Πόσα βήματα πρέπει να κάνω την ημέρα για να παραμείνω υγιής;

Πόσα βήματα πρέπει να κάνω την ημέρα για να παραμείνω υγιής;

Ο στόχος των ημερήσιων βημάτων συνδέεται με τη μείωση των πρόωρων θανάτων.

Μία από τις πιο γνωστές και δημοφιλείς συμβουλές σε όσους θέλουν να διατηρήσουν καλή υγεία και φυσική κατάσταση, είναι να περπατούν αρκετά. Πολλοί ειδικοί και γιατροί, μάλιστα, εδώ και δεκαετίες συμβουλεύουν τους πάντες να περπατούν τουλάχιστον 10.000 βήματα ημερησίως.

Ο αριθμός ακούγεται ασφαλώς μεγάλος, ενώ για τους περισσότερους από μας που κάνουμε καθιστική ζωή, είναι σχεδόν δυσθεώρητος. Τα 10.000 βήματα για έναν φυσιολογικού ύψους άντρα συνεπάγονται ότι θα περπατήσει περίπου 7.500 μέτρα, ενώ για τις γυναίκες η αντίστοιχη απόσταση μπορεί να φτάσει και τα 7.700 μέτρα. Πολλοί λοιπόν απογοητεύονται που δεν μπορούν να φτάσουν τον συγκεκριμένο στόχο, και σταματούν εντελώς το περπάτημα.

Walk-min

Photo credit: CC0 licence via rawpixel.com

Υπερβολικός στόχος

Σύμφωνα με μια νέα εκτενή μελέτη με δείγμα 16.741 γυναίκες ηλικίας άνω των 62 ετών, ο στόχος αυτός είναι μάλλον υπερβολικός. Οι ερευνητές εστιάζουν ιδιαίτερα στην επίδραση που έχει η άσκηση αυτού του τύπου στην πιθανότητα πρόωρου θανάτου.

Σύμφωνα με τα ευρήματά τους, τα περίπου 7.500 βήματα ημερησίως είναι υπεραρκετά για τις περισσότερες γυναίκες, ενώ ακόμη και τα μισά (4.400) βήματα μειώνουν αισθητά (κατά 41%) τον κίνδυνο πρόωρου θανάτου στις γυναίκες μεγαλύτερης ηλικίας. Αν υπολογίσουμε ότι μια γυναίκα άνω των 65 που κάνει καθιστική ζωή κάνει κατά μέσο όρο 2.700 βήματα, ο στόχος δεν είναι άπιαστος. Γεγονός πάντως είναι ότι δεν παρατηρήθηκε σημαντική διαφορά σε όσες έκαναν πάνω από 7.500 βήματα.

H επικεφαλής της μελέτης καθηγήτρια I-Min Lee θεωρεί ότι τα αποτελέσματα θα είναι αντίστοιχα και στους άντρες της ίδια ηλικιακής ομάδας, αλλά τονίζει ότι απαιτείται περαιτέρω έρευνα. Η μελέτη δημοσιεύθηκε στην ιατρική επιθεώρηση JAMA Internal Medicine.

Walk1-min

Photo credit: CC0 licence via rawpixel.com

Οι ιαπωνικές ρίζες του μύθου

Η Δρ. I-Min Lee αποκάλυψε και τις ρίζες του «μύθου των 10.000 βημάτων». Όπως χαρακτηριστικά λέει, η ιδέα προέκυψε αρχικά χάρη στο αποτελεσματικό μάρκετινγκ μιας ιαπωνικής εταιρείας η οποία τη δεκαετία του ’60 λάνσαρε τον θρυλικό βηματομετρητή Manpo-kei.

Ο στόχος των 10.000 βημάτων τέθηκε σχεδόν κατά τύχη όταν διαπίστωσαν ότι οι Ιάπωνες εκείνη την εποχή έκαναν περίπου 5.000-6.000 βήματα ημερησίως. Έκτοτε υιοθετήθηκε από πολλούς ανταγωνιστικούς βηματομετρητές (τα περισσότερα σύγχρονα fitness trackers θέτουν τα 10.000 βήματα ως αρχικό στόχο), και εκ των υστέρων από πολυάριθμους γιατρούς και επιστήμονες υγείας. Κι όπως αποδεικνύεται τώρα, μάλλον εντελώς αυθαίρετα.

Ακόμη όμως κι αν αναθεωρηθεί ο στόχος των 10.000 βημάτων, δεν υπάρχει ούτε ένας ειδικός που να συστήνει αποχή από την άσκηση. Αντίθετα, οι ειδικοί ενθαρρύνουν τους πάντες να εντάξουν το περπάτημα και τη σωματική άσκηση εν γένει, στην καθημερινότητά τους.

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΜΑΣ

Το Pencil On The Moon είναι μια πρωτοβουλία με την υποστήριξη της Generali, η οποία παρακολουθεί στενά όλες τις νέες τάσεις, προκειμένου να συνεχίσει να εξελίσσεται και να προσφέρει υψηλού επιπέδου υπηρεσίες.

Οι πιο προηγμένες επιστημονικές έρευνες, οι πιο εξελιγμένες τεχνολογίες αλλά και οι πιο καινοτόμες εφευρέσεις εξετάζονται προσεκτικά υπό το πρίσμα της εφαρμογής τους στα πεδία της καθημερινότητας με βάσικη αρχή ότι ο άνθρωπος είναι πάντα πάνω από την τεχνολογία.

Αυτή είναι η πηγή από την οποία αντλούμε μελάνι για τις πένες αυτού του blog με έναν κοινό στόχο:

Να γνωρίσουμε, κατανοήσουμε και στο τέλος να αξιοποίησουμε τις νέες τεχνολογίες προς όφελος του ανθρώπου.

Η Generali στηρίζει έμπρακτα αυτή την πρωτοβουλία πιστή στη δεσμεύσή της:

«Να στηρίζει τους ανθρώπους για να δημιουργούν ένα ασφαλέστερο μέλλον για τις ζωές και τα όνειρά τους»

…Αλλά και ανοιχτή στη σκέψη ότι πολλές φορές αρκεί ένα μολύβι για να γράφουμε στο φεγγάρι.