Τα βλαστοκύτταρα στη μάχη κατά της οστεοαρθρίτιδας

Τα βλαστοκύτταρα στη μάχη κατά της οστεοαρθρίτιδας

Επί του παρόντος δεν υπάρχει θεραπεία για την οστεοαρθρίτιδα, την τέταρτη πιο κοινή αιτία αναπηρίας παγκοσμίως, παρά μόνο θεραπευτικές προσεγγίσεις που καταπραΰνουν τα συμπτώματά της. Ωστόσο, μία εταιρεία βιοτεχνολογίας από την Αυστραλία, υποστηρίζει ότι η λύση για την οριστική αντιμετώπισή της βρίσκεται στα βλαστοκύτταρα.

Από τη Βίκυ Τσούρτου

Μπορείτε να φανταστείτε πώς θα ήταν η καθημερινότητά σας, εάν μια συνήθεια τόσο απλή και βασική όπως το περπάτημα μετατρεπόταν σε επίπονη αγγαρεία; Αυτή είναι, δυστυχώς, η πραγματικότητα για εκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον κόσμο που ζουν με οστεοαρθρίτιδα, μια πάθηση που στερεί από τους ασθενείς τη χαρά και την ευεξία της κίνησης.

final_osteoarth1

Photo credit: Free to use from Pexels

Η οστεοαρθρίτιδα προσβάλλει το χόνδρο και τα οστά της άρθρωσης, κάνοντας το περπάτημα μια επίπονη διαδικασία. Από την άλλη, μία νέα ανακάλυψη στο επιστημονικό πεδίο της Μηχανικής των Ιστών δίνει ελπίδες σε ασθενείς τα οστά των οποίων εκφυλίζονται λόγω καρκίνου ή άλλης εκφυλιστικής νόσου. Διαβάστε περισσότερα στο άρθρο «Tissue engineering: Τα ηχητικά κύματα στην αναγέννηση των οστών».

Ένα δισεκατομμύριο ασθενείς μέχρι το 2050

Η οστεοαρθρίτιδα, η οποία πλήττει κυρίως μεσήλικες και ηλικιωμένους ενήλικες, αποτελεί την πλέον διαδεδομένη μορφή αρθρίτιδας, και την τέταρτη πιο κοινή αιτία αναπηρίας παγκοσμίως. Πρόκειται για μια χρόνια εκφυλιστική νόσο των αρθρώσεων, η οποία προσβάλει αρχικά τον χόνδρο και στη συνέχεια τα οστά της άρθρωσης. Τα βασικά συμπτώματα περιλαμβάνουν πόνο, δυσκαμψία και δυσκολία στην κίνηση, ενώ οι αρθρώσεις που επηρεάζονται συχνότερα είναι τα γόνατα, τα δάχτυλα των χεριών, τα ισχία και οι ώμοι.

Σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη, η οποία βασίστηκε σε δεδομένα 30 ετών (1990–2020) από 200 χώρες, σήμερα εκτιμάται ότι η οστεοαρθρίτιδα επηρεάζει περίπου το 15% των ατόμων ηλικίας 30 ετών και άνω. Καταπώς φαίνεται, η αύξηση του προσδόκιμου ηλικίας, καθώς και των δεικτών παχυσαρκίας, οδήγησαν στην «επέλαση» της νόσου: Είναι ενδεικτικό άλλωστε ότι το 1990 καταγράφονταν 256 εκατομμύρια ασθενείς, αριθμός που αυξήθηκε –κατά 132%– σε 595 εκατομμύρια το 2020, ενώ μέχρι το 2050 προβλέπεται ότι θα πλησιάσει το όριο του ενός δισεκατομμυρίου!

Photo credit: Free to use from Pexels

Αν και –προς το παρόν– δεν μπορούμε να αντιστρέψουμε τη φθορά που επιφέρει το πέρασμα του χρόνου, υιοθετώντας ή περιορίζοντας κάποιες καθημερινές συνήθειες, μπορούμε να αποτρέψουμε τα χειρότερα για τα οστά μας. Διαβάστε περισσότερα στο άρθρο «Οστεοπόρωση: 4 καθημερινές συνήθειες για γερά οστά».

Οι υπάρχουσες θεραπείες επικεντρώνονται κατά κύριο λόγο στην ανακούφιση από τον πόνο, κυρίως μέσω μη στεροειδών αντιφλεγμονωδών φαρμάκων (ΜΣΑΦ) σε συνδυασμό με φυσικοθεραπεία. Ωστόσο, αυτές οι μέθοδοι δεν εμποδίζουν την επιδείνωση της νόσου. Επιπρόσθετα, η παρατεταμένη χρήση ΜΣΑΦ μπορεί σε ορισμένες περιπτώσεις να οδηγήσει σε σοβαρές παρενέργειες, όπως έλκη στομάχου, προβλήματα στα νεφρά ή στο καρδιαγγειακό σύστημα.

