Περίπου 100 χημικές ενώσεις που «ξεγελούν» τον εγκέφαλο, δοκιμάζονται ήδη στο εργαστήριο της Alcarelle.
Περίπου 100 χημικές ενώσεις που «ξεγελούν» τον εγκέφαλο, δοκιμάζονται ήδη στο εργαστήριο της Alcarelle.
Αν πίνετε λίγο παραπάνω, αλλά την επόμενη ημέρα το μετανιώνετε λόγω του hangover, σύντομα θα μπορείτε να ξεπεράσετε το πρόβλημά σας με τη βοήθεια της επιστήμης. Δεν αναφερόμαστε στις επιστημονικές συμβουλές που κάνουν λόγο για μείωση ή και πλήρη διακοπή της κατανάλωσης οινοπνευματωδών, αλλά σε μια επαναστατική προσέγγιση: τα συνθετικά ποτά χωρίς αλκοόλ που δοκιμάζονται ήδη και αφού αποδειχθούν απολύτως ασφαλή για κατανάλωση, θα διατεθούν προς εμπορική χρήση τα επόμενα χρόνια.
Βασικός εμπνευστής είναι ο David Nutt, καθηγητής νευροψυχοφαρμακολογίας στο Imperial College του Λονδίνου, που ισχυρίζεται ότι σύντομα θα μπορούμε να απολαμβάνουμε τις θετικές συνέπειες της κατανάλωσης αλκοόλ, χωρίς να αντιμετωπίζουμε τις αρνητικές: πονοκέφαλο, ζαλάδα, ανακατωσούρα, αδυναμία συγκέντρωσης κ.λπ.
Ο πολύπειρος καθηγητής μελετά επί σειρά ετών τις επιπτώσεις του αλκοόλ στον ανθρώπινο οργανισμό, αλλά και τις παράπλευρες συνέπειες (όπως ο αλκοολισμός, τα ατυχήματα, η επιθετικότητα, η κατάθλιψη κ.ά.).
Τα «alcosynths», είναι όπως υποδεικνύει και η ονομασία τους συνθετικά αλκοολούχα. Η Alcarelle έχει πατεντάρει περίπου 100 διαφορετικές χημικές ενώσεις, τα αποτελέσματα των οποίων δημιουργούν στον εγκέφαλο αντίστοιχη «αίσθηση» με το αλκοόλ, χωρίς όμως τις ανάλογες επιπτώσεις. Λίγες από αυτές όμως έχουν δοκιμαστεί ευρέως από ανθρώπους και γι’ αυτό απαιτούνται πιο εκτεταμένες δοκιμές.
Όπως συχνά λέει ο κ. Nutt, η αιθανόλη έχει «τοξικές» επιπτώσεις στον εγκέφαλο, και είναι απολύτως αναγκαίο να ανακαλύψουμε ένα ασφαλές υποκατάστατο. Και αφού δεν το ανακαλύπτουν άλλοι, ανέλαβε να δημιουργήσει την Alcarelle. Ο ερευνητικός βραχίονας του εγχειρήματος προσπαθεί να κατανοήσει και να αναπτύξει εναλλακτικές λύσεις χωρίς αλκοόλ. «Στόχος μας είναι να αναπτύξουμε ένα ποτό ενηλίκων χωρίς καθόλου οινόπνευμα, το οποίο όμως να προσφέρει τις επιθυμητές πτυχές του αλκοόλ: κοινωνικότητα, χαλάρωση, διασκέδαση, χωρίς όμως τις βλαβερές συνέπειες για την υγεία μας», ισχυρίζεται ο κ. Nutt.
Σύμφωνα με τον επικεφαλής των μελετών, καμία από τις ουσίες που δοκιμάζονται δεν έχει εθιστική δράση, ούτε συνδέεται με επιθετικότητα. Γι’ αυτό και θεωρεί ότι εκτός από τη βελτίωση της δημόσιας υγείας, το συνθετικό αλκοόλ θα αποδειχθεί σωτήριο και για κοινωνικούς λόγους.
Επιμένει μάλιστα ότι σε πρώτη φάση δεν θέλει να αντικαταστήσει το αλκοόλ, αλλά να λειτουργήσει ως μια αξιόπιστη και ασφαλής εναλλακτική λύση για όσους θέλουν να το αποφύγουν, ενώ παράλληλα συμμετέχουν στην παρέα. Σταδιακά βέβαια θα το επιλέγουν όλο και περισσότεροι, ενώ όπως προβλέπει έως το 2050 δεν θα κυκλοφορούν πια αλκοολούχα ποτά, καθώς δεν θα υπάρχει λόγος.
Το συνθετικό αλκοόλ εκτός από το προφανές πλεονέκτημα της εξάλειψης των παρενεργειών και του hangover, μπορεί να αποδειχθεί θαυματουργό και για τη σιλουέτα σας. Ο λόγος είναι ότι δεν περιέχει καθόλου θερμίδες.
Αντίθετα, τα συμβατικά αλκοολούχα είναι θερμιδικές βόμβες: ένα ποτήρι μπίρας έχει 150 θερμίδες, περίπου όσες κι ένα μεγάλο ποτήρι κρασί. Ένα διπλό ουίσκι αποδίδει 280 θερμίδες, ενώ ένα τζιν ή μία βότκα περίπου 260. Αν επιλέγετε κοκτέιλ που περιέχουν χυμούς ή άλλα σακχαρούχα, οι θερμίδες ανά ποτό μπορεί να ξεπερνούν τις 300.
Ένας ακόμη λόγος, λοιπόν, να αναμένουμε την ολοκλήρωση του ιδιαίτερα ενδιαφέροντος εγχειρήματος της Alcarelle.