Νέα τεχνολογία επιτρέπει την ανάλυση όγκων εν ώρα χειρουργείου

Νέα τεχνολογία επιτρέπει την ανάλυση όγκων εν ώρα χειρουργείου

Εμβιομηχανικοί από το Ινστιτούτο Τεχνολογίας της Καλιφόρνια εφηύραν ένα «ραντάρ ιστών» το οποίο ανιχνεύει καρκινικά κύτταρα σε πραγματικό χρόνο. Η πολλά υποσχόμενη αυτή τεχνολογία, θα μπορούσε να επιταχύνει δραματικά τη διαδικασία λήψης αποφάσεων κατά τη διάρκεια της χειρουργικής επέμβασης, βελτιώνοντας παράλληλα τα αποτελέσματα για τους ασθενείς.

Η γρήγορη και ακριβής ιστολογική ανάλυση είναι κομβικής σημασίας στη χειρουργική ογκολογία: Επηρεάζει άμεσα και καθοριστικά τις αποφάσεις των χειρουργών και κατ’ επέκταση την τελική έκβαση κάθε επέμβασης για τους ασθενείς.

final_caltech1

Photo credit: Pexels

Οι εμβιομηχανικοί του Caltech εφηύραν ένα «ραντάρ ιστών» για καρκινικά κύτταρα. Από την άλλη, Βρετανοί επιστήμονες ανέπτυξαν ένα ηλεκτρικό νυστέρι που «οσμίζεται» τον καρκίνο κατά τη διάρκεια μίας επέμβασης. Διαβάστε περισσότερα στο άρθρο «iKnife: Το έξυπνο χειρουργικό εργαλείο που ανιχνεύει τον καρκίνο».

Ωστόσο, η σχετική διαδικασία που ακολουθείται σήμερα κατά τη διάρκεια του χειρουργείου, εμπεριέχει μία σειρά προκλήσεων για τους χειρουργούς. Σε αυτές αποφάσισε να απαντήσει μια ομάδα εμβιομηχανικών από το Ινστιτούτο Τεχνολογίας της Καλιφόρνια-Caltech. Εφηύραν ένα «ραντάρ ιστών» το οποίο μπορεί να ανιχνεύσει καρκινικά κύτταρα σε πραγματικό χρόνο, κατά τη διάρκεια της επέμβασης. Όπως εκτιμούν, αυτή η πολλά υποσχόμενη τεχνολογία θα επιταχύνει δραματικά τη διαδικασία λήψης χειρουργικών αποφάσεων, βελτιώνοντας παράλληλα τα αποτελέσματα για τους ασθενείς.

Τι ισχύει σήμερα: Η ανάλυση κατεψυγμένης τομής

Σε καμία περίπτωση δεν είναι εύκολο να μπούμε στη θέση ενός ή μίας χειρουργού ογκολόγου. Εντούτοις, καταπώς υποθέτουμε, τα πλέον κρίσιμα ζητήματα που τους ταλανίζουν κατά τη διάρκεια μιας επέμβασης, σχετίζονται με το κατά πόσο έχει αφαιρεθεί εντελώς ένας όγκος και την αβεβαιότητα αν υπάρχουν ακόμη καρκινικά κύτταρα.

Η ανάλυση κατεψυγμένης τομής, δηλαδή η μέθοδος που ακολουθείται για τη μελέτη δειγμάτων ιστού κατά τη διάρκεια μιας χειρουργικής επέμβασης, και ενώ οι ασθενείς είναι ακόμη υπό αναισθησία, περιλαμβάνει μια σειρά από βήματα, τα οποία εκτελούνται από άλλους και άλλες ειδικούς.

final_caltech2

Photo credit: Pexels

Σήμερα, η μέθοδος που ακολουθείται για την ανάλυση δειγμάτων ιστού κατά τη διάρκεια της χειρουργικής επέμβασης, και ενώ οι ασθενείς είναι ακόμη υπό αναισθησία, περιλαμβάνει μία σειρά από βήματα, τα οποία μάλιστα εκτελούνται από άλλους και άλλες ειδικούς: Αφού αφαιρεθεί το δείγμα ιστού από την περιοχή ενδιαφέροντος, καταψύχεται και κόβεται σε πολύ λεπτά τμήματα, τα οποία επιχρωματίζονται ώστε να τονιστούν οι κυτταρικές δομές. Ακολουθεί η εξέτασή τους με μικροσκόπιο από παθολόγο, προκειμένου να αναζητηθούν μη φυσιολογικά κύτταρα και άλλα σημάδια ασθένειας.

Τα ευρήματα κοινοποιούνται στους χειρουργούς παρέχοντας κρίσιμες πληροφορίες που μπορούν να επηρεάσουν τις αποφάσεις τους. Παραδείγματος χάρη εάν θα αφαιρεθεί περισσότερος ιστός, ποιος τύπος χειρουργικής επέμβασης πρέπει να πραγματοποιηθεί ή εάν θα απαιτηθεί πρόσθετη θεραπεία.

