Μια νέα βιοτεχνολογία
Η επιστημονική ομάδα αξιοποίησε μια νέα βιοτεχνολογία επεξεργασίας γονιδιώματος, γνωστή επίσης ως «πρωταρχική επεξεργασία», η οποία επιτρέπει τροποποιήσεις στο DNA ενός οργανισμού με μεγάλη ακρίβεια και χωρίς την εισαγωγή ξένων γονιδίων. Ως αποτέλεσμα, με την επεξεργασία πέντε συγκεκριμένων σημείων αμινοξέων, παρήγαγαν κόκκους ρυζιού που περιείχαν 75 τοις εκατό CoQ10 στα φύλλα και τους κόκκους τους.
Η περιεκτικότητα σε CoQ10 του εν λόγω επεξεργασμένου ρυζιού, είναι συγκρίσιμη με αυτή τροφίμων φυτικής προέλευσης όπως οι ντομάτες. Εντούτοις, εξακολουθεί να παραμένει χαμηλότερη από αυτή του κρέατος και του ψαριού. Γι’ αυτό και η ερευνητική ομάδα, εργάζεται ήδη για την περαιτέρω ενίσχυση του «σούπερ» ρυζιού της, με την επεξεργασία άλλων βασικών γονιδίων.