Οι ιδανικές διατροφικές επιλογές και τα τρόφιμα που θα σας βοηθήσουν να χάσετε τα κιλά των διακοπών, σύμφωνα με τις νεότερες επιστημονικές μελέτες.
Οι ιδανικές διατροφικές επιλογές και τα τρόφιμα που θα σας βοηθήσουν να χάσετε τα κιλά των διακοπών, σύμφωνα με τις νεότερες επιστημονικές μελέτες.
Λουκούλλεια γεύματα, πληθωρικά επιδόρπια και δροσερά απεριτίφ αποτελούν συνήθως αναπόσπαστο κομμάτι των χαλαρωτικών, καλοκαιρινών ημερών και νυχτών. Ως αποτέλεσμα, μερικά επιπλέον κιλά, αποτελούν όχι μόνο αναμνηστικό αλλά και τρανταχτή απόδειξη των απολαυστικών διακοπών σας.
Μην ανησυχείτε, συμβαίνει και στους πλέον συγκρατημένους, συμπεριλαμβανομένων των διατροφολόγων. Τα καλά νέα; Οι νεότερες επιστημονικές μελέτες δείχνουν το δρόμο προς τις διατροφικές επιλογές και τα τρόφιμα που θα σας βοηθήσουν να χάσετε τα κιλά των διακοπών και να επιστρέψετε ομαλά και υγιεινά στο πρόγραμμά σας, χωρίς να πεινάσετε.
Είναι επιστημονικά αποδεδειγμένο ότι το πλιγούρι ή οι νιφάδες βρώμης, περιέχουν φυτικές ίνες και πρωτεΐνες που βοηθούν στη μείωση του βάρους και τη διατήρησή του (στα μειωμένα επίπεδα), καθώς είναι «φτωχές» σε θερμίδες ενώ την ίδια στιγμή προσφέρουν «πλούσιο» αίσθημα κορεσμού. Η βρώμη βοηθάει να διατηρείται υψηλά το αίσθημα κορεσμού, μειώνοντας την ποσότητα φαγητού που καταναλώνετε κατά τη διάρκεια της ημέρας, ενώ καταναλώνοντας νιφάδες βρώμης για πρωινό, βελτιώνετε τον μεταβολισμό σας και ταυτόχρονα αυξάνετε και τα επίπεδα ενέργειάς σας. Για ένα υγιεινό και χαμηλό σε θερμίδες αλλά χορταστικό πρωινό, οι ειδικοί συστήνουν μισό φλιτζάνι βρώμης και 200ml γάλα (αγελαδινό, κατσικίσιο ή φυτικό), ή συνδυασμό και των δύο.
H νευροεπιστήμονας Sandra Aamodt σε μια διαφωτιστική ομιλία που εστιάζει στον τρόπο που το μυαλό μας διαχειρίζεται το σώμα μας και εξηγεί γιατί οι δίαιτες (όπως τις εφαρμόζουμε) απλώς δεν λειτουργούν.
Μελέτες δείχνουν ότι η κατανάλωση ωμέγα-3 λιπαρών οξέων σε καθημερινή βάση, σε συνδυασμό με τακτική άσκηση, οδηγεί σε αποτελεσματικότερη απώλεια βάρους σε σύγκριση με την απλή σωματική άσκηση. Είναι περιττό να τονίσουμε ότι ο σολομός είναι μία εξαιρετική πηγή ωμέγα-3 λιπαρών οξέων. Όπως συμβαίνει και με το πλιγούρι βρώμης, τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, δημιουργούν αυξημένη αίσθηση κορεσμού, και δεν υπάρχει τίποτα καλύτερο από το να μην πεινάτε όταν προσπαθείτε να ακολουθήσετε ένα συγκεκριμένο πρόγραμμα διατροφής. Τα υπόλοιπα οφέλη από την κατανάλωση σολομού και άλλων λιπαρών ψαριών στην υγεία είναι επιστημονικά διαπιστωμένα και ισχύουν για όλους, είτε ασκούνται είτε όχι.
Ένα πράσινο δεντράκι γεμάτο φυτικές ίνες, αλλά όχι πολλές θερμίδες, το μπρόκολο αποτελεί μία άψογη διατροφική επιλογή για την απώλεια βάρους. Η υψηλή περιεκτικότητά του σε φυτικές ίνες δημιουργεί άμεση αίσθηση κορεσμού, ενώ είναι επίσης πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά όπως βιταμίνη C, βιταμίνη Κ, βιταμίνη Α, κάλιο και ασβέστιο. Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα, η βιταμίνη C και η μείωση του βάρους συμβαδίζουν, και οι άνθρωποι που καταναλώνουν περισσότερη βιταμίνη C, ζυγίζουν λιγότερο από εκείνους που καταναλώνουν λιγότερη. Δεδομένου ότι το μπρόκολο περιέχει άφθονη βιταμίνη C αλλά λιγοστές θερμίδες, η ένταξή του στη διατροφή σας προς αντικατάσταση ανθυγιεινών τροφίμων, δεν θα οδηγήσει απλώς στη μειωμένη πρόσληψη θερμίδων, αλλά θα σας προσφέρει τις βιταμίνες και τα μέταλλα που χρειάζεστε, χωρίς να πεινάσετε.