Παρά τα πλεονεκτήματά της, η ανάλυση κατεψυγμένης τομής –όπως ονομάζεται η παραπάνω μέθοδος– έχει αρκετούς περιορισμούς, συμπεριλαμβανομένης της πιθανότητας διαγνωστικών ανακριβειών. Ως αποτέλεσμα, συνήθως μετά το χειρουργείο διεξάγεται μια πιο ενδελεχής εξέταση του ιστού, με τη χρήση τυπικών ιστοπαθολογικών τεχνικών.

Το μέλλον βρίσκεται στην φωτοακουστική μικροσκοπία

Η νέα τεχνική που επινόησαν οι εμβιομηχανικοί του Caltech, βασίζεται σε μια τεχνολογία που ονομάζεται φωτοακουστική μικροσκοπία (PAM), η οποία μπορεί να απλοποιήσει και να επιταχύνει την ανάλυση κατεψυγμένης τομής, αφαιρώντας την ανάγκη κατάψυξης, κοπής ή χρώσης δειγμάτων ιστού.

Ειδικότερα, στο PUV-PAM (Parallel Ultraviolet Photoacoustic Microscopy ) όπως ονομάζεται, ένας παλμός υπεριώδους φωτός κατευθύνεται στο δείγμα ιστού. Ο ιστός απορροφά αυτό το φως, προκαλώντας μια ελαφρά αύξηση της θερμοκρασίας, η οποία με τη σειρά της δημιουργεί υπερηχητικά κύματα. Αυτά τα ηχητικά κύματα στη συνέχεια ανιχνεύονται και χρησιμοποιούνται για τη δημιουργία μιας λεπτομερούς εικόνας της εσωτερικής δομής του ιστού.

final_caltech4

Photo credit: Pexels

Μία καινοτόμα τεχνολογία που αναπτύχθηκε από το Ινστιτούτο Τεχνολογίας της Μασαχουσέτης (ΜΙΤ) δίνει νέες ελπίδες για την έγκαιρη διάγνωση του καρκίνου του πνεύμονα. Διαβάστε περισσότερα στο άρθρο «Αισθητήρες που εισπνέονται ανιχνεύουν τον καρκίνο του πνεύμονα».

Σύμφωνα με τους δημιουργούς του, το PUV-PAM προσφέρει έναν ταχύτερο, πιο ακριβή και λιγότερο επεμβατικό τρόπο ανάλυσης δειγμάτων ιστού κατά τη διάρκεια μίας επέμβασης, βοηθώντας τον ή την χειρουργό να προσδιορίσει άμεσα εάν ένας όγκος έχει αφαιρεθεί ολόκληρος ή χρειάζονται πρόσθετες τομές.

Και καταπώς εκτιμούν, καθώς ο τομέας της φωτοακουστικής μικροσκοπίας εξελίσσεται δυναμικά, το «ραντάρ ιστών» θα αποτελέσει προάγγελο νέων εξελιγμένων εργαλείων απεικόνισης που θα φέρουν επανάσταση στις χειρουργικές πρακτικές και θα βελτιώσουν τη φροντίδα των ασθενών.

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΜΑΣ

Το Pencil On The Moon είναι μια πρωτοβουλία με την υποστήριξη της Generali, η οποία παρακολουθεί στενά όλες τις νέες τάσεις, προκειμένου να συνεχίσει να εξελίσσεται και να προσφέρει υψηλού επιπέδου υπηρεσίες.

Οι πιο προηγμένες επιστημονικές έρευνες, οι πιο εξελιγμένες τεχνολογίες αλλά και οι πιο καινοτόμες εφευρέσεις εξετάζονται προσεκτικά υπό το πρίσμα της εφαρμογής τους στα πεδία της καθημερινότητας με βασική αρχή ότι ο άνθρωπος είναι πάντα πάνω από την τεχνολογία.

Αυτή είναι η πηγή από την οποία αντλούμε μελάνι για τις πένες αυτού του blog με έναν κοινό στόχο:

Να γνωρίσουμε, κατανοήσουμε και στο τέλος να αξιοποιήσουμε τις νέες τεχνολογίες προς όφελος του ανθρώπου.

Η Generali στηρίζει έμπρακτα αυτή την πρωτοβουλία πιστή στη δέσμευσή της:

«Να στηρίζει τους ανθρώπους για να δημιουργούν ένα ασφαλέστερο μέλλον για τις ζωές και τα όνειρά τους»

…Αλλά και ανοιχτή στη σκέψη ότι πολλές φορές αρκεί ένα μολύβι για να γράφουμε στο φεγγάρι.