Η λύση βρίσκεται στα βλαστοκύτταρα;

Μία θεραπευτική προσέγγιση που δοκιμάζεται τα τελευταία χρόνια από διάφορους επιστήμονες ανά την υφήλιο για την οριστική αντιμετώπιση της οστεοαρθρίτιδας είναι τα βλαστοκύτταρα. Αυτά τα «θαυματουργά» κύτταρα έχουν την ικανότητα να αναγεννούν τον κατεστραμμένο ιστό, συμπεριλαμβανομένου του χόνδρου.

Κι ενώ τα αποτελέσματά της, δεν είναι εξίσου επιτυχή για όλους τους ασθενείς, μια αυστραλιανή εταιρεία βιοτεχνολογίας ανακοίνωσε πρόσφατα ότι η έρευνά της φαίνεται να απέδωσε καρπούς σε ό,τι αφορά αφενός τη θεραπεία του πόνου στα γόνατα, και αφετέρου τη αναστολή της εξέλιξης της νόσου.

final_osteoarth3

Photo credit: Free to use from Pexels

Νέο φάρμακο, του οποίου οι κλινικές δοκιμές αναμένεται να ξεκινήσουν σύντομα στην Ελλάδα, φαίνεται να αναστρέφει ακόμα και τα συμπτώματα αναπηρίας σε άτομα με Σκλήρυνση κατά Πλάκας. Διαβάστε περισσότερα στο άρθρο «Στήβεν Πετράτος: Το νέο φάρμακο για τη σκλήρυνση κατά πλάκας».

Ο λόγος για τη Magellan Stem Cells, η οποία δημιούργησε μια θεραπεία που περιλαμβάνει μία μόνο ένεση βλαστοκυττάρων, από άλλο δότη, στην προσβεβλημένη άρθρωση του γόνατος. Σύμφωνα με τον επικεφαλής ερευνητή Julien Freitag, οι κλινικές δοκιμές έδειξαν ότι η θεραπεία αυτή είναι πολλά υποσχόμενη για την ανάσχεση της οστεοαρθρίτιδας, με το 75% των ασθενών να βιώνουν σημαντική μείωση του πόνου και καλύτερη λειτουργία των αρθρώσεων μετά από 12 μήνες.

Ειδικότερα, μετά από έναν χρόνο θεραπείας, ο πόνος μειώθηκε κατά 58% και η ποιότητα ζωής των ασθενών βελτιώθηκε σημαντικά. Επιπρόσθετα, η μακροχρόνια παρακολούθησή τους κατέδειξε ότι τα οφέλη μιας μόνο ένεσης βλαστοκυττάρων διήρκεσαν περισσότερα από τέσσερα χρόνια.

Η έρευνα συνεχίζεται, ωστόσο, ο Julien Freitag θεωρεί ότι η λύση βρίσκεται στα βλαστοκύτταρα! Και δηλώνει αισιόδοξος ότι η ένεση βλαστοκυττάρων της Magellan Stem Cells, θα φέρει επανάσταση στη θεραπεία της οστεοαρθρίτιδας βελτιώνοντας την ποιότητας ζωής για εκατομμύρια πάσχοντες σε όλο τον κόσμο.

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΜΑΣ

Το Pencil On The Moon είναι μια πρωτοβουλία με την υποστήριξη της Generali, η οποία παρακολουθεί στενά όλες τις νέες τάσεις, προκειμένου να συνεχίσει να εξελίσσεται και να προσφέρει υψηλού επιπέδου υπηρεσίες.

Οι πιο προηγμένες επιστημονικές έρευνες, οι πιο εξελιγμένες τεχνολογίες αλλά και οι πιο καινοτόμες εφευρέσεις εξετάζονται προσεκτικά υπό το πρίσμα της εφαρμογής τους στα πεδία της καθημερινότητας με βάσικη αρχή ότι ο άνθρωπος είναι πάντα πάνω από την τεχνολογία.

Αυτή είναι η πηγή από την οποία αντλούμε μελάνι για τις πένες αυτού του blog με έναν κοινό στόχο:

Να γνωρίσουμε, κατανοήσουμε και στο τέλος να αξιοποίησουμε τις νέες τεχνολογίες προς όφελος του ανθρώπου.

Η Generali στηρίζει έμπρακτα αυτή την πρωτοβουλία πιστή στη δεσμεύσή της:

«Να στηρίζει τους ανθρώπους για να δημιουργούν ένα ασφαλέστερο μέλλον για τις ζωές και τα όνειρά τους»

…Αλλά και ανοιχτή στη σκέψη ότι πολλές φορές αρκεί ένα μολύβι για να γράφουμε στο φεγγάρι.