Χορταίνουν αλλά δεν παχαίνουν; Σύμφωνα με έρευνα, τα άτομα που καταναλώνουν καθημερινά αμύγδαλα, χωρίς να αλλάζουν τις υπόλοιπες διατροφικές τους συνήθειες, χάνουν περισσότερο βάρος σε σύγκριση με όσους ακολουθούν διατροφή ίδιων θερμίδων αλλά με περισσότερους υδατάνθρακες. Αντικαταστήστε με μια χούφτα αμύγδαλα τα σνακ που περιέχουν πολλούς υδατάνθρακες, και θα χάσετε βάρος πολύ ταχύτερα και αποτελεσματικότερα.
Το kale είναι ένα είδος λαχανίδας, το οποίο όπως και το μπρόκολο -ανήκουν και τα δύο στα σταυρανθή λαχανικά- έχει υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνη C. Οι ειδικοί εκτιμούν ότι μπορεί να σας προσφέρει έως και το 71% της αναγκαίας ημερήσιας πρόσληψης. Δεδομένης της υψηλής περιεκτικότητας σε βιταμίνη C, το kale έχει τα ίδια οφέλη με το μπρόκολο όσον αφορά την απώλεια βάρους, και είναι μία αποτελεσματική διατροφική επιλογή για όσους επιθυμούν να ενεργοποιήσουν τον μεταβολισμό τους.
Εξάλλου, το kale περιέχει εξαιρετικά υψηλές ποσότητες ασβεστίου, το οποίο σύμφωνα με μελέτη μπορεί να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στην απώλεια βάρους, μιας και βοηθά το σώμα να διαλύσει και να απορροφήσει αποτελεσματικότερα το λίπος. Μια μερίδα kale, δηλαδή ένα φλιτζάνι, έχει μόλις 36 θερμίδες και σας παρέχει περίπου το 10% της συνιστώμενης ημερήσιας πρόσληψης ασβεστίου.
Ένα κατατοπιστικό βίντεο που ερμηνεύει τι είναι οι θερμίδες
Αν και η ελαφρώς ξινόπικρη γεύση του μπορεί να σας ξενίσει, πρόσφατη επιστημονική μελέτη έδειξε ότι προσθέτοντας γκρέιπφρουτ, σε μια ήδη υγιεινή διατροφή, μπορεί να αποδειχθεί πραγματικά ευεργετικό για την απώλεια βάρους.
Ειδικότερα, από τη μελέτη προέκυψε ότι οι συμμετέχοντες που κατανάλωναν μισό φρέσκο γκρέιπφρουτ πριν από τα γεύματά τους, έχασαν σημαντικά περισσότερο βάρος από εκείνους που δεν το έκαναν, ειδικά γύρω από τη μέση, ενώ μειώθηκε και η αρτηριακή πίεσή τους. Επιπλέον, το γκρέιπφρουτ είναι πλούσιο σε φυτικές ίνες, οι οποίες σύμφωνα με μελέτη δημιουργούν αίσθημα πληρότητας και βοηθούν ώστε να καταναλώνετε λιγότερες θερμίδες.
Ο αρακάς έχει ελάχιστες θερμίδες αλλά πολύ υψηλή περιεκτικότητά σε πρωτεΐνες (οκταπλάσιες από τα καρότα) και άφθονες αντιοξειδωτικές ουσίες.
Η κατανάλωση μιας μερίδας οσπρίων κάθε μέρα μπορεί να βοηθήσει στην επιπλέον απώλεια βάρους για όσους ακολουθούν διαιτητική διατροφή, σύμφωνα με νέα ανάλυση μίας ήδη δημοσιευμένης έρευνας. Οι ερευνητές εξέτασαν δεδομένα από δεκάδες συμμετέχοντες και διαπίστωσαν ότι όσοι κατανάλωναν περίπου τα τρία τέταρτα ενός φλιτζανιού οσπρίων κάθε μέρα, έχασαν περισσότερο βάρος από εκείνους που δεν έτρωγαν καθόλου όσπρια.
Τα όσπρια λοιπόν είναι μια εξαιρετική επιλογή για να χάσετε βάρος, με μια πληθώρα πρωτεϊνών στα γεύματά σας. Κανείς δεν θέλει να τρώει το ίδιο φαγητό κάθε ημέρα, οπότε εναλλάσσοντας τρόφιμα όπως φασόλια, ρεβίθια, φακές ως πηγή πρωτεΐνης στο καθημερινό διαιτολόγιό σας δεν θα βαρεθείτε ποτέ.