία αριθμομηχανή η οποία υπολογίζει τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις —συμπεριλαμβανομένων των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου και της χρήσης γης και νερού— περισσότερων από 30 ζωικών προϊόντων, φρούτων, λαχανικών, δημητριακών, φασολιών και ποτών.
Παραδείγματος χάρη, εάν καταναλώνετε κάθε μέρα ένα ποτήρι γάλα αγελάδας επί έναν χρόνο, συμβάλλετε στις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου που ισοδυναμούν με την οδήγηση ενός αυτοκινήτου για 940 χλμ. Εφόσον το αντικαταστήσετε με γάλα αμυγδάλου μειώνετε το αποτύπωμά σας στα 209 χλμ.!
Τα συν-οφέλη της φυτικής διατροφής για την υγεία
Πλέον του περιβάλλοντος, η υιοθέτηση μίας φυτικής –ως επί τω πλείστον– διατροφής είναι επίσης ευεργετική για την ανθρώπινη υγεία. Όπως επισημαίνει η έκθεση των Ηνωμένων Εθνών, στα σημαντικά παράπλευρα οφέλη της φυτικής διατροφής, περιλαμβάνεται, μεταξύ άλλων, η μείωση του κινδύνου εμφάνισης καρδιαγγειακής νόσου και διαβήτη τύπου 2, καθώς και μείωση της θνησιμότητας από μη μεταδοτικές ασθένειες που σχετίζονται με τη διατροφή.